Suc de aronia - beneficii si recomandari de consum

Suc de aronia - beneficii si recomandari de consum Suc de aronia - beneficii si recomandari de consum

Ultima actualizare: 20 decembrie 2024

Suc-aronia

Consumul de suc de aronia atrage o serie de beneficii pentru sanatate, dat fiind faptul ca are ca principal ingredient fructele considerate de multi ca fiind cele mai sanatoase din lume. Pentru a beneficia de toate calitatile acestor fructe este recomandat ca sucul de aronia sa fie obtinut prin metoda presarii la rece, care nu presupune fierbere si nici folosirea de indulcitori sau conservanti ce ar putea afecta continutul de substante benefice.

Sucul de aronia astfel preparat se remarca in special datorita continutului ridicat de antioxidanti, fiind totodata o sursa generoasa de vitamine si minerale care nu pot fi decat benefice pentru sanatate.

Daca nu ati consumat pana acum suc de aronia vom incerca prin intermediul acestui articol sa va convingem sa o faceti prezentandu-va toate beneficiile sale.


Suc de aronia – ce substante contine

Despre fructele din care se prepara suc de aronia se spune ca au efecte benefice impotriva a peste 100 de afectiuni, care se datoreaza in special continutului ridicat de antioxidanti. De altfel, aronia se afla pe primul loc in topul fructelor care contin antioxidanti organici, in cazul sau fiind vorba in special de antociani – acei pigmenti naturali care dau culoarea specifica asemanatoare cu cea a murelor sau coacazelor.

Toti acesti antioxidanti se gasesc si in sucul de aronia, care preia integral si continutul de substante nutritive, respectiv vitamine si minerale. Astfel intr-un pahar cu suc de aronia se gasesc importante cantitati de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E si vitamina K, alaturi de minerale precum magneziul potasiul, fierul, manganul si zincul.

De asemenea, sucul de aronia este foarte generos si in privinta unui grup de polifenoli numiti generic „vitamina P” care faciliteaza absorbtia vitaminei C, fara a face parte insa din categoria vitaminelor.

Suc de aronia – ce proprietati terapeutice are

Datorita continutului bogat de vitamine, minerale si antioxidanti, sucul de aronia actioneaza in organism pe multiple planuri. Mai exact, aceste substante ii confera o serie de proprietati pe care le prezentam pe scurt in cele ce urmeaza.

  • Antioxidant – este cel mai puternic efect asociat cu sucul de aronia, prin care se neutralizeaza niste compusi chimici care pot cauza boli cronice si alte probleme de sanatate.
  • Antiinflamator – consumul de suc de aronia reduce inflamatia din organism prin actiunea unor substante bioactive si astfel poate ameliora disconfortul generat de afectiunile inflamatorii.
  • Antimicrobian – sucul de aronia are capacitatea de a distruge anumite tipuri de virusuri si bacterii, prevenind astfel infectiile si contribuind totodata la combaterea acestora.  
  • Detoxifiant – consumul de suc de aronia actioneaza in mod benefic si asupra ficatului, stimuland procesul de eliminare a toxinelor din organism.
  • Imunostimulator – vitaminele si mineralele din sucul de aronia constituie o resursa importanta pentru sistemul imunitar si astfel cresc rezistenta organismului in fata agentilor patogeni si a infectiilor cauzate de acestia.

Suc de aronia – beneficii asociate consumului

Asa cum am promis in introducerea acestui material, continuam cu prezentarea tuturor beneficiilor pentru sanatate pe care le atrage consumul de suc de aronia, care deriva din proprietatile pe care le-am enumerat mai sus.

Reducerea stresului oxidativ

Stresul oxidativ este un proces ce are la baza actiunea unor compusi chimici instabili numiti radicali liberi, care se formeaza in organism in urma proceselor metabolice si totodata pot patrunde din exterior. Acesti compusi reactioneaza usor cu celulele si alte molecule din corp pentru a se stabiliza, iar in acest scop cedeaza sau preiau un electron. Astfel structura celulelor si moleculelor supuse stresului oxidativ se modifica, la fel si functionalitatea acestora, ceea ce favorizeaza aparitia unor boli cronice si a altor probleme.

Cum spuneam, sucul de aronia este o sursa bogata de antioxidanti, care intra in reactie cu radicalii liberi si ii stabilizeaza reducand astfel stresul oxidativ, implicit daunele produse de acest proces la nivelul celulelor.

Intarirea imunitatii

Consumul de suc de aronia este si o buna modalitate de a creste imunitatea si a reduce astfel riscul unor infectii cauzate de diversi agenti patogeni. Sucul de aronia este un bun imunostimulator, proprietate care se datoreaza in special continutului bogat de vitamina C. Aceasta joaca un rol important in functionarea sistemului imunitar, intrucat este folosita in procesul de producere a celulelor imunitare si contribuie totodata la reglarea functiilor acestora.

De asemenea, la intarirea imunitatii contribuie si efectul antioxidant, dat fiind ca rolul principal in combaterea stresului oxidativ ii revine sistemului imunitar care astfel primeste un ajutor important. Nu in ultimul rand, efectul antimicrobian pe care il are sucul de aronia vine in sprijinul sistemului imunitar in misiunea acestuia de a proteja organismul impotriva agentilor patogeni.

Suc-de-aronia

Protejarea sistemului cardiovascular

In conditiile in care bolile cardiovasculare constituie principala cauza de mortalitate la nivel national si mondial, este important de stiut ca sucul de aronia contribuie la prevenirea aparitiei acestor boli, actionand prin mai multe mecanisme. Acesta contine o cantitate insemnata de potasiu, care este un mineral important pentru sanatatea inimii. Potasiul faciliteaza eliminarea excesului de lichid din organism si astfel previne retentia de apa, care este una din cauzele aparitiei hipertensiunii arteriale. In cazul retentiei de apa creste volumul de sange, implicit presiunea cu care circula prin vase si astfel apare hipertensiunea arteriala care e principala cauza pentru majoritatea bolilor cardiovasculare.

In acelasi timp, prin efectul antioxidant, consumul de suc de aronia reduce riscul depunerii colesterolului rau (LDL) in interiorul vaselor de sange, dat fiind faptul ca sub efectul stresului oxidativ moleculele acestuia devin mai aderente si se ataseaza mai usor de peretii artelor. Prin depunerea colesterolului in vasele sanguine, acestea se ingusteaza si devin mai rigide ajungandu-se si in acest caz la aparitia hipertensiunii arteriale.

Imbunatatirea sensibilitatii la insulina

Insulina este un hormon produs de celulele beta din pancreas, al carui rol este acela de a intermedia absorbtia glucozei din sange in celule. Glucoza provine din descompunerea carbohidratilor din alimente si constituie principala sursa de energie a organismului. Pentru a fi transformata in energie este absorbita in celule, care sunt dotate cu niste receptori de insulina ce declanseaza procesul de absorbtie a glucozei in prezenta acestui hormon. In anumite conditii sensibilitatea acestor receptori scade si astfel apare ceea ce se numeste rezistenta la insulina. In aceste conditii, celulele absorb mai putina glucoza iar aceasta se acumuleaza in sange, ducand la cresterea glicemiei si la aparitia diabetului zaharat de tip 2.

Sucul de aronia contine substante care imbunatatesc sensibilitatea la insulina a receptorilor celulari si totodata reduce stresul oxidativ care este una din cauzele aparitiei rezistentei la acest hormon.

Suc de aronia – recomandari de consum

Cel mai bun suc de aronia este cel obtinut prin presare la rece, fara niciun fel de aditivi, care poate fi baut de 2-3 ori pe zi in cantitati de 50 -100 de mililitri. Este de preferat sa beti cate un pahar de suc de aronia inainte de mesele principale pentru ca astfel substantele benefice pe care le contine sunt mai eficient absorbite in sange.

Sucul de aronia poate fi consumat ca atare si totodata poate fi combinat cu apa minerala sau alte sucuri naturale pentru a obtine astfel un aport si mai mare de vitamine, minerale si antioxidanti.

Totodata, puteti adauga suc de aronia in diferite smoothie-uri de fructe pentru a diversifica aromele si gustul,  acesta fiind un ingredient potrivit si pentru cocktailuri.

Nu in ultimul rand, sucul de aronia se poate folosi si ca ingredient culinar spre a prepara desssinguri pentru salate sau pentru deserturi precum inghetata sau clatitele. Sucul poate fi  adaugat totodata si in aluaturi sau creme pentru prajituri pentru a le conferi un gust aparte.  

Oricat ar fi de delicios si de benefic ar fi, evitati totusi sa consumati in exces suc de aronia pentru ca in cantitati prea mari poate cauza diaree, crampe abdominale si alte tulburari digestive. De asemenea, daca va confruntati deja cu astfel de tulburari din alta cauza este recomandat sa evitati consumul de suc de aronia pentru ca disconfortul abdominal se poate accentua.