Hemoroizii constituie o problema comuna de sanatate, care se caracterizeaza prin dilatarea si inflamarea venelor din zona rectala si anala. In multe situatii, aparitia hemoroizilor nu este insotita de disconfort sau alte simptome neplacute, iar din acest motiv problema este frecvent trecuta cu vederea. Totusi, venele respective pot continua sa se inflameze si sa se dilate, iar odata cu progresia bolii apar si simptome precum durerea, mancarimile, iritatiile in zona anala si disconfortul local.
Se poate ajunge astfel la hemoroizi avansati, care reprezinta o forma mai severa a afectiunii hemoroidale si care se manifesta prin simptome ce nu pot fi ignorate. Acestea includ sangerari rectale, inflamatii dureroase in afara anusului, senzatie puternica de arsura, mancarime si durere intensa. Pe langa disconfortul care afecteaza semnificativ activitatile zilnice, hemoroizii avansati pot determina aparitia unor complicatii precum tromboza, ce consta in formarea de cheaguri de sange in interiorul hemoroizilor, amplificand durerea si umflarea.
Exista mai multe optiuni de tratament in cazul pacientilor cu hemoroizi avansati, iar in cele ce urmeaza le vom prezenta pe fiecare in parte.
Pentru a sustine eficient procesul de refacere a canalului anorectal in urma unei interventii chirurgicale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista ProctoRapid supozitoare hemoroizi. Acest produs contine acid hialuronic, element care leaga moleculele de apa si formeaza o matrice de membrane viscoelastice pe suprafata mucoasei rectare. De asemenea, aceste supozitoare sunt utile si dupa radiere in tratamentul cancerului de prostata.
Ce sunt hemoroizii?
Denumirea de „hemoroizi” este atribuita dilatatiilor venoase care apar in zona rectului, cu precadere in interiorul sau exteriorul canalului anal. Regiunea respectiva este intens vascularizata, iar venele din zona rectului si canalului anal sunt supuse la presiune atat in timpul procesului de defecare cat si sub influenta unor alti factori precum constipatia cronica, consumul de alimente foarte condimentate, sedentarismul, efortul prelungit sau perioada sarcinii.
Acestia sunt principalii factori de risc pentru hemoroizi, la care mai putem adauga alimentatia saraca in fibre, obezitatea, consumul de alcool, anumite afectiuni sau interventii chirurgicale.
Din cauza presiunii exercitate asupra lor, venele se dilata si astfel apar hemoroizii, care sunt inflamatii ale vaselor de sange, asemanatoare varicelor.
Pentru a preveni si a trata hemoroizii interni si externi, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista ProctoRapid crema hemoroizi. Acesta este un produs recomandat si in tratamentul adjuvant sau de preventie al fisurilor anale, criptitelor, papilitelor si fistulelor anale. De asemenea, este util si persoanelor care au trecut printr-o interventie chirurgicala de inlaturare a hemoroizilor.
De cate tipuri sunt hemoroizii?
Cand dilatatiile vaselor de sange se produc in interiorul rectului sau canalului anal, putem vorbi de hemoroizi interni, iar cand acestea au loc la suprafata pielii din zona anusului, putem vorbi despre hemoroizi externi.
Hemoroizii interni
In cazul hemoroizilor interni exista patru stadii de evolutie, iar hemoroizii avansati apar incepand cu stadiul al doilea. In primul stadiu, hemoroizii interni pot ramane mult timp neobservati daca nu dau niciun fel de simptome, iar in astfel de situatii nu este necesar vreun tratament anume.
In stadiul al doilea, hemoroizii interni apar la exterior in timpul procesului de defecatie, insa se retrag singuri in canalul anal. Atunci cand ajung in stadiul al treilea de evolutie, hemoroizii ies la exterior fara a se mai retrage, fiind nevoie sa fie impinsi in canalul anal.
In ultimul stadiu, hemoroizii prezinta un prolaps permanent, ceea ce inseamna ca nu mai pot fi retrasi, ramanand la exterior si determinand un disconfort major.
Pentru mantinerea unei igiene zilnice corespunzatoare la pacientii cu hemoroizi si fisuri anale, farmacistii Catena recomanda Assista ProctoRapid servetele umede pentru igiena ano-rectala. Aceste servetele au pH fiziologic si contin 11 ingrediente active - Vitamina E, Musetel, Scoarta de stejar, Aloe vera, Coada soricelului, Galbenele, Panthenol, Castan salbatic, Ulei de migdale, Lanolina, Alantoina - care curata si ingrijesc delicat zona ano-rectala.
