
Descoperirea antibioticelor a constituit un moment de cotitura in istoria medicinei, intrucat infectiile care se dovedeau de multe ori fatale au devenit tratabile iar administrarea de antibiotice a salvat sute de milioane de vieti de-a lungul timpului. Din pacate, in prezent am ajuns la un alt moment de cotitura, insa de aceasta data cu conotatii negative, intrucat eficienta acestor tratamente este amenintata. Specialistii avertizeaza ca in viitorul nu foarte indepartat toate progresele datorate antibioticelor ar putea fi anulate, iar medicina ar putea reveni la momentul anterior descoperirii acestora.
Unul dintre motive il constituie si administrarea de antibiotice in mod arbitrar sau fara a tine cont de recomandarile medicilor si farmacistilor. Mai exact, aceste medicamente au ajuns sa fie considerate un soi de panaceu, iar administrarea de antibiotice atunci cand nu este nevoie de un astfel de tratament a dus la dezvoltarea rezistentei germenilor pe care trebuie sa-i combata. In plus, administrarea de antibiotice in mod incorect poate genera si anumite probleme de sanatate. De aceea, am decis sa abordam acest subiect in materialul de fata.
Ce sunt antibioticele
Antibioticele reprezinta o clasa de medicamente care actioneaza impotriva bacteriilor care patrund in organism, fie prin distrugerea efectiva a acestora, fie prin afectarea dezvoltarii unor astfel de microorganisme, facandu-le mai usor de neutralizat de catre sistemul imunitar. Astfel, in functie de modul de actiune, antibioticele pot fi bactericide - cele care omoara bacteriile – si bacteriostatice – cele care opresc dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, antibioticele eficiente impotriva unei game extinse de bacterii sunt numite antibiotice cu spectru larg, iar cele care actioneaza doar asupra unor anumite tipuri de bacterii sunt antibiotice cu spectru limitat.
O alta clasificare se face in functie de substantele active iar din acest punct de vedere antibioticele se impart in:
-
Peniciline;
-
Cefalosporine;
-
Tetracicline;
-
Macrolide;
-
Fluorochinolone;
-
Sulfonamide;
-
Aminoglicozide.
Cand se recomanda administrarea de antibiotice
Ceea ce trebuie sa se retina de la bun inceput este faptul ca administrarea de antibiotice nu este eficienta in cazul oricarei infectii si nici nu se face in scop preventiv, decat cu anumite exceptii si doar la recomandarea medicului. Singurul tip de probleme de sanatate care necesita tratament cu antibiotice il constituie infectiile bacteriene, iar scopul tratamentului este neutralizarea agentilor patogeni prin distrugerea efectiva a acestora sau prin suprimarea capacitatii de a se dezvolta si a se inmulti. Cateva exemple de afectiuni care pot fi tratate prin administrarea de antibiotice sunt:
-
Infectiile urinare;
-
Pneumonia bacteriana;
-
Infectii streptococice ale gatului;
-
Sinuzita;
-
Meningita bacteriana;
-
Abcese;
-
Infectii cutanate.
De asemenea, administrarea de antibiotice mai poate fi recomandata de medici in cazul pacientilor care au trecut printr-o interventie chirurgicala, au suferit leziuni severe cu risc crescut de infectare sau au imunitatea scazuta pe fondul altor probleme de sanatate. In astfel de situatii, administrarea de antibiotice are scopul de a preveni dezvoltarea de bacterii si aparitia unor infectii pe fondul unui sistem imunitar slabit.
Chiar daca este foarte eficienta impotriva infectiilor bacteriene, administrarea de antibiotice nu are niciun efect in cazul infectiilor cauzate de virusuri sau fungi si nici impotriva bolilor parazitare.
Cum se face corect administrarea de antibiotice
Administrarea de antibiotice se face doar la recomandarea medicului, iar aceste medicamente nu pot fi procurate din farmacii decat pe baza de prescriptie medicala. Asadar, e necesar un consult medical prealabil. Daca diagnosticul confirma prezenta unei infectii bacteriene, pacientul primeste prescriptie medicala pe baza careia isi poate procura medicamentul din farmacie.
Dupa aceea, administrarea de antibiotice se face dupa un program fix, la intervale de timp regulate, respectand de fiecare data dozele prescrise precum si durata tratamentului, chiar daca simptomele se pot ameliora sau chiar pot disparea mai devreme de finalul acestuia. In cazul solutiilor perfuziile sau injectabile, administrarea de antibiotice se face doar de catre personal specializat, cu pregatire medicala.
Pe timpul tratamentului cu antibiotice trebuie evitat consumul de alcool pentru ca poate interactiona cu efetul antibioticelor, iar, in cazul unora, poate sa genereze reactii adverse. Din acelasi motiv, administrarea de antibiotice in paralel cu alte medicamente trebuie facuta cu avizul medicului, singurul care poate recomanda tratamentul adecvat.

Ce reactii adverse poate avea administrarea de antibiotice
Reactiile adverse apar in general atunci cand sunt ignorate anumite reguli privind administrarea de antibiotice, iar in unele cazuri pot cauza complicatii serioase. Pe langa bacteriile patogene, antibioticele pot afecta si flora intestinala formata din bacterii benefice implicate in procesul de digestie. Astfel, administrarea de antibiotice in mod incorect poate cauza tulburari digestive, cum ar fi diareea si crampele abdominale. De asemenea, antibioticele administrate in exces pot afecta si flora vaginala favorizand aparitia unor infectii fungice precum candidoza.
Anumite categorii de antibiotice pot cauza sensibilitate la soare, altele favorizeaza aparitia de pietre la rinichi, un astfel de tratament putand genera si tulburari de coagulare a sangelui.
De asemenea, administrarea de antibiotice trebuie facuta cu maxima precautie in cazul pacientilor cu afectiuni renale sau hepatice, precum si in cazul persoanelor alergice la astfel de substante.
Ce inseamna rezistenta la antibiotice
Revenind la ceea ce spuneam in introducerea acestui articol, administrarea de antibiotice risca sa isi piarda tot mai mult din eficienta pe fondul unui fenomen care a luat amploare pe parcursul mai multor ani. Este vorba de rezistenta la antibiotice, mai exact de faptul ca bacteriile pe care aceste medicamente trebuie sa le naturalizeze au devenit din ce in ce mai rezistente la tratament dezvoltandu-si pe parcursul timpului mecanisme de aparare. Acest fenomen a fost considerabil favorizat de administrarea de antibiotice fara a tine cont prea mult de regulile enuntate mai sus.
Asa cum spuneam, antibioticele au ajuns sa fie considerate un panaceu pe care oricine si-l putea administra oricum impotriva racelii, gripei sau altor probleme de sanatate care nu sunt nicidecum cauzate de o infectie bacteriana. Astfel, bacteriile s-au adaptat treptat si au devenit tot mai rezistente, ceea ce a dus la reducerea eficientei tratamentelor cu antibiotic. De asemenea, in mediile spitalicesti unde sunt folosite frecvent astfel de substante s-au dezvoltat bacterii cu o rezistenta foarte ridicata la antibiotice, care stau la baza infectiilor nosocomiale.
Astfel apare nevoia de creare a unor antibiotice noi, mult mai puternice, care sa poata distruge aceste „superbacterii”, in paralel cu adoptarea unor reglementari stricte in ceea ce priveste administrarea de antibiotice. Acesta este si motivul pentru care, de cativa ani, antibioticele nu mai pot fi procurate „la liber” din farmacii, fiind nevoie de prescriptie medicala in acest sens.
In prezent, rezistenta la antibiotice este considerata o problema de sanatate publica la nivel international iar fiecare poate contribui la rezolvarea ei prin administrarea corecta si responsabila a unui astfel de tratament.