Prin tahicardie ventriculara se intelege patologia care descrie o aritmie de origine ventriculara, definita ca ≥ 3 batai ventriculare consecutive si o frecventa cardiaca mai mare de 100-120 batai per minut.
Exista mai multe tipuri de tahicardie ventriculara, in functie de durata manifestarii, aspectul cardiografic, respectiv riscul implicat de complicatii.
De asemenea, simptomele pot sa varieze semnificativ, existand persoane care nu prezinta niciun simptom al acestui tip de boala, respectiv persoane care se pot prezenta cu colaps hemodinamic si moarte subita. Boala cardiaca ischemica este cea mai frecventa cauzata de tahicardie ventriculara, pe langa ale etiologii.
Tahicardie ventriculara – generalitati
Persoanele cu tahicardie ventriculara se confrunta cu un tip complex de aritmie cardiaca, definit ca aparitia a cel putin trei batai (cu origine ventriculara) anormale consecutive si cu o frecventa cardiaca mai mare de 100 de batai per minut. Este una dintre cele mai obisnuite cauze ale mortii subite cu afectare cardiaca. De asemenea, aceasta forma de tahicardie ventriculara poate sa fie un indicator fidel al riscului de deces dupa infarctul miocardic, intrucat majoritatea cazurilor de sindrom coronarian acut care dezvolta ulterior tahicardie ventriculara sunt predispuse la un al doilea infarct, mult mai puternic, din cauza leziunilor ischemice preexistente.
Exista mai multe tipuri de tahicardie ventriculara:
Dupa stabilitate si durata
-
Tahicardie ventriculara sustinuta: dureaza ≥ 30 de secunde;
-
Tahicardie ventriculara nesustinuta: dureaza < 30 de secunde, in general fiind recidivanta;
Dupa morfologie
-
Tahicardie ventriculara monomorfa: electrocardiograme stabile, de obicei sustinuta, QRS-uri regulate;
-
Tahicardie ventriculara polimorfa: complexe QRS neregulate, de obicei nesustinuta.
Dupa origine
-
Tahicardie ventriculara cu origine in ventriculul drept;
-
Tahicardie ventriculara cu origine in ventriculul stang.
De obicei, fenomenul apare in zona patologica a cordului, afectata de anumite conditii, cum ar fi ischemia, fibroza, displazia sau hipertrofia. Cu toate acestea, poate fi si de natura idiopatica, cauzele neputand fi certificate. Tahicardia si fibrilatia ventriculara cauzeaza cele mai frecvente cazuri de moarte subita, fiind puternice asociate cu boala coronariana. Aproximativ 15% dintre persoanele cu boala coronariana au si tahicardie ventriculara subiacenta. Incidenta este relativ mai mare la persoanele de sex masculin ca urmare a incidentei mai mari a bolii coronariene. In cele din urma, diagnosticul precoce este esential pentru instaurarea tratamentului si gestionare.
Naturalis Omega 3 Forte 1000mg contine acizii Omega-3 EPA si DHA, care sunt compusi grasi benefici si care au un rol esential in functionarea normala a inimii. DHA contribuie la mentinerea functiei normale a creierului si la mentinerea vederii normale. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de EPA si DHA. Vitamina E contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
Tahicardie ventriculara – cauze si factori de risc
Principalele cauze care pot duce la tahicardie ventriculara sunt de natura strict cardiaca. Forma aceasta de tahicardie reprezinta aproximativ 8% dintre cazurile de tahicardie cu complex QRS larg. Cea mai frecventa cauza a tahicardiei ventriculare este boala cardiaca ischemica, care are drept repercursiuni aparitia unei zone ischemice patologice mai mult sau mai putin extinse. De asemenea, tahicardia ventriculara in prezenta sindromului coronarian acut este in mod obisnuit poliforma, in timp ce tahicardia monomorfa este o trasatura caracteristica reintrarii miocardice asociate cicatricilor. Alte cauze care pot duce la tahicardie ventriculara sunt:
-
Cardiomiopatia dilatativa ischemica sau non-ischemica;
-
Cardiopatia structurala si congenitala;
-
Canalopatiile congenitale: sindromul QT lung, sindromul Brugada,
-
Dezechilibre electrolitice (hipokaliemie, hipocalcemie, hipomagnezemie);
-
Consumul de substante ilicite (cocaina, metamfetamina);
-
Cardiomiopatia restrictiva (poate aparea ca urmare a lupusului eritematos sistemic, precum si altor boli cum ar fi sarcoidoza, amiloidoza, artrita reumatoida, hemocromatoza);
-
Infarctul de miocard;
-
Sepsisul;
-
Acidoza metabolica;
-
Miocardita.
Forma idiopatica este mai putin frecventa decat forma clasica. De obicei, apare la persoane mai tinere, fara nicio dovada de boala cardiaca structurala sau functionala. Este o boala benigna, si are un raspuns favorabil la terapia medicamentoasa sau chirurgicala.
Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la sustinerea sistemului natural de aparare al organismului, la functionarea normala a sistemului imunitar, la mentinerea activitatii normale a sistemului digestiv si a vaselor de sange.
