Sparanghel: proprietati, beneficii si recomandari de consum

Sparanghel: proprietati, beneficii si recomandari de consum Sparanghel: proprietati, beneficii si recomandari de consum

Ultima actualizare: 25 iunie 2024

sparanghel

Desi consumat de secole in alte colturi ale lumii, sparanghelul a devenit cunoscut relativ recent romanilor, care au inceput sa-i descopere calitatile si sa-l aprecieze din ce in ce mai mult. Totusi nu se poate spune despre sparanghel nici la acest moment ca este unul din ingredientele preferate ale romanilor, aceasta si din cauza faptului ca proprietatile si beneficiile sale nu sunt pe deplin cunoscute.

Puteti afla mai multe informatii despre sparanghel prin intermediul acestui material, in care va vom prezenta in detaliu proprietatile sale si beneficiile care deriva din acestea, precum si cateva recomandari in ceea ce priveste consumul.


Informatii generale despre sparanghel

Sparanghelul se cultiva cu preponderenta in China, iar traditia cultivarii s-a raspandit ulterior si in Europa de Vest, America de Nord si cea de Sud si nordul Africii. In prezent, China este in continuare cel mai important producator de sparanghel la nivel mondial, iar in Europa suprematia este detinuta de Germania, unde si consumul de sparanghel este la cel mai ridicat nivel de pe continent. Alti furnizori importanti de sparanghel pentru piata romaneasca sunt Franta, Spania si Italia. Necesita conditii speciale de mediu, precum si o ingrijire deosebita, motiv pentru care culturile de sparanghel sunt specifice doar anumitor zone, iar in Romania produsul provine doar din import.

Este o planta erbacee cu tulpini subtiri si frunze mici, de la care se consuma lastarii tineri, care se recolteaza primavara si la inceputul verii. Mai exact, este vorba despre tulpinile plantei recoltate la scurt timp dupa ce au iesit din radacina. Tot la scurt timp trebuie sa fie si consumate, pentru ca lastarii de sparanghel se ofilesc usor daca nu sunt pastrati in conditii corespunzatoare si astfel isi pierd textura crocanta, dar si o parte din proprietatile despre care vom vorbi imediat.

Ce contin lastarii de sparanghel

Sparanghelul este considerat un aliment sanatos intrucat are o importanta valoare nutritiva si un aport caloric scazut, ceea ce inseamna ca ofera organismului substante necesare pentru buna functionare a acestuia, fara a favoriza formarea depozitelor de grasime. Mai exact, 100 de grame de sparanghel contin doar 20 de calorii, conferite de 3,9 grame de carbohidrati, 2,3 grame de proteine si 0,1 grame de lipide.

In acelasi timp, sparanghelul este si o buna sursa de fibre, prezente in cantitate de 2,1 grame pentru o portie de100 de grame. In ceea ce priveste nutrientii esentiali, se remarca in mod special continutul de vitamina K, insa sparanghelul mai ofera si un aport importat de vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E si vitamina A. Vitaminelor li se adauga si minerale precum fosfor, potasiu, fier si zinc, iar in componenta lastarilor de sparanghel se mai gasesc si o serie de substante naturale din categoria flavonoidelor.

Beneficiile consumului de sparanghel

In trecut, sparanghelul a devenit cunoscut mai ales datorita proprietatilor sale afrodiziace, multa vreme fiind consumat in special pentru aceasta calitate. Consumul era la cote destul de ridicate, iar in aceste conditii au fost descoperite treptat si alte efecte benefice pe care sparanghelul le poate avea asupra sanatatii.

  • Prevenirea sangerarilor excesive

Spuneam ca sparanghelul se remarca in special datorita continutului de vitamina K, ce joaca un rol esential in procesul de coagulare a sangelui. Astfel, prin consumul acestui aliment organismul primeste un nutrient esential, datorita caruia sangele se coaguleaza mai usor atunci cand este cazul, prevenind aparitia unor hemoragii si facilitand totodata vindecarea ranilor.

  • Combaterea stresului oxidativ

Datorita vitaminelor C si E, dar si a flavonoidelor pe care le contine, sparanghelul are un puternic efect antioxidant, prin care neutralizeaza radicalii liberi in exces si protejeaza astfel celulele impotriva stresului oxidativ. Radicalii liberi sunt compusi instabili care se formeaza sau patrund in organism, unde reactioneaza cu celulele, modificand-le structura si functionalitatea. Aceste reactii poarta denumirea de stres oxidativ si sunt cauza unor boli cronice care pot fi prevenite in oarecare masura prin consumul frecvent de sparanghel.

