Tahicardie sinusala – cauze, factori de risc, simptome si tratament

Tahicardie sinusala – cauze, factori de risc, simptome si tratament Tahicardie sinusala – cauze, factori de risc, simptome si tratament

Ultima actualizare: 22 ianuarie 2024

Tahicardie-sinusala

Prin tahicardie sinusala se intelege fenomenul in care frecventa cardiaca este mai rapida decat cea considerata normala.

In cazul adultilor sanatosi, frecventa cardiaca este de 60-100 de batai per minut, valoarea acesteia depinzand de mai multe variabile, cum ar fi nivelul de activitate si inaltimea, greutatea.

Desi este obisnuit sa apara tahicardie sinusala ca raspuns fiziologic la mai multe conditii, cum ar fi stresul, emotiile puternice sau efortul fizic, aceasta manifestare poate ridica semne de ingrijorare medicala in momentul in care apare in timpul repausului la secundar efortului fizic de intensitate subliminala, care nu ar trebui sa modifice acest parametru cardiac.


Tahicardie sinusala – generalitati

In multe cazuri, fenomenul de tahicardie sinusala nu ar trebui considerat o forma clinica a unei aritmii, intrucat poate fi un reflex fiziologic asociat unei cereri marite de oxigen, cum ar fi febra si hipovolemia, anemia si activitatea fizica intensa. Cand frecventa cardiaca creste ca urmare a activitatii fizice intense sau emotiilor puternice, vorbim despre tahicardie sinusala temporara si nu ar trebui sa ridice ingrijorare. O problema majora ar putea fi situatia in care frecventa inimii este marita in stare de repaus, fara a se asocia unei cereri marite de oxigen (febra sau alte boli, cum ar fi anemia). In astfel de situatii, poate fi vorba despre tulburari patologice de ritm.

Fenomenul de tahicardie sinusala apare ca raspuns fiziologic normal la conditiile care presupun eliberarea suplimentara de catecolamine, cum ar fi stresul emotional si fizic, durerea, emotiile, efortul fizic. In aceste situatii, vorbim despre o crestere normala si fireasca a frecventei cardiace in absenta unei patologii subiacente. Cu toate acestea, fenomenul de tahicardie sinusala se poate datora si unor patologii, cum ar fi starile de hipoxie, sevrajul, deshidratarea, sepsisul, starile de anemie, tireotoxicoza si multe altele. Mecanismul fiziopatologic care duce la fenomenul acesta de crestere a frecventei este asociat cu hiperactivitatea nodulului sinusal, pe fondul patologiei.

Naturalis Cardiovita este un supliment alimentar care contine potasiu si magneziu. Potasiul contribuile la functionarea normala a sistemului nervos, la functionarea normala a sistemului muscular, la mentinerea tensiunii arteriale normale. Magneziul contribuie la reducerea oboselii si extenuarii, la echilibrul electrolitic, la metabolismul energetic normal, la functionarea normala a sistemului nervos, la functionarea normala a sistemului muscular.

Tahicardie sinusala – cauze si factori de risc

Exista cauze fiziologice sau potential patologice pentru tahicardie sinusala. Din punct de vedere fiziologic, fenomenul se asociaza cu factori care declanseaza eliberarea de catecolamine, ceea ce are drept efect cresterea temporara a ritmului cardiac: exercitiile fizice, stresul, durerea acuta si anxietatea. In ceea ce priveste patologiile care pot duce la tahicardie sinusala, acestea pot sa fie de natura cardiaca sau extracardiaca:

Etiologie cardiaca

· Tahicardia supraventriculara;

· Tahicardia atriala;

· Flutter-ul atrial;

· Tahicardia prin reintrare atrioventriculara;

· Tahicardia atriala focala sau tahicardia atriala multifocala;

· Tahicardia ventriculara;

· Torsada varfurilor;

· Miocardita (in general secundara unei infectii virale, dar poate fi si bacteriana, parazitara);

· Tamponada cardiaca;

· Sindromul coronarian acut.

Benesio Magneziu B complex contine o combinatie de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic), care contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Etiologie extracardiaca

· Respiratorie: embolie pulmonara pot duce la tahicardie sinusala, hipoxia (starea clinica care descrie situatia in care tesuturile nu primesc suficient oxigen pentru a-si asigura cheltuielile metabolice);

· Gastrointestinala/renala/electrolitica: hipoglicemia, deshidratarea, hipovolemia, adenoame hipofizare si suprarenale, consumul cronic de alcool, hiperkaliemia, insuficienta renala sau rabdomioliza, acidoza metabolica, sindrom de liza tumorala, hipomagnezemia (nivel scazut de magneziu), hipocalcemia;

· Boli infectioase: sepsisul (starea inflamatorie scade rezistenta vasculara sistemica, si pentru a compensa scaderea rezistentei, creste frecventa cardiaca, ajungandu-se in unele cazuri la hipertensiune);

· Cauze hematologice: hemoragiile, anemia;

· Cauze toxicologice: exista mai multe medicamente care pot duce la tahicardie sinusala, iar cateva dintre ele sunt albuterolul, anticolinergicele, antihistaminicele, cofeina, dopamina si cele cu potasiu, fluorul, fenotiazinele, scopolamina, teofilina, efedrina, epinefrina, precum si antidepresivele triciclice;

· Cauze endocrinologice: sarcina, hipertiroidismul, feocromocitoamele si paraganglioamele.