Tahicardie ventriculara – simptome si manifestari
Prezentarea clinica a tahicardiei ventriculare depinde de mai multe variabile: varsta, conditiile medicale subiacente, mecanismul tahicardiei, tipul acesteia. Cu toate acestea, exista o serie de simptome comune, cum ar fi palpitatii, dificultati in respiratie, dureri in piept, sincopa si starile frecvente de lesin, palpitatii (in timpul efortului sau stresului emotional). In cazul celor care au tahicardie idiopatica, sincopa si stopul cardiac sunt manifestari deosebit de rare. In asociere cu boala coronariana, tahicardia se prezinta cu durere toracica, scurtarea respiratiei, sincopa si, in unele cazuri, cu stop cardiac. Pot fi prezente si semnele clinice de insuficienta cardiaca:
-
Frecventa cardiaca crescuta, resimtita de catre pacient;
-
Palpitatii;
-
Stare de ameteala, lesin;
-
Dureri toracice;
-
Tahipnee (cresterea frecventei respiratorii, cu respiratie superficiala).
Contractia ventriculara accelerata, patologica, nu permite pomparea unei cantitati suficiente de sange, putand fi prezente si manifestari hipotensive. Cu toate acestea, manifestarile depind cel mai mult de patologia subiacenta, respectiv de tipul tahicardiei ventriculare.
Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, producerea energiei celulare, protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducerea starilor de oboseala si combaterea proceselor de imbatranire prematura.
Diagnosticul de tahicardie ventriculara
Patologia, precum si tipul acesteia, este relativ usor de tradus pe rezultatele unui ECG. Totusi, ca urmare a faptului ca aceste aritmii apar paroxistic si slabe sunt sansele de a fi surprinse intr-un ECG de rutina, se recomanda monitorizarea activitatii electrice a inimii timp de o zi intreaga (24 ore, monitorizare Holter). Cu alte cuvinte, pacientul isi desfasoara activitatile zilnice avand la piept un aparat portabil cu rol in inregistrarea activitatii electrice a cordului. Astfel, sunt mult mai usor certificate tulburarile de ritm. Exista si alte teste care pot ajuta la elaborarea unui astfel de diagnostic: ecocardiografie, testarea rezistentei la efort, coronografie si chiar teste genetice.
Tratament tahicardie ventriculara
Formele nesustinute, benigne, au nevoie de tratament doar in masura in care se prezinta cu mai multe simptome. In cazul persoanelor cu tahicardie ventriculare sustinuta si simptome specifice afectarii cardiovasculare, tratamentul trebuie elaborat rapid, pentru a se preveni cat mai eficient degradarea hemodinamica si riscul de aparitia e fibrilatiei ventriculare. Alternativele pot varia de la tratament farmacologic (antiaritmic), pana la cardioversie electrica (cardiovertor, care are rolul de a trimite impulsuri electrice atunci cand depisteaza tahicardia ventriculara, astfel incat sa redea ritmul normal al inimii). In unele cazuri, cele doua alternative terapeutice se asociaza:
-
Tratarea patologiei cardiace preexistente (bypass coronarian, de exemplu, in caz de afectare ischemica a inimii);
-
Eliminarea factorilor de risc asociati (dieta bogata in grasimi, fumat, sedentarism, obezitate si consumul de cafea);
-
Administrarea de beta-blocante;
-
Alternative chirurgicale.
Prognosticul diagnosticului de tahicardie ventriculara depinde de etiologia de baza. Ca urmare a faptului ca boala coronariana (cardiopatia ischemica) este principala cauza, pacientii care au tahicardie ventriculara asociata cardiomiopatiei ischemice au un diagnostic foarte nefavorabil. De exemplu, s-a raportat ca mortalitatea la doi ani la aceste persoane, in lipsa tratamentului, se situeaza in jurul valorii de 30%.
Naturalis CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA) contribuie la functia normala a inimii, iar resveratrolul sustine sanatatea cardiovasculara.
Tahicardie ventriculara – complicatii si riscuri
Complicatiile asociate diagnosticului de tahicardie ventriculara depind de mecanismul de baza al patologiei, respectiv etiologia subiacenta:
-
Cardiomiopatie;
-
Insuficienta cardiaca;
-
Stopul cardiac;
-
Moarte cardiaca subita;
De exemplu, stopul cardiac si decesul subit sunt complicatiile majore ale bolii congenitale, dar si a celei asociate cicatricilor. Cu toate acestea, complicatiile pot fi reduse la minimum, cat timp tratamentul este initiat precoce si daca exista un defibrilator cardiac intern. Tratamentul pe baza de beta-blocante reduce de asemenea incidenta mortii cardiace subite la cei cu canalopatii, dar si cu cardiomiopatie ischemica, drept cauza subiacenta pentru tahicardie ventriculara.
Surse:
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/ventricular-tachycardia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532954/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ventricular-tachycardia/symptoms-causes/syc-20355138
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/ventricular-tachycardia
https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/v/ventricular-tachycardia-1.html
https://www.msdmanuals.com/professional/cardiovascular-disorders/specific-cardiac-arrhythmias/ventricular-tachycardia-vt