  • Imbunatatirea digestiei

Acest beneficiu de datoreaza fibrelor pe care le contin lastarii de sparanghel si care au rol important in procesul de digestie. Sparanghelul este sursa bogata de fibre insolubile, care nu se digera insa confera volum materiilor fecale, facilitand astfel tranzitul intestinal si prevenind constipatia. Totodata, contine si o cantitate mai mica de fibre solubile, care se dizolva in tubul digestiv si formeaza un gel ce lubrifiaza la interior peretii intestinali, pentru ca resturile nedigerate sa alunece mai usor.

sparanghelul

  • Reglarea tensiunii arteriale

Substantele antioxidante pe care le contine sparanghelul protejeaza in egala masura vasele de sange impotriva actiunii radicalilor liberi si in acelasi timp impiedica oxidarea de catre acestia a moleculelor de colesterol. Astfel, previn depunerea colesterolului rau in interiorul vaselor sanguine si le mentin acestora elasticitatea, permitand sangelui sa circule cu o presiune normala.

In acelasi timp, potasiul actioneaza impotriva retentiei de apa ce se produce din cauza consumului excesiv de alimente sarate si favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale pe fondul cresterii volumului de sange. Potasiul ajuta la eliminarea apei acumulate in exces, iar acesta este un alt mecanism prin care sparanghelul contribuie la mentinerea unei tensiuni arteriale normale si la prevenirea unor afectiuni cardiovasculare cauzate de hipertensiune.

  • Reducerea excesului ponderal

Sparanghelul contine apa in proportie de aproximativ 94%, iar astfel se explica si continutul caloric scazut. Aceste proprietati il fac un aliment recomandat in curele de slabire, mai ales ca sparanghelul confera si o senzatie prelungita de satietate, datorita fibrelor insolubile care nu se digera si raman mai mult timp in stomac.

Cum se prepara si cum se consuma sparanghelul

Spuneam mai devreme ca de la sparanghel se consuma lastarii tineri, atat cat timp acestia sunt inca in stare proaspata. Din fericire, se pot pastra mai mult timp in aceasta stare daca ii infasurati intr-un prosop umed si ii tineti la frigider. Daca doriti sa pastrati sparanghelul pentru o perioada mai lunga, il puteti pune la congelator, insa de aceasta data trebuie curatat de coaja in prealabil.

Este importanta sa stiti si cum se recunoaste sparanghelul proaspat, iar in aceasta privinta va putem spune ca lastarii trebuie sa fie tari, cu coaja lucioasa, fara pete. De asemenea, capatul superior trebuie sa fie inchis si suculent. O modalitate usoara de a recunoaste sparanghelul proaspat este si frecarea usoara a doi lastari unul de celalalt, iar daca se aude un scartait, inseamna ca produsul este corespunzator.

Inainte de a fi preparat si consumat, sparanghelul trebuie sa fie curatat de coaja, pentru ca aceasta are o textura lemnoasa. Odata curatat si spalat, sparanghelul poate fi preparat in mai multe moduri, in functie de preferinte.

Cea mai simpla metoda de preparare este fierberea, caz in care sparanghelul se pune intr-o oala cu apa care se lasa pe foc 15 minute dupa ce a inceput sa dea in clocot. Sparanghelul poate sa fie si sotat la tigaie in unt sau 1-2 linguri de ulei, peste care se adauga putina apa. Sotarea dureaza mai putin, fiind necesare aproximativ 5 minute pentru ca lastarii sa se inmoaie suficient.

De asemenea, puteti coace sparanghelul pe o plita incinsa, unsa cu putin unt topit sau ulei de masline, sau il puteti pune pe gratar, dupa ce l-ati uns cu ulei de masline.

Nu in ultimul rand, prepararea la cuptor este o alta metoda foarte buna de a gati sparanghelul, caz in care lastarii trebuie unsi cu putin ulei inainte de a fi pusi in tava. Puteti condimenta cu sare si piper dupa gust, iar tava se baga apoi la cuptor, unde se tine cel mult un sfert de ora la o temperatura de 200 °C.

In ceea ce priveste modalitatile de consum, sparanghelul poate fi servit ca garnitura pentru peste sau carne slaba ori se poate taia marunt, pentru a fi adaugat in salate. De asemenea, se poate adauga ca ingredient in supe sau alte mancaruri pe baza de legume si totodata merge foarte bine in combinatie cu pastele sau fructele de mare.