Drept urmare, fenomenul de tahicardie sinusala poate aparea ca urmare a unei game variate de conditii medicale si, de asemenea, prin expunerea la anumiti factori de mediu. Pentru a se pune un diagnostic specific, cu identificarea cauzei de baza, sunt necesare investigatii extinse. Acest diagnostic care descrie un ritm cardiac crescut, intermitent si de scurta durata, rareori pare a se prezenta in mod patologic, fiind diagnosticul de excludere care apare la pacientii fara tahicardie sinusala pusa pe seama unei etiologii cunoscute. In cele mai multe cazuri, se identifica o forma specifica de tahicardie, asociata unei aritmii cu modificari in rezultatele ECG-ului.

Tahicardie sinusala – simptome si manifestari

De obicei, pacientul cu tahicardie sinusala este asimptomatic, nu prezinta simptome majore de boala, dar tinde sa fie constient de faptul ca inima sa are o frecventa mai crescuta decat in mod normal. Deseori, persoanele cu tahicardie sinusala acuza palpitatii la nivelul inimii. Pe fond de existenta a unei patologii subiacente, care duce la tahicardie sinusala, fenomenul se poate usor asocia cu alte simptome, cu ar fi dispnee, durere in piept, ameteala, stare de lesin si presincopa. La adulti, frecventa cardiaca cu tahicardie sinusala este, in general, de aproximativ 100-180 de batai per minut, iar ritmul normal se situeaza in jurul valorii de 60-100 de batai per minut.

Naturalis Mg+ Vit. B6 este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6. Prin continutul de Magneziu si Vitamina B6, suplimentul alimentar Naturalis Magneziu Plus Vitamina B6 contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii. Ajuta la functionarea sistemului imunitar, reglarea activitatii hormonale si la metabolismul energetic normal.

Diagnosticul de tahicardie sinusala

Diagnosticul de tahicardie sinusala se poate pune usor pe seama rezultatelor ECG-ului Totusi, este necesara diferentierea de ritmul sinusal normal si alte tipuri de tahiaritmii. In multe cazuri, anamneza este relevanta si certifica istoricul medical pozitiv pentru o anumita patologie ce are potentialul de a duce si la acest fenomen:

· Prezenta undelor P verticale in derivatiile I, II si aVL;

· Fiecare unda P este urmata de un complex QRS si de unde T;

· Pacientul are o frecventa cardiaca, in repaus, mai mare de 100 de batai per minut.

Ritmul sinusal normal se prezinta cu aceleasi caracteristici electrografice ca si acest fenomen, insa ritmul cardiac este situat intre 60-100 de batai per minut. Celelalte tipuri de tahicardii care afecteaza ritmul cardiac prezinta caracteristici electrografice specifice.

Tratament tahicardie sinusala

Tratamentul se individualizeaza in functie de etiologia de baza. Cauzele benigne, care nu ridica vreun fel de ingrijorari, cum sunt activitatea fizica sau stresul, nu necesita tratament. In aceste situatii, cresterea frecventei cardiace este tranzitorie. In cazul in care tahicardia sinusala pare a se datora unei afectiuni medicale cu risc clinic semnificativ (sepsis, soc, hipoxie, ischemie sau acidoza metabolica, infarct), pacientul trebuie internat pentru evaluarea de urgenta. Protocolul de tratament trebuie sa se concentreze pe etiologia de baza, nu neaparat pe scaderea ritmului si readucerea constantei cardiace in intervalul fiziologic normal.

Tahicardie sinusala – complicatii si riscuri asociate

Tahicardia sinusala persistenta, in stare de repaus, necesita evaluare specializata. Identificarea, cu interventie precoce si tratament, patologiei de baza, creste valoarea prognosticului. In cazul in care tahicardia sinusala este confirmata si determinata a fi tranzitorie, secundara unui raspuns fiziologic normal (stres, anxietate, activitate fizica), adesea are rezolutie spontana. Totusi, daca se datoreaza unei patologii, poate duce la ischemie miocardica, reducerea timpului de umplere ventriculara (asadar scaderea debitului cardiac), cardiomiopatie, infarct de miocard, precum si insuficienta cardiaca si perfuzare slaba a organelor organismului.

Surse:

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/sinus-tachycardia

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/sinus-tachycardia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553128/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23210-sinus-tachycardia

https://www.healthline.com/health/sinus-tachycardia

https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/i/inappropriate-sinus-tachycardia.html