Snackuri sanatoase care sa tina la distanta pofta de dulce

Snackuri sanatoase care sa tina la distanta pofta de dulce Snackuri sanatoase care sa tina la distanta pofta de dulce

Ultima actualizare: 31 ianuarie 2024

Pofta de dulce se explica in special prin reactiile pe care consumul de alimente din aceasta categorie le declanseaza in organism. Astfel, dulciurile determina eliberarea unei cantitati mari de glucoza in sange, care este transformata in energie, ceea ce da organismului un impuls de moment. In acelasi timp, cantitatea mare de glucoza generata de consumul de dulciuri stimuleaza secretia a doi neurotransmitatori – serotonina si dopamina – care sunt responsabili de inducerea unei stari de buna dispozitie si de satisfactie. Creierul ajunge astfel sa asocieze impulsul de energie si aceste stari placute, dar temporare, cu alimentele dulci si astfel apare pofta de dulce, ca o nevoie de a ne simti bine.

Pe de alta parte, consumul de dulciuri favorizeaza cresterea in greutate si aparitia unor boli asociate cu excesul ponderal, astfel ca pofta de dulce devine nociva daca se manifesta frecvent si este satisfacuta de fiecare data.

Din fericire, poate fi tinuta la distanta si „pacalita” cu ajutorul unor gustari mai sanatoase, pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.


Rondele de mar cu unt de arahide

Pentru a prepara o astfel de gustare, aveti nevoie de 1-2 mere si cateva liguri de unt de arahide, iar dupa preferinte puteti adauga si o mana de samburi de migdale, nuci, alune, caju sau fulgi de cocos.

Merele se spala si se taie rondele, dupa ce se indeparteaza semintele si cotorul. Rondelele se ung pe o parte cu unt de arahide, iar pe deasupra se presara fulgii de cocos sau nucile si semintele preferate. Un mar astfel pregatit poate fi suficient pentru a-ti potoli pofta de dulce si totodata pentru a o intarzia pentru cateva ore bune.

Farmacistii Catena recomanda Benesio MaxiTonic ce contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

Biscuiti de ovaz

Ingredientele principale pentru acest preparat constau intr-o cana de fulgi de ovaz, un ou, o jumatate de cana de faina integrala, 3-4 linguri de unt de arahide, 2-3 linguri de miere si o jumatate de lingurita de praf de copt. Optional, puteti adauga stafide, nuci si seminte sau 2-3 tablete de ciocolata neagra, macinate marunt. Mai intai, se amesteca oul cu untul de arahide si mierea, iar in alt bol se amesteca celelalte ingrediente. Continutul ambelor boluri se combina si se amesteca bine, pana cand se obtine un aluat omogen.

Se aprinde apoi cuptorul la 180 °C, iar cat timp se incalzeste acesta, se iau bulgari de aluat care se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se aplatizeaza usor cu palma. Tava se baga apoi la cuptor, unde se lasa cel mult un sfert de ora. Dupa aceea, biscuitii se lasa putin sa se raceasca, apoi pot fi savurati pentru a potoli sau controla pofta de dulce.

Budinca de chia

Acest snack se aseamana foarte mult cu un desert delicios, doar ca de aceasta data este vorba de un continut mult mai scazut de calorii. Consistenta budincii este data de semintele de chia, care isi maresc volumul daca sunt lasate intr-un lichid, capatand astfel o consistenta gelatinoasa. Aveti deci nevoie de doua linguri de seminte de chia si de un lichid in care sa le puteti adauga. Noi va recomandam o jumatate de cana de lapte degresat sau lapte de migdale. Pentru a indulci budinca, va mai trebuie o lingura de miere, iar pentru aroma, cateva picaturi de esenta de vanilie sau rom, iar in acest mod pofta de dulce poate fi usor satisfacuta.

Acestea sunt ingredientele de baza, dar reteta poate fi imbogatita cu afine, zmeura, capsune taiate felii sau alte fructe preferate. De asemenea, puteti adauga si cateva migdale, nuci sau 1-2 lingurite de seminte.

Se amesteca mai intai intr-un bol laptele cu mierea si esenta de vanilie sau rom, apoi se adauga semintele de chia. Vasul se lasa la frigider aproximativ o ora, iar dupa ce continutul a capatat consistenta cremoasa, se adauga ca topping fructele sau semintele.

Iaurt cu fructe sau miere

Pentru aceasta reteta extrem de simpla va recomandam iaurtul grecesc, pentru ca are o consistenta mai cremoasa, ceea ce face preparatul mai savuros.

In varianta cu fructe puteti folosi capsune, fructe de padure, kiwi, banane, bucati de ananas sau mango. Este important ca fructele sa nu fie foarte zemoase, pentru a se pastra acea consistenta cremoasa de care am amintit. De asemenea, puteti adauga si 2-3 linguri de fulgi de ovaz sau cereale integrale, pentru un aport suplimentar de fibre.

Daca pofta de dulce este mai intensa, puteti sa apelati la cea de-a doua varianta, combinand o cana de iaurt grecesc cu 1-2 lingurite de miere. Dupa preferinte, puteti adauga si stafide sau alte fructe uscate, seminte, migdale sau nuci.

In ambele cazuri, va recomandam sa pastrati iaurtul la frigider, pentru ca aceasta gustare este mult mai savuroasa daca este servita rece.

KiloSlim Gold este un supliment alimentar pe baza de Glucomannan 100, extract de mare puritate obtinut din pudra de radacina de Konjac (Amorphophallus konjac). Glucomananul este o fibra naturala alimentara, cu putere mare de ingrosare, care nu poate fi asimilata si care nu contine calorii.

Batoane cu nuci si seminte

Si batoanele cu nuci si seminte sunt o optiune sanatoasa pentru a controla pofta de dulce, iar daca doriti sa le preparati acasa, va propunem reteta de mai jos.

Pentru 15 batoane aveti nevoie de 200 de grame de ciocolata neagra, 300 de grame de unt de arahide, doua linguri de miere, 200 de grame de mix de alune, migdale nuci si caju, 100 de grame seminte de dovleac in amestec cu floarea-soarelui si 100 de grame de stafide. Optional, puteti adauga si seminte de susan sau seminte de in.

Pentru inceput, ciocolata neagra se topeste fie la cuptorul cu microunde, fie deasupra unui vas cu apa pusa la fiert. Dupa aceea, ciocolata topita se toarna intr-un bol, in care se adauga ulterior toate celelalte ingrediente. Se amesteca totul foarte bine, pana cand se obtine o compozitie omogena. Se tapeteaza apoi o tava de dimensiuni mici cu o folie de plastic, peste care se intinde uniform compozitia obtinuta anterior. Deasupra acesteia se intinde o noua folie, dupa care tava se lasa in congelator pentru aproximativ doua ore.

In acest timp, compozitia se intareste suficient pentru a putea fi taiata apoi sub forma unor batoane care sa va satisfaca pofta de dulce.