Suzeta – avantaje si dezavantaje

Suzeta – avantaje si dezavantaje Suzeta – avantaje si dezavantaje

Ultima actualizare: 12 septembrie 2024

suzeta

Suzeta este unul din primele accesorii pe care viitorii parinti le au in vedere atunci cand incep sa se pregateasca pentru venirea pe lume a copilului si trebuie sa-si procure toate cele necesare. Se poate spune chiar ca suzeta devenit de mult timp un element emblematic asociat cu ingrijirea bebelusilor in primele luni de viata iar multi parinti spun ca fara ajutorul sau le-ar fi fost mult mai greu sa faca fata perioadei respective.

Pe fondul acestei popularitati crescute, suzeta a devenit totodata si subiectul unor controverse legate de beneficiile reale pe care utilizarea sa le aduce. Pe langa cei care sustin ca suzeta este un accesoriu foarte util, chiar esential, au aparut si numerosi contestatari care scot in evidenta si „jumatatea goala a paharului” atragand atentia asupra dezavantajelor asociate cu folosirea sa.

In acest articol noi vom fi impartiali si va vom prezenta argumentele ambelor parti, lasandu-va pe dumneavoastra sa decideti cat si cum sa folositi suzeta.


Despre suzeta, pe scurt

Fara indoiala, oricine stie cum arata o suzeta si care este rolul sau, insa in cele ce urmeaza va vom prezenta cateva informatii care nu sunt  le fel de bine cunoscute.

Ideea de suzeta dateaza din cele mai vechi timpuri pentru ca si atunci bebelusii erau la fel de galagiosi si agitati iar parintii la fel de preocupati sa gaseasca solutii pentru a-i calma. S-au incercat diverse variante, de la diferite obiecte din piatra, os sau lemn pana la carpe inmuiate in apa si indulcite cu miere sau chiar imbibate cu putin alcool pentru a le induce copiilor starea de somnolenta.

Primul care s-a gandit la suzeta in forma pe care o cunoastem astazi a fost farmacistul american Christian Meinecke care este considerat si inventatorul acestui accesoriu.

Acesta si-a patentat inventia in 1901, fiind vorba de o varianta considerata revolutionara la acel moment. Este vorba de prima suzeta atestata oficial, constand intr-o bucata de cauciuc moale avand forma si textura asemanatoare unui mamelon, care era fixata pe un disc din lemn menit sa previna inghitirea acesteia de catre copil.

Ideea de baza s-a pastrat pana in zilele noastre, putandu-se observa la orice suzeta capul din cauciuc sau silicon asemanator unui mamelon precum si un suport care poate avea diferite forme si poate fi din diferite materiale, astfel dimensionat incat sa previna inghitirea.

Suzetele Adora au un design special, cu orificii mari, care permit pielii delicate a bebelusului sa respire, reducand astfel riscul de aparitie a iritatiilor. Tetina suzetelor este realizata dintr-un silicon moale si are o forma simetrica pentru a favoriza dezvoltarea sanatoasa a cavitatii bucale.

Cum sa alegeti suzeta potrivita

Evident ca fata de suzeta brevetata in 1901 cele din ziua de azi au suferit o serie de modificari si imbunatatiri pentru a le face cat mai sigure si mai eficiente. De aceea poate fi dificil sa alegeti o suzeta din multitudinea de modele, insa vrem sa va usuram sarcina cu cateva sfaturi.

Astfel, pentru un copil aflat inca in perioada de alaptare se recomanda o suzeta rotunda intrucat suportul ii atinge bebelusului varful nasului, creandu-i senzatia ca suge la san. Apoi, pe masura ce copilul creste trebuie inlocuita si suzeta cu o alta mai mare, adaptata varstei.

Foarte important este si ca suzeta sa fie confectionata dintr-o singura bucata si sa nu aiba piese detasabile, pe care copilul le poate desface si inghiti. Nu in ultimul rand, tineti cont si de faptul ca suzeta trebuie sa aiba o forma sau o culoare atractiva care o va face mai usor de acceptat de catre copil.   

Confectionata dintr-un silicon moale, de inalta calitate, tetina suzetei Adora pentru baieti sprijina dezvoltarea normala a cavitatii orale. Forma simetrica a tetinei este special conceputa pentru a respecta conturul natural al boltei palatine, gingiilor si dintilor micutului.

Argumente in favoarea folosirii suzetei

Incepem prezentarea argumentelor pro si contra folosirii suzetei cu aspectele pozitive care sunt urmatoarele:

Efectul calmant

Acesta este scopul principal pentru care a fost creat suzeta iar daca nu ar fi fost atins, de buna seama ca nu am mai fi vorbit astazi despre acest accesoriu. In primele luni de viata copiii au reflexul de a suge iar dupa ce  sunt luati de la san devin agitati sau morocanosi pentru ca simt in continuare nevoia de a suge chiar daca sunt satui. Suzeta le satisface aceasta nevoie si astfel se explica efectul calmant pe care il are asupra bebelusilor.

Distragerea atentiei de la durere

Daca bebelusul are colici, s-a lovit usor sau tocmai a fost vaccinat sau i s-a recoltat sange, de buna seama ca va plange din cauza durerii. In astfel de situatii, cea mai buna solutie pentru a-l calma este distragerea atentiei, iar un instrument foarte eficient este tot suzeta. Satisfacerea reflexului de supt reduce colicile si alte tipuri de durere iar in acelasi timp mentine atentia copilului concentrata in alta parte, percepand durerea la o intensitate mai scazuta.

Inducerea starii de somnolenta

Suzeta actioneaza si ca un adevarat somnifer datorita efectului calmant si linistitor. Bebelusului i se induce o stare de relaxare care atrage dupa sine somnolenta si astfel acesta adoarme mai usor si are un somn linistit.

Risc redus de a dezvolta dependenta

Pe fondul reflexului de care aminteam anterior multi copii incep sa-si suga degetul iar daca fac din aceasta un obicei este foarte dificil sa  se dezvete. Folosirea suzetei este o alternativa mai buna la suptul degetului iar odata cu inaintarea in varsta copiilor le va fi mult mai usor sa renunte la acest obicei.

Designul inovator, cu orificii mari pentru aerisire, asigura o ventilare optima a pielii, prevenind umezirea excesiva si aparitia iritatiilor. Confortul pielii este o conditie importanta ca bebe sa fie linistit si fericit. Suzeta Adora este extrem de usoara, astfel incat cel mic sa n-o simta ca pe o greutate suplimentara si sa se bucure de un confort maxim.

Dezavantajele utilizarii suzetei

Exista si argumente contra folosirii suzetei iar acestea sunt la randul lor intemeiate, dupa cum veti putea constata in continuare.

Refuzul alaptarii

Desi tetina suzetei imita forma si textura mamelonului, exista totusi diferente pe care copilul le va simti cu siguranta. In cazul in care acesta e invatat cu suzeta din prima luna de viata, e posibil sa se obisnuiasca sa suga tetina si sa refuze alaptarea la san. De aceea se recomanda ca suzeta sa fie folosita cel mai devreme de la varsta de doua luni, dupa ce bebelusul s-a invatat sa suga la san.  

Treziri dese din somn

Daca cel mic se invata sa adoarma doar cu suzeta, e posibil sa se trezeasca mai des si sa inceapa sa planga ori de cate ori o scapa din gura in timp ce doarme.

Riscul de infectii la nivelul urechii medii

S-a constatat ca bebelusii care folosesc mult timp suzeta se confrunta mai frecvent cu infectii la nivelul urechii medii. Explicatia sta in faptul ca acesti copii sug si inghit mai des, ceea ce determina o presiune mai mare in spatele urechii. Aceasta impinge fluide in urechea medie si astfel se creeaza mediul propice dezvoltarii unor bacterii, care cauzeaza infectii.

Dezvoltarea anormala a dintilor

Despre acest risc se poate vorbi doar daca suzeta este folosita frecvent si dupa varsta de un an, atunci cand incep sa iasa dintii de lapte. Suptul suzetei poate afecta astfel cresterea normala a dintilor iar cu cat acest obicei se prelungeste mai mult poate genera si alte probleme la nivelul maxilarului inferior si al tesuturilor din jurul dintilor. Fiind vorba de structuri maleabile la varste fragede, maxilarul se poate deforma, ceea ce va genera o anomalie numita malocluzie, caracterizata printr-o muscatura anormala.

 

Farmacistul Catena va recomanda: