Talpa gastei - utilizari si beneficii

Talpa gastei - utilizari si beneficii Talpa gastei  - utilizari si beneficii

Ultima actualizare: 13 mai 2024

Talpa gastei este unul din nenumaratele remedii naturiste disponibile - la propriu, am putea spune - „pe toate drumurile”, intrucat vorbim de o planta perena care poate fi gasita cu usurinta in zonele de campie si cele deluroase. Beneficiile sale terapeutice au fost descoperite in urma cu mii de ani, inca din antichitate, perioada in care era folosita preponderent impotriva parazitilor intestinali si pentru tratarea ranilor deschise.

Odata cu trecerea timpului, talpa gastei s-a dovedit a fi un bun remediu pentru sanatatea inimii, dar si un excelent sedativ natural. In prezent, talpa gastei este utilizata in diverse moduri si scopuri despre care ne-am propus sa va vorbim pe larg in cele ce urmeaza.


Informatii generale despre talpa gastei

Talpa gastei este denumita astfel in limbaj popular datorita formei specifice a frunzelor, care sunt lungi si crestate pe margini, avand un aspect asemanator celui specific labei de gasca. Denumirea stiintifica este Leonurus cardiaca, fiind vorba de o planta originara din Asia care a devenit ulterior foarte raspandita si in Europa.

In Romania, talpa gastei face parte din vegetatia spontana care creste pe marginea drumurilor, pe campuri si la marginea padurilor, in zonele de campie cat si in cele deluroase, la altitudini pana in 600 de metri. Tulpina atinge o lungime de 1-1,5 metri, fiind goala pe interior si acoperita cu peri. Talpa gastei este usor de recunoscut datorita frunzelor care au forma specifica, dar si datorita florilor de culoare roz sau violet, grupate pe verticala in partea superioara a tulpinii.

Ce proprietati terapeutice are talpa gastei

Spuneam despre talpa gastei ca este folosita ca remediu naturist inca din antichitate, iar acest fapt a atras atentia cercetatorilor din vremurile moderne, care au efectuat o serie de studii asupra plantei pentru a afla ce substante contine. S-a constatat astfel ca talpa gastei concentreaza o serie de substante chimice din categoria flavonoidelor, alcaloizilor, glicozidelor, uleiurilor esentiale, acizilor organici si sarurilor minerale, care au confirmat beneficiile deja cunoscute si totodata au sugerat altele noi.

Pe baza compozitiei chimice complexe, talpa gastei are proprietati calmante si cardioprotectoare, fiind totodata un bun antioxidant, antiinflamator si antimicrobian.

Analiza continutului nutritional releva faptul ca 100 de grame de talpa gastei contin 4 grame de fibre, 4,2 grame de proteine, 7,3 grame de carbohidrati, 43 de calorii, si 0,8 grame de grasimi. De asemenea, planta contine cantitati importante de vitamina C si vitamine din complexul B, alaturi de minerale precum fier, calciu si magneziu.

Cum se utilizeaza talpa gastei

Cele mai multe dintre substantele enumerate anterior se gasesc in partile aeriene ale plantei si de aceea se folosesc doar frunzele, tulpinile si florile. Talpa gastei se recolteaza in perioada de inflorire, de la inceputul lunii iunie pana spre sfarsitul lui august, fiind de preferat sa alegeti zonele mai izolate, unde poluarea este la un nivel mai scazut. Plantele crescute pe marginea drumurilor, in apropierea spatiilor folosite pentru depozitarea deseurilor, in zone intens circulate sau in apropierea unor unitati industriale pot contine si substante nocive provenite din fum, gaze de esapament sau diferite deseuri, ceea ce ar atenua beneficiile si ar pune in pericol sanatatea consumatorilor.  

Pentru consum in stare proaspata se recolteaza frunzele, iar pentru a prepara diferite remedii se recomanda recoltarea partilor superioare ale tulpinii, pe care se afla si florile.

Frunzele si tulpinile proaspete de talpa gastei pot fi consumate ca atare adaugandu-le ca ingredient in salate si totodata pot fi gatite sau adaugate in sucuri naturale. Tot din partile vegetale proaspete se pot prepara unguente, zdrobindu-le si amestecandu-le cu ulei, dupa care se lasa la macerat cel putin o saptamana.

Talpa gastei se poate folosi si sub forma de tinctura, care se obtine punand la macerat alcool in partile vegetale la scurt timp dupa recoltare.

In acelasi timp, dupa recoltare puteti pune plantele la uscat fara a le expune insa direct la soare. Cand sunt bine uscate, partile vegetale se macina pana se obtine o pulbere fina ce poate fi adaugata ulterior in iaurturi, sucuri si diferite preparate culinare. De asemenea, pulberea de talpa gastei poate fi infuzata pentru a prepara ceai sau pur si simplu se poate dizolva in apa care se bea ca atare.

