Cascat incontrolabil, pleoapele grele si dorinta puternica de a trage un pui de somn in timpul zilei sunt semne de somnolenta excesiva. „Lupta” pentru a ramane treaz poate scadea performanta la scoala si la locul de munca, poate pune sub presiune relatiile sociale si personale si poate crea riscuri grave la volan.
Somnolenta excesiva in timpul zilei, poate fi un semn de avertizare privind calitatea slaba a somnului, tulburari de somn sau alte conditii de sanatate. Desi nu este o tulburare in sine, somnolenta excesiva in timpul zilei este ceva de luat in serios.
Este normal sa va simtiti somnoros din cand in cand, dupa ce ati dormit putin. Accesele repetate de somnolenta sunt considerate somnolenta excesiva in timpul zilei cand aceasta se apare aproape in fiecare zi timp de cel putin trei luni. Este usor sa confundati somnolenta cu oboseala, deoarece ambele sunt caracterizate de o lipsa de energie si pot aparea in circumstante similare, cum ar fi statul treaz pentru perioade lungi. Principala diferenta este ca persoanele cu oboseala pot adormi cu greu, in ciuda faptului ca se simt obositi si molesiti. De asemenea, este posibil sa experimentati simultan oboseala si somnolenta.
Recunoasterea somnolentei excesive in timpul zilei este primul pas catre rezolvarea problemei. Consultarea unui medic specialist in somnologie pentru a identifica cauza si pentru a imbunatati obiceiurile de somn va poate imbunatati productivitatea zilnica, starea de spirit si, mai ales, sanatatea generala.
In perioadele stresante, dar si cand ne face probleme astenia de primavara, farmacistii Catena ne recomanda Tonico Forte. Acesta combate oboseala fizica; intareste rezistenta organismului; sprijina buna functionare a sistemului nervos; inlatura oboseala psihica si sprijina procesul de invatare si memorare. De asemena, sustine sistemul imunitar si contribuie la buna functionare a acestuia si la mentinerea masei musculare.
Somnolenta – informatii generale
Somnolenta excesiva in timpul zilei reprezinta dificultatea de a ramane treaz sau alert atunci cand trebuie. Multi experti definesc somnolenta excesiva ca fiind diferita de oboseala, care implica senzatia puternica de epuizare fizica, dar cele doua conditii se pot suprapune.
Cercetarile recente arata ca somnolenta excesiva este o problema semnificativa. Sondajul Sleep in America, realizat de National Sleep Foundation in 2020, a constatat ca aproape jumatate dintre americani raporteaza ca se simt somnorosi intre trei si sapte zile pe saptamana. 40% dintre adulti au spus ca somnolenta lor interfereaza cu activitatile zilnice cel putin ocazional.
Unii specialisti se refera la somnolenta excesiva ca hipersomnie, care descrie tulburarile de somn in exces. Cu toate acestea, hipersomnia este un termen mai larg care include probleme precum somnul prea mult noaptea, care sunt distincte de somnolenta excesiva in timpul zilei sau in situatiile in care este necesara vigilenta.
Chiar daca nu va simtiti somnoros in mod constient, este posibil sa suferiti de somnolenta excesiva daca va confruntati cu oricare dintre urmatoarele:
-
probleme in a ramane in alerta;
-
iritabilitate;
-
probleme de memorie;
-
probleme de concentrare;
-
dificultate in retinerea noilor concepte;
-
dificultate in luarea deciziilor;
-
timpi de reactie mai lenti;
-
comportamente de asumarea de riscuri.
Pentru reducerea oboselii si extenuarii farmacistii Catena recomanda Benesio MaxiTonic, o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale). Formula sa complexa contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.
Care sunt cauzele medicale ale somnolentei
Somnolenta excesiva in timpul zilei nu este o afectiune in sine, este un simptom cauzat de o problema/afectiune de baza.
Cele mai frecvente cauze ale somnolentei excesive sunt privarea de somn si tulburari precum apneea in somn si insomnia. Depresia si alte probleme psihiatrice, anumite medicamente si afectiuni medicale pot provoca, de asemenea, somnolenta in timpul zilei.
Somnolenta cauzata de privarea de somn
De cele mai multe ori, somnolenta excesiva are drept cauza lipsa somnului. Privarea de somn poate fi pe termen scurt sau cronica si poate fi cauzata de numeroase tulburari de somn si alte afectiuni medicale, dar si de obiceiuri daunatoare:
-
Scoaterea somnului de pe lista de prioritati. Un astfel de exemplu este vizionatul unui serial pana noaptea tarziu. Acest lucru poate provoca somnolenta a doua zi, iar problema se poate acumula in timp. Cand aceste alegeri cauzeaza lipsa somnului pe o perioada lunga de timp, este cunoscut sub numele de sindromul somnului insuficient.
-
Insomnia. Aceasta afectiune include o serie de probleme care fac dificila adormirea sau mentinerea somnului (dupa adormire). Insomnia este adesea legata de alte probleme de somn care dau nastere la somnolenta excesiva.
