Spasmele vezicale apar cand muschii vezicii urinare se contracta. Acest lucru poate duce la o nevoie urgenta de a urina mai frecvent.
Termenul „spasm vezical” este adesea folosit sinonim cu vezica hiperactiva sau spasmul vezicii urinare (OAB).
Spasmul vezicii urinare (OAB) este cunoscut si sub numele de incontinenta prin urgenta. Este caracterizat printr-o nevoie urgenta de a goli vezica si de scurgeri involuntare de urina. Este important sa intelegeti ca spasmul vezical este un simptom.
Spasmele vezicale pot fi simptomul unei infectii. Infectiile tractului urinar (ITU) sunt infectii temporare care pot cauza arsuri, spasme si durere si nevoia urgenta de a urina. Cu tratament, aceste infectii pot fi eradicate, simptomele disparand.
Continuati sa cititi pentru a afla mai multe despre ce sunt spasmele vezicii urinare, cum sunt gestionate si ce puteti face pentru a le preveni.
Cum se simte un spasm vezical
Cel mai comun simptom al spasmelor vezicale este nevoia urgenta de a urina. Spasmul poate duce la scurgeri, sau ceea ce se numeste incontinenta.
Daca spasmele vezicale sunt cauzate de o ITU, este posibil sa experimentati si urmatoarele:
-
senzatie de arsura atunci cand urinati;
-
capacitatea de a urina doar cantitati mici de urina, de fiecare data cand folositi toaleta;
-
urina care arata tulbure, rosie sau roz;
-
urina cu miros pregnant;
-
durere pelvina.
Daca spasmele vezicale sunt rezultatul OAB sau al incontinentei prin urgenta, este posibil:
-
sa aveti pierderi de urina inainte de a ajunge la toaleta;
-
sa urinati frecvent, de cel putin opt ori pe zi;
-
sa va treziti de mai multe ori pe noapte pentru a urina.
Ce cauzeaza spasmul vezical
Spasmele vezicale sunt mai frecvente pe masura ce imbatraniti. Cu toate acestea, aparitia spasmelor nu este neaparat o parte tipica a imbatranirii. Ele indica adesea alte probleme de sanatate care, daca nu sunt tratate, pot sa se agraveze in timp.
Durerea cauzata de spasmul vezical poate fi rezultatul unui factor simplu, cum ar fi dieta sau utilizarea anumitor medicamente, sau poate fi asociata cu modificari in aportul de sange si functia nervilor care controleaza vezica urinara.
Totusi, spasmele vezicale pot fi cauzate de o infectie sau o interventie chirurgicala recenta, sau pot aparea daca aveti leziuni nervoase sau musculare. De aceea, este important sa consultati un medic pentru a stabili cauza exacta.
In unele cazuri, medicul poate sa nu fie capabil sa identifice cauza. Cand acest lucru se intampla, afectiunea este numita spasme vezicale idiopatice.
Cateva cauze comune ale spasmelor vezicale sunt:
-
infectia tractului urinar (ITU): durerea si senzatia de arsura de la nivelul vezicii urinare sunt simptome frecvente ale unei ITU;
-
cistita interstitiala (CI): cunoscuta si sub numele de sindromul vezicii dureroase, aceasta afectiune se refera la durerea vezicii urinare si a tractului urinar care nu este cauzata de alte probleme, cum ar fi o infectie a tractului urinar. Durerea este recurenta si adesea severa.
-
utilizarea cateterului: un cateter este un tub subtire folosit pentru a drena urina din organism, adesea dupa o interventie chirurgicala. Acesta este introdus in uretra si urca pana in vezica urinara. Spasmele vezicale sunt o complicatie frecventa si uneori suparatoare a utilizarii cateterului.
In plus fata de ITU si OAB, spasmul vezical poate fi cauzat de:
-
constipatie;
-
consum excesiv de cofeina sau alcool;
-
anumite medicamente, cum ar fi betanechol (Urecholine) si furosemid (Lasix);
-
diabet;
-
functie renala afectata;
-
pietre la vezica urinara;
-
prostata marita;
-
tulburari neurologice, cum ar fi boala Parkinson, boala Alzheimer sau scleroza multipla;
-
iritatie cauzata de cateterul urinar.
Daca aveti probleme de mers, este posibil sa dezvoltati urgenta daca nu puteti ajunge rapid la o toaleta pentru a va elibera. Este posibil sa dezvoltati simptome si daca nu va goliti complet vezica atunci cand folositi toaleta.
