Splina marita poarta denumirea de splenomegalie. O splina marita poate provoca disconfort stomacal, scaderea fluxului si a capacitatii de filtrare a sangelui si anemie. In unele cazuri se poate ajunge chiar la o ruptura de splina, motiv pentru care este important ca persoana in cauza sa ia masuri de precautie din timp si sa consulte un medic.
Splina este o parte esentiala a sistemului limfatic. Mai exact, acest organ stocheaza globulele albe si ajuta la crearea de anticorpi, doua procese importante pentru sistemul imunitar.
Acest organ se gaseste in partea stanga a corpului, sub cutia toracica. Splina este responsabila cu:
-
filtrarea sangelui
-
reprocesarea eritrocitelor vechi
-
reciclarea fierului in hemoglobina
Splina este extrem de importanta in lupta organismului impotriva infectiilor, deoarece este sursa a doua tipuri de globule albe: limfocitele B si limfocitele T. Celulele albe din sange protejeaza corpul de infectii.
Splina este de obicei de dimensiunea pumnului, dar, atunci cand este marita, poate deveni mult mai mare. Profesionistii din domeniul sanatatii diagnosticheaza splina marita atunci cand acest organ ajunge sa aiba o lungime intre 12 si 20 de centimetri (cm) si o greutate mai mare de 400 de grame (g). Splenomegalia masiva apare atunci cand splina este mai mare de 20 cm sau cantareste mai mult de 1.000 g.
Ce este splenomegalia (splina marita)
Splina este un organ care se afla in partea stanga, chiar sub cutia toracica. Splina se poate mari din cauza multor afectiuni, cum ar fi infectiile, bolile hepatice si unele tipuri de cancer. Splina marita este cunoscuta si sub denumirea de splenomegalie.
De obicei, splina marita nu provoaca simptome. De multe ori, problema este descoperita in timpul unui examen fizic de rutina. Testele imagistice si analizele de sange pot ajuta la identificarea cauzei maririi splinei.
Tratamentul pentru splina marita este acordat in functie de cauza. Operatia de indepartare a splinei marite nu este de obicei necesara, insa uneori este recomandata.
Splina marita – factori de risc si cauze
Splina marita poate avea mai multe cauze, printre care:
Tulburari ale sangelui
Afectiuni precum leucemia, limfomul sau bolile mieloproliferative pot face ca celulele canceroase sa invadeze splina si sa se inmulteasca rapid, marind astfel dimensiunea acestui organ. Se estimeaza ca 64% dintre cazurile de splenomegalie masiva sunt provocate de tulburarile de sange.
Boli hepatice
Bolile hepatice, cum ar fi ciroza sau hepatita, pot cauza cresterea presiunii asupra ficatului, iar aceasta presiune se poate extinde catre splina. Ca urmare, splina incepe sa se mareasca. Hepatosplenomegalia apare atunci cand marirea si umflarea afecteaza atat ficatul, cat si splina.
Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.
Infectii ale splinei
Deoarece este o componenta-cheie a sistemului imunitar, splina se poate mari din cauza unor infectii precum mononucleoza, tuberculoza, endocardita bacteriana sau infectia cu HIV.
De asemenea, splina marita poate avea si cauze mai putin intalnite, cum ar fi:
-
tulburari ale tesutului conjunctiv, precum lupusul eritematos sistemic si artrita reumatoida
-
citopenii, cum ar fi anemia hemolitica autoimuna sau purpura trombocitopenica imuna
-
tulburari infiltrative, cum ar fi amiloidoza sau sarcoidoza
-
congestie splenica, printre care insuficienta cardiaca congestiva si hipertensiune portala
-
sechestrarea splenica, in care sunt incluse afectiuni precum anemia cu celule in secera pediatrica si anemia hemolitica
-
afectiuni rare, precum sindromul Banti
-
tromboza venoasa, cum ar fi tromboza hepatica sau porta
Naturalis HepatoSuport este un amestec de extracte de armurariu si de anghinare care contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si sustinerea digestiei.
Indiferent de cauza, splenomegalia este o afectiune extrem de rara. Specialistii estimeaza ca 2% din populatie se confrunta cu splina marita in timpul vietii.
Persoanele mai in varsta sunt putin mai expuse riscului de a dezvolta splina marita, deoarece invelisul exterior al acestui organ, cunoscut sub numele de capsula fibroelastica, se subtiaza odata cu trecerea anilor.