Beneficiile remediilor pe baza de talpa gastei

Lista beneficiilor pe care le atrage administrarea de talpa gastei sub formele pe care tocmai l-am mentionat este una destul de lunga si variata, planta despre care vorbim putand fi folosita atat pentru uz intern, cat si extern. Va prezentam in continuare principalele beneficii asociate cu folosirea de remedii pe baza de talpa gastei.

Reducerea riscului cardiovascular

Talpa gastei este renumita mai ales datorita beneficiilor pe care le aduce inimii si sistemului circulator, prin diminuarea unor factori de risc ce stau la baza celor mai multe probleme cardiovasculare. Pe parcursul studiilor de care am amintit s-a constatat ca talpa gastei ere un efect usor hipotensiv, ceea ce inseamna ca reduce tensiunea arteriala. De aceea este recomandata persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala - o afectiune caracterizata de tensiune crescuta peste limitele normale, care constituie principala cauza a majoritatii bolilor cardiovasculare.

In acelasi timp, s-a mai constatat ca substantele din talpa gastei actioneaza in mod special asupra celulelor din muschiul inimii, oferindu-le un grad de protectie mai ridicat, printr-un mecanism pe care il vom explica in paragraful urmator.

Protectia impotriva stresului oxidativ

Stresul oxidativ este denumirea data unui proces degenerativ la care sunt supuse celulele sub actiunea unor compusi chimici instabili numiti radicali liberi. Acest proces consta in modificarea structurii celulelor in urma reactiilor cu radicalii liberi, care le doneaza sau le preiau un electron pentru a-si stabiliza propria structura. Modificarile structurale duc si la modificare functiilor celulelor, implicit la aparitia in timp a unor afectiuni cronice si a altor probleme de sanatate datorate stresului oxidativ.

Talpa gastei contine vitamina C si flavonoide, care au un puternic efect antioxidant, ceea ce inseamna ca neutralizeaza radicalii liberi si reduc astfel riscul de stres oxidativ.

Revenind la ideea de mai sus, protectia impotriva stresului oxidativ are un caracter mai pronuntat asupra celulelor din muschiul inimii, iar aceasta este o alta explicatie a beneficiilor pe care talpa gastei le are supra sistemului cardiovascular.  

Imbunatatirea starii psihice

Datorita efectului sau calmant, talpa gastei poate fi folosita ca remediu si impotriva stresului, starilor de anxietate sau a depresiei. Substantele din compozitia sa stimuleaza secretia de serotonina, care este un neurotransmitator responsabil cu reglarea emotiilor si a starii de spirit. Starile psihice negative precum anxietatea si depresia au la baza un nivel scazut de serotonina iar, prin administrarea de remedii pe baza de talpa gastei astfel de stari pot fi prevenite sau ameliorate.

De asemenea, anumite substante continute de talpa gastei interactioneaza cu receptorii hormonali moduland raspunsul acestora la actiunea cortizolului - numit si hormonul stresului – si a melatoninei, care regleaza somnul. Astfel se reduce efectul negativ pe care stresul il poate avea supra starii psihice si se imbunatateste calitatea somnului, care este un alt element important ce influenteaza aceasta stare.

Grabirea vindecarii ranilor

Remediile pe baza de talpa gastei pot fi folosite si pentru uz extern, pentru tratarea arsurilor si a leziunilor deschise. In acest caz se aplica sub forma de comprese pe zonele afectate, pentru ameliorarea simptomelor neplacute, prevenirea infectiilor si grabirea procesului de vindecare. Planta are efect antiinflamator, datorita caruia reduce inflamatia si durerea asociata, iar prin efectul antimicrobian distruge bacteriile sau alti agenti patogeni care pot duce la infectarea ranilor.

Datorita continutului de vitamina C, talpa gastei contribuie si la stimularea productiei de colagen, care este o proteina importanta din structura pielii, muschilor, vaselor de sange, a cartilajelor si ligamentelor. De aceea, compresele aplicate pe piele contribuie la procesul de cicatrizare a ranilor, grabind vindecarea si reducand riscul ca in zona lezata sa ramana semne inestetice.

Cu toate beneficiile dovedite, talpa gastei este un remediu nerecomandat, in anumite situatii, cand poate face mai mult rau decat bine. Spre exemplu, administrarea remediilor care contin talpa gastei este contraindicata in cazul persoanelor cu hipotensiune, care au deja tensiunea arteriala scazuta, iar efectul acestor remedii ar putea determina o scadere si mai accentuata.

De asemenea, persoanele care sufera de afectiuni hepatice ar trebui sa evite aceasta planta intrucat anumite substante pot avea un efect toxic asupra ficatului, ceea ce va agrava problemele de sanatate.

Nu in ultimul rand, este contraindicata si administrarea sub orice forma in timpul sarcinii si a perioadei de alaptare intrucat nu se cunoaste exact ce efecte pot avea in evolutia fatului si apoi in dezvoltarea noului nascut substantele pe care le contine talpa gastei.