Hemoroizi externi
Spre deosebire de hemoroizii interni, hemoroizii externi sunt vizibili inca de la momentul aparitiei, cand formau noi formatiuni proeminente de culoare albastruie, situate in afara anusului.
Hemoroizii externi dau simptome neplacute inca de la momentul aparitiei, pacientii resimtind frecvent durere si disconfort in zona anala. Uneori, din cauza presiunii crescute, pielea poate fi deteriorata, ceea ce duce la aparitia de sangerari.
Proceduri medicale de tratament in cazul hemoroizilor avansati
Atunci cand vorbim de hemoroizi avansati, tratamentele simple precum aplicarea de creme si unguente, baile de sezut sau administrarea unor medicamente nu mai au eficienta dorita si se impun anumite proceduri medicale mai complexe.
Proceduri minim invazive
Aceste proceduri sunt preferate in prima faza, intrucat presupun un grad de risc mai scazut, nu necesita o perioada lunga de recuperare si nu afecteaza in nicio masura activitatile zilnice ale pacientilor.
Ligaturarea cu banda elastica
Procedura presupune utilizarea unor benzi confectionate de obicei din cauciuc, care se leaga strans la baza hemoroizilor. In acest mod se intrerupe fluxul sanguin, ceea ce duce la micsorarea sau chiar desprinderea hemoroizilor.
Fotocoagularea
Metoda vizeaza tot blocarea fluxului sanguin catre hemoroid, insa de aceasta data se foloseste un dispozitiv cu lumina infrarosie. Fasciculul de lumina este concentrat catre zona afectata, iar sub efectul razelor infrarosii, fluxul de sange este intrerupt iar hemoroidul se reduce in dimensiune.
Electrocoagularea
Procedura este putin mai complexa, intrucat necesita anestezie locala, insa rezultatele apar mai rapid. In acest caz este folosit un dispozitiv medical ce emite un curent de intensitate redusa catre dilatatia vasului de sange, determinand formarea unui tesut cicatricial care blocheaza fuxul de sange.
Tratament chirurgical
In situatia in care hemoroizii avansati nu pot fi tratati prin metodele minim invazive amintite mai sus se impune efectuarea unor interventii chirurgicale pentru indepartarea blocarea hemoroizilor.
Hemoroidectomia
Operatia de indepartare a hemoroizilor se numeste hemoroidectomie si se aplica atat in caz de hemoroizi externi, cat si in caz de hemoroizi interni, ajunsi de obicei in stadiile 3-4.
Procedura se realizeaza sub anestezie – totala sau locala, in functie de gradul de complexitate - si presupune efectuarea unor incizii pentru indepartarea hemoroizilor avansati, precum si a portiunilor de tesut afectate, din vecinatatea acestora.
Evident, este o procedura invaziva care necesita de obicei o perioada de spitalizare postoperatorie, in care pacientul este tinut sub observatie. Un alt inconvenient al hemoroidectomiei este perioada de recuperare, care se intinde pe durata catorva saptamani si nu este deloc placuta, mai ales in primele zile.
Pacientii resimt dureri si disconfort in zona anala si de multe ori le este foarte greu sa stea in pozitie sezand. De asemenea, dupa operatie, pacientii trebuie sa urmeze un anumit regim alimentar bazat pe alimente bogate in fibre, care ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal regulat si la prevenirea constipatiei.
In functie de severitatea simptomelor postoperatorii, medicul poate recomanda si anumite medicamente pentru ameliorarea durerii si facilitarea vindecarii.
Hemoroidectomia prin stampling mecanic
Intr-un limbaj pe intelesul tuturor, intervenita se mai numeste „operatie de capsare a hemoroizilor” si este o alternativa mai putin traumatizanta a procedurii descrise anterior.
Se foloseste preponderent in cazul hemoroizilor interni in stadiile 2 sau 3. In acest caz, se utilizeaza un dispozitiv circular de capsare, care se introduce in canalul anal. Acest dispozitiv trage tesutul prolabat si excizeaza portiunea in exces, dupa care capseaza vasul de sange, ce revine astfel la forma sa anatomica normala. Metoda este mai putin dureroasa si necesita o perioada de recuperare mult mai scurta, timp in care pacientul are mai multa libertate de miscare.
Totusi, se impune o perioada de spitalizare postoperatorie, care este mai scurta decat in cazul hemoroidectomiei clasice.
Stamplingul mecanic nu poate fi aplicat insa in cazul hemoroizilor in stadiu foarte avansat, intrucat prolapsul pronuntat al acestora nu permite introducerea dispozitivului de capsare in canalul anal.
Un alt dezavantaj este reprezentat de riscul de recidiva, care este mai ridicat in cazul acestei proceduri decat in cel al hemoroidectomiei.