Splina marita – semne, manifestari
O splina marita nu provoca intotdeauna simptome. Cu toate acestea, unii oameni dezvolta semne si simptome, cum ar fi:
-
balonare
-
senzatii de satietate, chiar si dupa ce au consumat o cantitate mica de mancare
-
infectii frecvente
-
anemie
-
oboseala
-
disconfort sau durere in partea stanga a cutiei toracice
-
sangerari care se produc usor
Cu toate acestea, simptomele de splina marita sunt influentate de cele mai multe ori de cauza de baza. De exemplu, o persoana cu splina marita cauzata de afectiuni maligne poate prezenta:
-
transpiratii nocturne
-
pierdere inexplicabila in greutate
-
slabiciune
In schimb, daca splina marita este provocata de o infectie, pacientul poate prezenta simptome cu totul diferite. Printre acestea se numara:
-
febra
-
o stare generala de rau
-
tremuraturi si frisoane
Intre timp, o persoana cu splenomegalie cauzata de o tulburare de sange poate avea simptome precum:
-
sangerari care apar usor
-
vanatai care se produc usor
-
ameteli
-
probleme de respiratie
Persoanele care au splina marita in urma unor probleme hepatice pot opta pentru produsele alternative, insa numai la recomandarea unui specialist. Un astfel de produs este Livobleu, un supliment care sustine functia normala a ficatului si functia de detoxifiere hepatica.
Diagnosticul de splina marita
Splina marita este de obicei descoperita in timpul unui examen fizic. Medicul poate simti daca splina este marita palpand usor abdomenul superior stang. Cu toate acestea, la unii oameni - in special cei care sunt supli – chiar si o splina sanatoasa, de dimensiuni normale, poate fi uneori simtita in timpul unui examen.
Medicul ar putea recomanda efectuarea urmatoarelor teste pentru a confirma diagnosticul de splina marita:
-
Analize de sange, cum ar fi o hemoleucograma completa pentru a verifica nivelul de globule rosii, globule albe si trombocite din sange si capacitatea de functionare a ficatului
-
Ecografie sau tomografie computerizata (CT) pentru a determina daca splina este marita si daca aglomereaza alte organe
-
RMN pentru a urmari fluxul de sange prin splina
Descoperirea cauzei
Uneori sunt necesare mai multe teste pentru a gasi cauza splinei marite, cum ar fi o biopsie a maduvei osoase.
Tratament splina marita
Tratamentul pentru splina marita se concentreaza pe abordarea cauzei acestei probleme. De exemplu, daca splina marita are la baza o infectie bacteriana, tratamentul va include antibiotice.
Liverin FORTE este un supliment alimentar cu rol de antioxidant natural care purifica activitatea corpului si ajuta la functia hepatica.
Observare atenta
Daca o persoana are splina marita, insa nu prezinta simptome iar cauza nu a fost descoperita, medicul ii poate recomanda acesteia sa astepte si sa observe cu atentie evolutia starii. Medicul i-ar putea sugera sa se prezinte la cabinet pentru reevaluare in termen de 6-12 luni sau mai devreme daca apar simptome.
Operatie de indepartare a splinei
Daca o splina marita produce complicatii grave sau cauza nu poate fi identificata sau tratata, o interventie chirurgicala de indepartare a splinei (splenectomie) ar putea fi o varianta de luat in calcul. In cazurile cronice sau critice, interventia chirurgicala poate oferi cea mai buna speranta de recuperare.
Indepartarea electiva a splinei necesita o analiza atenta. Se poate trai o viata activa chiar si fara splina, insa riscul de aparitie a infectiilor grave este mai mare dupa indepartarea acestui organ.
Reducerea riscului de infectie dupa splenectomie
Dupa indepartarea splinei, pacientii pot lua anumite masuri pentru a reduce riscul de infectie. De exemplu, poate fi recomandat:
-
Sa faca o serie de vaccinari inainte si dupa splenectomie. Printre acestea se numara vaccinurile pneumococice, meningococice si vaccinul impotriva Haemophilus influenzae tip b (Hib), care protejeaza impotriva pneumoniei, meningitei si infectiilor sangelui, oaselor si articulatiilor. De asemenea, aceste persoane ar putea fi nevoite sa faca vaccinul pneumococic la fiecare cinci ani dupa operatie.
-
Ia antibiotice dupa interventia chirurgicala si oricand se suspecteaza posibilitatea unei infectii.
-
Sa ia legatura cu un medic la primul semn de febra, care ar putea indica o infectie.
-
Sa evite calatoriile in anumite zone ale lumii unde sunt frecvente anumite boli, cum ar fi malaria.
Splina marita – complicatii
O splina marita poate provoca ruperea acestui organ. Acest lucru duce la necesitatea unei interventii chirurgicale si adesea la transfuzii de sange pentru a restabili volumul de sange din organism.
Daca unei persoane ii este indepartata splina, riscul de a dezvolta anumite tipuri de infectii, cum ar fi cele cu Streptococcus pneumoniae si Neisseria meningitidis, este mai mare.
Splina produce de obicei celule imunitare care pot ajuta la combaterea unor astfel de boli. Cu toate acestea, persoanele care sufera de splenectomie pot avea nevoie de antibiotice mai puternice pentru a lupta impotriva infectiilor decat o persoana care nu a trecut prin aceasta interventie chirurgicala.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-spleen/symptoms-causes/syc-20354326
https://www.healthline.com/health/splenomegaly
https://www.medicalnewstoday.com/articles/enlarged-spleen