-
Apneea in somn. Este o tulburare caracterizata prin pauze scurte de respiratie in timpul noptii. Duce la somn fragmentat care provoaca de obicei somnolenta in timpul zilei si poate afecta pana la 20% dintre adulti. Apneea in somn centrala este mai rara, dar poate provoca si ea tulburari de somn.
-
Sindromul picioarelor nelinistite (boala Willis-Ekbom). Aceasta afectiune neurologica, din cauza unei nevoi puternice/ a unei senzatii neplacute, provoaca miscarea necontrolata a picioarelor. Este un factor cunoscut de perturbare a timpului total de somn si a calitatii somnului.
-
Tulburarile de ritm circadian (somn-veghe). Atunci cand programul de somn al unei persoane este nealiniat cu ciclul local zi-noapte, poate provoca somn scurt si fragmentat. Exemplele includ jet lag si probleme de somn in randul lucratorilor in schimburi.
-
Calitatea slaba a somnului. Persoanele care nu traverseaza fara probleme ciclurile de somn pot sa nu obtina suficient somn profund sau somn REM. Drept urmare, este posibil ca acestea sa nu se trezeasca odihnite, chiar daca dorm numarul recomandat de ore.
-
Durerea. Aproape orice boala care induce durere poate complica somnul si poate predispune persoana afectata la somnolenta.
-
Urinarea frecventa pe timp de noapte (nicturie). Se estimeaza ca acest simptom afecteaza pana la 1 din 3 adulti mai in varsta si 1 din 5 persoane mai tinere.
Naturalis SomnControl este remediu eficient pentru insomnie, pe baza de valeriana, vagneziu, velatonina, L-triptofan, mac-californian si vitamina B6. Este recomandat persoanelor care au dificultati in a adormi; in perioade de suprasolicitare in urma unui efort fizic sau intelectual intens; dar si persoanelor care lucreaza pe timp de noapte sau care se confrunta cu schimbari de fus orar.
Somnolenta cauzata de alte afectiuni medicale
Lipsa somnului nu este singura cauza potentiala a somnolentei excesive. Medicamentele, in special sedativele, pot face o persoana somnolenta si dezorientata in timpul zilei. Antidepresivele, medicamentele pentru durere si antihistaminicele eliberate fara prescriptie medicala sunt doar cateva dintre celelalte tipuri de medicamente care pot provoca somnolenta. Dar si renuntarea la unele medicamente poate provoca somnolenta.
Tulburarile de sanatate mintala pot provoca frecvent somnolenta. De exemplu, se crede ca aproape 80% dintre persoanele cu depresie majora prezinta somnolenta excesiva in timpul zilei. Tulburarea bipolara, tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) si tulburarea de anxietate sunt asociate cu probleme de somn, care pot da nastere la episoade de somnolenta excesiva.
Mai multe afectiuni ale creierului pot provoca somnolenta excesiva in timpul zilei. Narcolepsia este un exemplu major, deoarece este o afectiune neurologica in care creierul nu poate regla in mod corespunzator ciclul somn-veghe. Narcolepsia afecteaza aproximativ unul din 2.000 de oameni si ii face predispusi sa adoarma rapid, inclusiv in momente nepotrivite.
Health Duet Lysi este un produs recomandat pentru imbunatatirea rezistentei la efort fizic si psihic, ce revigoreaza organismul si il sprijina in buna functionare. Este o combinatie perfecta de Omega 3 cu multivitamine si minerale pentru o vitalitate deplina, sport si recuperare.
Bolile neurodegenerative, inclusiv dementa si boala Parkinson, sunt legate de dificultati de somn si somnolenta in timpul zilei. Leziunile traumatice ale creierului si comotiile cerebrale cauzeaza frecvent probleme de somn, iar tumorile sau leziunile cerebrale pot provoca somnolenta excesiva. Infectii, inclusiv meningita si cele care provoaca encefalita (umflarea creierului), poate duce, de asemenea, la somnolenta excesiva.
Tulburari de neurodezvoltare, cum ar fi tulburarea de deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD), care afecteaza milioane de copii si adulti, cauzeaza o serie de probleme de somn, inclusiv somnolenta in timpul zilei. Pana la 31% dintre copiii cu tulburari din spectrul autismului prezinta somnolenta in timpul zilei, iar problemele de somn pot persista pana la varsta adulta.
Alte probleme de sanatate pot da somnolenta sunt problemele metabolice, inclusiv diabetul si hipotiroidismul; anemia; nivelurile anormale de sodiu din sange si dezechilibrele electrolitice.
Spirulina stimuleaza productia de corticosteroizi, insulina, hormoni tiroidieni, adrenalina, noradrenalina si creste capacitatea de aparare a organismului fata de infectii. De asemenea, substantele active din spirulina controleaza senzatia de foame, ajuta procesele digestive si stimuleaza regenerarea celulei hepatice. Farmacistii Catena recomanda HOFIGAL Spirulina 1000mg.