In cazul in care va ingrijoreaza faptul ca aveti deseori nevoie urgenta sa mergeti la toaleta, ar fi indicat sa faceti o programare la medic. Acesta va poate ajuta sa ajungeti la cauza problemei si sa dezvoltati un plan de tratament adecvat.
Cum diagnostica medicii cauza spasmului vezical
Inainte de a va recomanda un set de analize, medicul va evalua istoricul medical si notele referitoare la eventualele medicamente pe care le luati. De asemenea, va efectua un examen fizic.
Dupa aceea, specialistul poate examina un esantion de urina pentru a verifica prezenta bacteriilor, sangelui sau altor semne de infectie. Daca infectia este exclusa, exista mai multe teste care pot ajuta la diagnosticarea problemelor vezicale.
Unele teste masoara cata urina ramane in vezica pacientului dupa urinare, in timp ce alte teste masoara viteza urinarii. Unele teste pot chiar determina presiunea vezicala.
Daca aceste teste nu indica o cauza specifica, medicul poate recomanda un examen neurologic. Acesta le va permite sa verifice diferite probleme senzoriale si anumite reflexe.
Optiuni de tratament pentru spasmul vezical
Exercitiile fizice si modificarile in stilul de viata pot ajuta la ameliorarea spasmelor vezicale. Medicamentele sunt o alta optiune de tratament.
Exercitii
Exercitiile pentru podeaua pelvina, cum ar fi Kegels, sunt adesea utile in tratarea spasmelor vezicale cauzate de incontinenta prin stres. Pentru a face un exercitiu Kegel, strangeti muschii podelei pelvine de parca ati incerca sa opriti fluxul de urina din corp. Daca este necesar, medicul poate sa va recomande un specialist de la care sa invatati tehnica corecta.
Modificari ale stilului de viata
Anumite schimbari in ce priveste stilul de viata pot ajuta cu problemele vezicale, cum ar fi modificarea aportului de lichide si a dietei. Pentru a vedea daca spasmele sunt asociate cu anumite alimente, incercati sa tineti un jurnal alimentar. Acest lucru va poate ajuta sa urmariti alimentele care ar putea cauza spasmul vezical.
Alimentele si bauturile iritante includ adesea:
-
citrice;
-
sucuri de fructe;
-
rosii si alimente pe baza de rosii;
-
alimente picante;
-
zahar si zaharuri artificiale;
-
ciocolata;
-
bauturi carbogazoase;
-
ceai.
De asemenea, puteti experimenta cu ceea ce se numeste antrenament al vezicii. Acesta implica mersul la toaleta la intervale regulate. Facand acest lucru, puteti antrena vezica sa se umple complet, reducand numarul de dati in care trebuie sa urinati pe parcursul zilei.
Medicamente
Medicul poate prescrie unul dintre aceste medicamente pentru a ameliora spasmul vezical:
-
antispastice, cum ar fi tolterodina (Detrol);
-
antidepresive triciclice, cum ar fi desipramina (Norpramin).
Prognoza
Schimbarile de stil de viata si alte tratamente va pot ajuta sa gestionati si chiar sa reduceti spasmul vezical. Simptomele legate de o afectiune subiacenta, cum ar fi o infectie, ar trebui sa raspunda bine la tratamentul antiinfectios.
Daca simptomele persista sau se agraveaza, ar trebui sa consultati medicul. Poate fi necesar sa schimbati regimul de tratament sau sa incercati un alt medicament.
Cum sa preveniti spasmul vezical
Spasmele vezicale nu pot fi prevenite pe deplin, dar pot fi reduse daca urmati aceste sfaturi:
-
sa fiti atenti la aportul de lichide. Prea multe lichide pot provoca urinare frecventa. Prea putine lichide pot duce la urina concentrata, care poate irita vezica.
-
sa evitati consumul excesiv de cofeina si alcool. Aceste bauturi cresc nevoia de a urina, ducand la cresterea frecventei urinarilor.
-
sa faceti miscare. Persoanele care fac exercitii fizice aproximativ o jumatate de ora in majoritatea zilelor saptamanii tind sa aiba un control mai bun al vezicii urinare.
-
sa mentineti o greutate sanatoasa. Excesul de greutate poate pune o presiune suplimentara asupra vezicii urinare, crescand riscul de incontinenta.
-
sa renuntati la fumat. Tusea cauzata de fumat poate pune, de asemenea, o presiune suplimentara asupra vezicii urinare.
Acest articol este doar in scop educativ si informativ si nu inlocuieste sfatul medical profesionist.
Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:
https://www.healthline.com/health/bladder-spasms
https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/bladder-spasms