Sistemul muscular uman: structura si functii principale

Sistemul muscular uman: structura si functii principale Sistemul muscular uman: structura si functii principale

Ultima actualizare: 22 iulie 2024

Sistem-muscular

Sistemul muscular este componenta de baza a organismului uman, fara de care acesta nu ar putea supravietui nici macar o secunda. Spunem aceasta pentru ca sistemul muscular este responsabil si cu unele functii vitale pe care le veti afla la momentul potrivit, daca veti parcurge randurile de mai jos.

Totodata, va vom dezvalui care este structura sistemului muscular si care sunt rolurile specifice ale principalelor grupe de muschi ce il alcatuiesc.


Sistemul muscular – prezentare generala

Sistemul muscular reprezinta totalitatea muschilor dintr-un organism, iar daca ne referim la organismul uman, acesta include aproximativ 650 de muschi, dintre care circa 600 sunt muschi scheletici. Asadar, oasele care formeaza scheletul constituie principala baza ce sustine sistemul muscular, iar acesta reprezinta aproximativ 40% din greutatea totala a corpului. Impreuna cu sistemul osos si cel articular, sistemul muscular formeaza aparatul locomotor, care asigura mobilitatea si mentinerea posturii.

Muschi scheletici care alcatuiesc sistemul muscular sunt formati din celule moi si elastice, numite fibre musculare. In aceste celule se gasesc filamente proteice de actina si miozina, precum si proteine reglatoare. Cand filamentele de miozina si actina trec unul peste celalalt, se produce o contractie ce modifica forma si lungimea celulelor, iar acest mecanism sta la baza contractiilor musculare. In acelasi timp, sistemul muscular mai contine si un alt tip de celule numite miocite, care fac parte din structura altor tipuri de muschi pe care ii vom prezenta in capitolul urmator.  

Mai trebuie precizat ca sistemul muscular este controlat de sistemul nervos, iar functionarea acestuia depinde in buna masura de sistemul circulator, care furnizeaza sange oxigenat la nivelul fiecarei celule ce alcatuieste tesuturile musculare.

Sistem muscular – tipuri de muschi

Cei aproximativ 650 de muschi care alcatuiesc sistemul muscular se impart in trei categorii principale dupa cum urmeaza:

1. Muschii scheletici

Dupa cum am precizat deja, este cea mai bine reprezentata categorie din sistemul muscular, incluzand circa 600 de muschi. In general, muschii scheletici sunt ingusti si au forma alungita, fiind fixati de oase la ambele capete prin intermediul tendoanelor. Sunt singura categorie de muschi din sistemul muscular care pot fi controlati in mod constient, motiv pentru care se mai numesc si muschi voluntari. De asemenea, o alta denumire folosita este si cea de muschi striati, datorita structurii lor care are la baza fibrele musculare.

Fiind in numar de cacteva sute si distribuiti la nivelul intregului corp, muschii scheletici sunt impartiti in mai multe categorii, in functie de zona in care se afla. Astfel, putem vorbi de muschii capului si ai gatului, muschii trunchiului, ai membrelor superioare si ai membrelor inferioare.

ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

2. Muschii netezi

Sistemul muscular include si o categorie de muschi mai putin cunoscuti, din cauza faptului ca nu pot fi controlati constient si nici nu sunt vizibili precum cei scehletici  De aceea muschii netezi se mai numesc si muschi involuntari iar o alta denumire folosita este cea de „muschi viscerali”. Aceasta se datoreaza faptului ca muschii netezi fac parte din structura vaselor de sange si a organelor, avand un rol esential in functionarea acestora. In cazul lor, structura de baza nu o mai constituie fibrele musculare ci celulele numite miocite.

3. Muschiul cardiac

Numit si miocard, este un muschi unic in sistemul muscular, facand parte din structura inimii si asigurand contractiile ritmice prin care aceasta pompeaza sangele in organism. Vorbim de cel mai intens solicitat muschi din intreg organismul, intrucat lucreaza fara oprite pe tot parcursul vietii, iar in momentul in care se opreste apare stopul cardiac ce poate duce la deces daca miocardul nu este repornit cat mai repede prin manevre de resuscitare. Este un muschi neted, ce nu poate fi controlat voluntar, reglandu-si singur ritmul cu ajutorul unor impulsuri nervoase transmise din creier.

