
Pelinul (Artemisia absinthium) este o planta care creste in zonele cu climat temperat din intreaga lume. Pelinul este o planta perena cu frunze care miros a salvie. Datorita gustului amar, pelinul este folosit la prepararea absintului.
De asemenea, pelinul este folosit ca remediu naturist de foarte multi ani. Mai exact, pelinul a fost utilizat in scopuri medicale din mai multe motive, cum ar fi uciderea parazitilor, imbunatatirea digestiei si ameliorarea durerii. Este bogat in lactone, terpenoide, uleiuri esentiale, flavonoide si compusi fenolici.
In ciuda acestor beneficii potentiale, aceasta planta perena cu gust amar in forma sa naturala contine tuiona, o substanta chimica toxica. Tuiona poate provoca halucinatii si convulsii.
Partile acestei plante care se folosesc in mod normal sunt frunzele si partile superioare ale florilor. Acestea sunt folosite la prepararea ceaiurilor, tincturilor sau extractelor.
Pelinul poate fi achizitionat de la magazinele cu plante medicinale, magazinele naturiste si farmacii si trebuie utilizat sub indrumarea unui medic sau a unui alt specialist in plante medicinale.
Artemisia absinthium, cunoscuta si sub numele de pelin, este un arbust erbaceu si peren cu flori, care prospera in zonele cu clima moderata.
Originea cuvantului Artemisia provine cel mai probabil de la zeita greaca Artemis despre care se stia ca era protectoarea padurilor. Artemisia absinthium este una dintre cele mai mari si mai raspandite plante medicinale, cuprinzand pana la 500 de specii! Interesant este ca aproape toate speciile de pelin au fost folosite in scopuri medicinale timp de mai multe secole. Aceasta planta aromatica amara are o puternica activitate antiinflamatoare antibacteriana si antifungica datorita prezentei acetilenelor, antioxidantilor, carotenoidelor, taninurilor, acizilor fenolici si flavonoidelor. Contine, de asemenea, un compus numit terpena, care le ofera plantelor mirosul specific.
Proprietati si beneficii ale pelinului
Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina in mod definitiv beneficiile pelinului pentru tratarea sau prevenirea oricarei afectiuni de sanatate, dar unele studii limitate pe animale si oameni arata ca exista cateva efecte benefice.
Poate combate durerea si inflamatia
Se crede ca artemisinina, un compus al pelinului, are efecte antiinflamatorii puternice. Cercetarile sugereaza ca poate ameliora semne si simptome precum durerea, roseata, caldura si umflarea prin temperarea actiunii citokinelor, proteinele care provoaca si agraveaza inflamatia.
Cu mult timp in urma, pelinul a fost folosit pentru ameliorarea durerilor de travaliu, premenstruale, articulare si musculare. O mare parte din cercetare s-a concentrat pe utilizarea sa in osteoartrita si artrita reumatoida (o forma autoimuna de artrita).
Un studiu din 2016 a raportat ca persoanele cu osteoartrita care au luat 150 mg de extract de pelin pe zi timp de 12 saptamani au avut dureri articulare mai usoare decat cei care au luat un placebo. Descoperirile au fost limitate deoarece studiul a implicat doar 42 de participanti, iar persoanele care au luat o doza mai mare de 300 mg de extract de pelin nu au raportat niciun beneficiu.

