Sa ne imaginam ca sunteti la cumparaturi impreuna cu fetita sau baietelul dumneavoastra. Copilul vrea o jucarie, insa din diferite motive dumneavoastra nu doriti sau nu puteti sa o cumparati in acel moment. Micutul nu primeste bine vestea si incepe sa planga, sa se tavaleasca pe jos, sa urle si chiar sa va loveasca sau sa se loveasca singur. Orice ati face nu pare decat sa agraveze situatia. Ulterior, remarcati ca toata lumea se uita la dumneavoastra si aveti impresia ca nu sunteti un parinte bun pentru ca nu stiti cum sa gestionati situatia. Suna cunoscut scenariul? Asa arata un tantrum. Nu este nici prima si nici ultima manifestare de acest tip. De fapt, peste 87% dintre copiii cu varste cuprinse intre un an si jumatate si cinci ani vor avea la un moment dat un tantrum.
Gestionarea unui tantrum nu se limiteaza doar la ceea ce trebuie sa faceti in timpul crizei de furie a copilului. Actiunile de dinainte si dupa criza pot ajuta, de asemenea, la reglarea acestui comportament.
Ce este un tantrum?
Tantrumurile sunt accese de furie, caracterizate prin izbucniri emotionale, verbale si fizice ale copilului. Micutii au astfel de manifestari atunci cand vor ceva ce fie nu pot obtine, fie nu pot exprima prin cuvinte. Un tantrum poate avea urmatoarele cauze:
-
frustrare;
-
foame;
-
oboseala;
-
nevoia de atentie;
-
rasfat;
-
dorinta de eschivare (spre exemplu, copilul nu vrea sa plece din parc);
-
conflict interior (copilul vrea independenta, insa vrea si atentia parintilor);
-
imbolnavire (spre exemplu, instalarea unei raceli poate indispune copilul);
-
dorinta de a manipula (copilul a invatat dintr-o situatie precedenta ca daca plange primeste ceea ce vrea);
-
emotii puternice (frica, rusinea, rabdarea sau gelozia pot fi coplesitoare pentru un copil).
In general, un tantrum apare o data pe zi si dureaza intre 5 si 10 minute. Este o manifestare fireasca si frecventa in perioada in care copilul invata sa se exprime si sa faca fata propriilor emotii. Comportamentul se va remedia pe masura ce juniorul isi va dezvolta abilitatile de adaptare si de comunicare. Dumneavoastra il puteti ajuta in aceasta calatorie.
Manifestarea unui tantrum nu reflecta o educatie gresita, ci reflecta personalitatea copilului intr-o anumita situatie. Motivele de ingrijorare ar trebui sa apara doar daca aceste episoade implica agresivitate si dureaza mai mult de 15 minute. In astfel de cazuri, parintii ar trebui sa ceara ajutor din partea unui specialist.
Cum se manifesta copilul atunci cand are un tantrum
Tantrum este atunci cand copilul face una sau mai multe dintre urmatoarele actiuni:
-
tipa/urla/se vaita;
-
plange in hohote si nimic nu il consoleaza;
-
are membrele intepenite;
-
vorbeste urat;
-
musca;
-
bate/da din picioare;
-
are spatele arcuit;
-
se taraste;
-
devine rigid;
-
loveste;
-
se loveste/ciupeste singur;
-
vomita;
-
isi tine respiratia.
Tantrum – cum raspund parintii la accesele de furie
Gestionarea unui tantrum este un proces care necesita rabdare si atentie. Incepe, de fapt, inaintea exploziei emotionale si presupune o grija sporita la ceea ce se intampla dupa izbucnire. Modul in care raspundeti la accesele de furie poate incuraja copilul sa repete sau nu aceste crize.
-
Identificati tiparul comportamentului!
Copilul dumneavoastra are un tantrum? Derulati un pic evenimentele, ce s-a intamplat cu cateva secunde inainte de explozia emotionala? Cei mai multi juniori au crize de furie din aceleasi cauze care se tot repeta. Ar putea fi vorba, spre exemplu, despre momentul cand trebuie sa renunte la telefon, sa-si faca temele sau sa mearga la culcare. Daca descoperiti ce declanseaza crizele de furie, puteti concepe un plan pentru a evita urmatorul tantrum. Spre exemplu, puteti inventa o rutina placuta in asteptarea lui Mos Ene?
-
De la caz la caz, ignorati sau laudati!
Daca nu este vorba despre un episod violent, cand are loc un tantrum, parintii ar trebui sa-l ignore pe micut. Daca un junior constata ca atrage atentia si, mai mult decat atat, obtine tot ce vrea cand are accese de furie, va fi motivat sa repete strategia. Asadar, ignorati accesele de furie, insa nu ezitati sa complimentati copilul daca face un lucru bun fara sa planga, spre exemplu, strange jucariile – ceea ce in viziunea lui ar putea fi un compromis. Tantrumul este in esenta un comportament invatat.
Nu toate crizele de furie sunt incercari de manipulare. Exista, desigur, si situatii in care un tantrum apare cand copilul experimenteaza, poate, niste emotii mult prea intense pentru a le putea regla.
Indiferent de ce sta la baza crizei de furie, nu cedati niciodata in favoarea copilului!
Pe masura ce trece timpul, micul om simte nevoia de independenta. Astfel, asemenea unui adult, juniorul isi seteaza propriile limite, pe care trebuie sa le respectati. Tocmai de aceea, in activitatile pe care le desfasurati impreuna in fiecare zi, incercati sa nu-i dati impresia ca este obligat sa faca ceva intr-un anumit moment, ci ca are posibilitatea de a alege cand si ce sa faca. Cum ati reactiona daca cineva v-ar spune: „Mergi si spala masina in secunda asta!” sau „Lasa telefonul si pregateste cina!”? Chiar daca nu va confruntati cu o raceala sau un disconfort similar, tot nu v-ar placea o astfel de abordare. Acelasi lucru este valabil si in cazul copilului. In loc de „Strange-ti jucariile!”, incercati sa-i spuneti pe un ton cald „Vrei sa strangem jucariile acum sau dupa ce mananci o gustare?”.
Daca vorbiti pe un ton cald si calm, aveti sanse mari de reusita. Cand juniorul simte ca este inteles, el se linisteste automat. Este important sa va conectati cu copilul dumneavoastra si cu emotiile lui inainte de a spune ceva. Abia ulterior juniorul va intelege lectia pe care trebuie sa o invete. Pe de alta parte, daca incercati sa-l invatati pe copil o lectie de comportament atunci cand are o criza de furie, cel mai probabil veti esua; micutul nici macar nu va asculta.
Lasati juniorul sa tipe cand are un tantrum. „Poti sa tipi mai tare daca vrei, e un parc mare, nu deranjam pe nimeni!”sau „Poti sa tipi cat vrei de tare, in acest magazin nu ne cunoaste nimeni!” sunt doar doua dintre replicile pe care i le puteti spune copilului cand are un acces de furie. Consolati copilul dupa ce se opreste. Un tantrum este greu si obositor pentru toata lumea.
Surse:
https://childmind.org/article/how-to-handle-tantrums-and-meltdowns/
https://kidmatterscounseling.com/blog/how-to-manage-tantrums/
https://raisingchildren.net.au/toddlers/behaviour/crying-tantrums/tantrums#how-to-handle-tantrums-when-they-happen-nav-title