Sistem muscular – functii esentiale

Spuneam in introducerea acestui material ca sistemul muscular este responsabil de anumite functii vitale, astfel ca le vom prezenta mai intai pe acestea si vom continua apoi cu celelalte functii importante.

  • Circulatia sanguina

Functionarea sistemului circulator depinde in foarte buna masura de sistemul muscular, iar in acelasi timp functionarea muschilor este dependenta de sangele pompat de inima. Fara muschiul cardiac, inima nu ar putea functiona, astfel ca importanta acestui muschi este pusa in valoare inca din viata intrauterina, odata cu primele batai ale inimii. Totodata, muschii netezi din structura vaselor sanguine contribuie la dilatarea acestora, permitand trecerea unui volum mai mare de sange, fara cresterea tensiunii arteriale.

ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si in reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

  • Respiratia

Respiratia este o alta functie vitala de care sistemul muscular este responsabil, in special datorita unui muschi neted situat intre cavitatea toracica si cea abdominala. Este vorba de diafragma, care separa cele doua cavitati si totodata permite aerului sa intre si sa iasa din plamani. In momentul inspiratiei, diagrama se contracta marind spatiul din cavitatea toracica pentru a permite aerului sa patrunda in plamani, iar la expiratie se relaxeaza, impingand afara aerul din plamani. Acest mecanism functioneaza in conditii de respiratie normala, insa cand este nevoie de o respiratie mai profunda, sistemul muscular contribuie la acest proces si prin muschii scheletici de la nivelul spatelui, gatului, pieptului si abdomenului.  

  • Mobilitatea

Sistemul muscular este o componenta a aparatului locomotor, iar cei mai multi muschi din structura sa sunt responsabili cu miscarile coordonate in mod voluntar, prin intermediul creierului. Se poate spune astfel ca miscarea este functia principala a sistemului muscular, insa fara circulatie si respiratie nu se poate vorbi de miscare, iar din acest motiv am preferat sa prezentam mai intai cele doua functii. In orice miscare este implicat unul sau mai multi muschi si tot acestora le sunt datorate gesturile reflexe, facute involuntar.

Cu ajutorul muschilor, oamenii se pot deplasa pe propriile picioare sau pot sa conduca un vehicul, sa mearga pe bicicleta sau pe role si pot sa inoate. Totodata, sistemul muscular ii ajuta sa isi mentina stabilitatea si postura corecta in pozitie bipeda sau asezat.

  • Digestia

Revenim la muschii netezi, care pot fi intalniti si in structura componentelor anatomice care alcatuiesc tubul digestiv. Lor li se datoreaza peristaltismul intestinal, cu ajutorul caruia alimentele strabat tractul digestiv de la un capat la altul. Mai exact, muschii netezi se contracta si se relaxeaza progresiv, impingand bolul alimentar prin tubul digestiv, pentru parcurge toate etapele specifice ale digestiei.

De asemenea, muschii netezi de la nivelul superior al stomacului se relaxeaza pentru a permite patrunderea alimentelor din esofag, dupa care se contracta pentru a impiedica refularea continutului acid.

  • Mentinerea temperaturii corpului

Atat muschii scheletici, cat si cei netezi fac parte din mecanismul de termoreglare a organismului, fiind implicati in mentinerea unei temperaturi optime. Temperatura corporala se datoreaza in buna masura contractiilor musculare care genereaza caldura si astfel se explica tremuratul care apare in conditii de frig. Muschii scheletici incep sa se contracte si sa se relaxeze involuntar, scopul fiind producerea de caldura pentru cresterea temperaturii. In acelasi timp, muschi netezi din vasele sanguine se contracta pentru a reduce circulatia in zonele periferice si a mentine astfel o temperatura ridicata in zona organelor vitale.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

      ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport RECE gel x 100 g

    Naturalis ArtroSuport RECE gel X 100 g

    ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade…