Pacientii cu boli cardiovasculare experimenteaza deseori stari de depresie, in special dupa un infarct miocardic, o interventie chirurgicala cardiovasculara, o spitalizare recenta sau dupa aflarea unui diagnostic de boala cardiovasculara.
Emotiile negative pot fi rezultatul scaderii capacitatii de efort sau a incertitudinii in ceea ce priveste viitorul si a capacitatii de indeplinire a sarcinilor de serviciu, a celor familiale sau sociale. Toate studiile au aratat ca stresul mental are un efect negativ asupra functionarii inimii. Stresul duce la cresterea tensiunii arteriale, la aparitia tulburarilor de ritm cardiac, afectarea vaselor de sange si scaderea imunitatii. Pacientii cu depresie prezinta o crestere a markerilor proinflamatori (ca proteina C reactiva), factori de risc pentru bolile cardio.
Cum si de ce afecteaza depresia inima
In prezent, depresia este considerata factor independent de risc cardiovascular, la fel ca fumatul sau colesterolul crescut.La pacientii cu boli cardiovasculare, depresia poate creste riscul de evenimente cardio grave, ca infarctul miocardic. De asemenea, dupa un infarct, persoanele care asociaza si depresie au un risc mai mare de deces in comparatie cu cele care nu sunt depresive.
Dupa o interventie chirurgicala cardiovasculara, de exemplu, un by-pass, depresia poate intensifica durerea, poate accentua starea de oboseala, ceea ce are ca rezultat deseori izolarea sociala a persoanei respective. Cei cu insuficienta cardiaca si depresie au, totodata, un risc crescut de internari repetate si un risc mare de deces. Calitatea vietii acestor pacienti este foarte redusa.