De asemenea, un studiu din 2017 a raportat persoanele cu artrita reumatoida au avut mai putine dureri atunci cand au luat extract de pelin cu leflunomida si metotrexat (doua medicamente comune care trateaza artrita reumatoida). Cu toate acestea, studiul nu a sugerat ca pelinul in sine a avut vreun efect asupra artritei reumatoide.
Poate lupta impotriva parazitilor
Pelinul poate ajuta la anihilarea parazitilor, cum ar fi oxiurii, viermii rotunzi si tenia, care provoaca boli gastrointestinale severe.
Cele mai multe studii care au investigat utilizarea pelinului in tratarea infectiilor parazitare au fost pe animale, cu rezultate in mare parte pozitive. Un studiu din 2017 a aratat ca pelinul ucide Hymenolepis nana, cea mai intalnita forma de tenie care afecteaza oamenii, atat in eprubete, cat si pe soarecii de laborator.
Pelinul nu a fost la fel de eficient ca praziquantel. Cu toate acestea, descoperirile sunt importante deoarece H. nana a devenit din ce in ce mai rezistenta la praziquantel si la alti agenti antiparazitari, cum ar fi albendazol. Acest lucru sugereaza ca extractul de pelin poate sustine tratamentele cu medicamente antiparazitare in zone ale lumii unde infectiile cu tenii, viermi rotunzi si oxiuri sunt frecvent intalnite.
Poate lupta impotriva bacteriilor si ciupercilor
Pelinul contine camfor, un ingredient care ofera o activitate antibacteriana si antifungica puternica.
Pelinul a demonstrat activitate impotriva stafilococului auriu (Staphylococcus aureus), bacteria care provoaca infectii ale pielii si tesuturilor moi. Pelinul este eficient, de asemenea, impotriva stafilococului auriu rezistent la meticilina, o forma periculoasa de infectie cu stafilococ.
Activitatea antifungica a pelinului poate actiona si impotriva ciupercilor comune, cum ar fi Candida albicans (care provoaca infectii cu drojdie si afte bucale). Studiile de laborator sugereaza ca tuiona poate suprima C. albicans si alte ciuperci care cauzeaza boli.
Desi aceste efecte au fost observate in eprubete, un studiu din 2021 a raportat ca extractul de pelin administrat timp de sase zile soarecilor de laborator nu a avut efecte tangibile impotriva a sase specii de Candida.
Poate sprijini procesul de digestie
Pelinul a fost folosit mult timp pentru a trata indigestia, flatulenta, gastrita si simptomele pietrelor biliare. Se crede ca stimuleaza productia de saliva, mucus gastric si secretii intestinale care pot ajuta la reducerea acizilor din stomac care contribuie la aparitia ulcerului peptic si a refluxului gastroesofagian.
De asemenea, pelinul pare sa sporeasca secretia de bila din vezica biliara, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la ameliorarea constipatiei. Cu toate ca cercetarile pe oameni lipsesc, un studiu din 2020 a sugerat ca extractul de pelin a ajutat la ameliorarea simptomelor de dispepsie (indigestie) la soarecii de laborator, prin modificarea efectelor hormonilor din creier care influenteaza digestia.

O analiza din 2020 a sugerat ca pelinul poate fi eficient impotriva bolii Crohn, o boala inflamatorie intestinala. Prin reducerea inflamatiei si stimularea secretiilor intestinale, pelinul poate reduce nevoia de steroizi, care sunt utilizati pentru a reduce inflamatia si durerea intestinala.
Cum poate fi administrat pelinul?
Pelinul este disponibil sub mai multe forme, cum ar fi:
-
ceai de pelin;
-
suplimente;
-
amestecuri de plante;
-
ulei esential;
-
produse topice, cum ar fi lotiuni si unguente;
-
frunze si flori uscate;
-
capsule;
-
extract;
-
tinctura.
Asigurati-va ca urmati instructiunile fiecarui produs in parte.
Dozare si preparare
Pelinul este adesea folosit pentru a face ceai si poate fi aplicat pe piele ca ulei esential atunci cand este diluat cu un alt tip de ulei, cum ar fi uleiul de migdale. Pentru a evita eventualele reactii neplacute, testati uleiul pe o zona mica de piele si asteptati o ora sau doua pana sa aplicati pe o suprafata mai mare.

Respectati toate dozele recomandate de pe etichetele produsului. Supradozajul poate provoca reactii adverse grave.
Posibile riscuri si interactiuni
Pelinul este relativ sigur pe termen scurt la adulti. Pelinul a fost utilizat in doze mici timp de pana la 12 saptamani, fara sa apara neplaceri.
Pelinul nealterat contine cantitati semnificative de tuiona, o substanta chimica psihoactiva care poate fi toxica si in cantitati mici. Pelinul proaspat trebuie consumat cu prudenta, din cauza potentialului de reactii adverse grave, cum ar fi varsaturi, halucinatii si convulsii.
Pelinul poate provoca urmatoarele efecte secundare:
-
probleme de somn;
-
varsaturi;
-
greata;
-
ameteala;
-
halucinatii;
-
neliniste;
-
convulsii.

Precautii
Pelinul contine ingrediente care pot avea efecte toxice contraindicate in anumite situatii, cum ar fi:
-
sarcina sau alaptarea – studiile pe animale arata ca pelinul poate provoca avort spontan;
-
epilepsie sau alte tulburari convulsive – pelinul poate creste riscul de convulsii si poate reduce efectele unor medicamente anticonvulsivante;
-
boli renale – pelinul este toxic pentru rinichi si poate duce la insuficienta renala, in special la persoanele cu boala cronica de rinichi;
-
alergii – pelinul face parte din familia Asteraceae. Daca sunteti alergic la ambrozie sau galbenele, evitati pelinul;
-
boli de inima – daca luati warfarina, un anticoagulant care ajuta la gestionarea bolilor de inima, pelinul poate creste efectele acestui medicament si poate provoca sangerari.
Pelinul nu este sigur pentru copii.
Referinte:
https://www.verywellhealth.com/wormwood-5082001
https://www.health.com/wormwood-7110502
https://www.tuasaude.com/en/wormwood/