Sindromul de intestin permeabil este o afectiune in care, dupa cum si denumirea o spune, apare o permeabilitate anormal de crescuta a intestinului, probabil prin alterarea mucoasei intestinale si a structurii propriu-zise a jonctiunilor intestinale. La persoanele sanatoase, mucoasa are rolul unei bariere semipermeabile, care permite absorbtia apelor si substantelor nutritive in sange. In cadrul acestui sindrom, vorbim despre permeabilitate intestinala ridicata (hiperpermeabilitate), ceea ce poate permite moleculelor mari, toxinelor, bacteriilor si particulelor nedigerate sa treaca din intestin in sange. Prin urmare, se poate ajunge la complicatii deosebit de complexe si fatale.
Desi nu este recunoscut inca drept un diagnostic clinic formal, sindromul de intestin permeabil se considera a fi, intr-adevar, o problema reala, dar nu se cunoaste daca este vorba totusi despre o boala in sine care provoaca alte afectiuni sau despre un fenomen patologic secundar aparitiei unei afectiuni. Fenomenul de intestin permeabil la copii, spre exemplu, este relativ mai frecvent intalnit, insa in forme mult mai usoare si limitate. Tratamentul intestinului permeabil este, mai mult decat atat, relativ dificil, pentru ca nu se cunosc in totalitate cauzele care duc la acesta. Cu toate acestea, se pare ca dieta pentru intestin permeabil poate juca un rol deosebit de important.
Sindromul de intestin permeabil - cauze si factori de risc
Intestinul uman este acoperit de o bariera epiteliala formata dintr-un strat unic de celule, legate intre ele prin jonctiuni stranse. Aceste jonctiuni dicteaza ce anume poate si ce anume nu poate trece prin peretii intestinali in fluxul sangvin. In conditii normale, aceasta structura va permite absorbtia apei si nutrientilor, dar va impiedica toxinele, microorganismele sau particulele care nu au fost digerate sa patrunda in sange. La persoane cu sindromul de intestin permeabil, aceste jonctiuni nu functioneaza corespunzator, ceea ce va duce permeabilitate intestinala crescuta. In esenta, acest fenomen permite trecerea substantelor nedorite in sange si aparitia complicatiilor.
Nu se cunosc intocmai cauzele care duc la sindromul de intestin permeabil, dar s-au identificat o serie de factori de risc care pot predispune o persoana la aceasta afectiune:
Dieta dezechilibrata si alergiile alimentare
Consumul excesiv de zaharuri rafinate, grasimi nesanatoase, alimente procesate (cu un continut ridicat de aditivi) poate deteriora mucoasa intestinala si, de asemenea, perturba flora intestinala (totalitatea bacteriilor de la acest nivel). Consumul de gluten (proteina din grau), spre exemplu, stimuleaza productia de zonulina, o proteina care poate deschide jonctiunile stranse de la nivel intestinal, crescand astfel permeabilitatea intestinului. Anumite alergii alimentare pot provoca, de asemenea, cresterea permeabilitatii intestinale. Sindromul de intestin permeabil poate aparea ca urmare a expunerii constante la factori alergeni de provenienta alimentara.
Consumul de alcool si antiinflamatoare
Consumul excesiv de alcool si administrarea pentru perioade lungi de timp de antiinflamatoare de tip nesteroidian (AINS etc.) pot afecta mucoasa intestinala, ceea ce va creste riscul de a dezvolta sindromul de intestin permeabil. Astfel de substante pot duce la inflamarea si iritarea peretilor intestinali, afectand astfel integritatea structurala a barierei intestinale.
Dezechilibrul microflorei intestinale
Bacteriile intestinale pot stimula eliberarea de zonulina, despre care s-a mentionat ca actioneaza prin cresterea permeabilitatii intestinale. S-a constatat ca nivelurile serice crescute de zonulina apar in special la persoanele cu densitati crescute de enterovirusuri in mucoasa intestinala si de obicei in asociere cu boala celiaca, ceea ce poate duce la sindromul de intestin permeabil.
Stresul cronic
Stresul are un impact deosebit de negativ asupra sanatatii intestinale, deoarece are implicatii in special asupra axei creier-intestin. In conditii de stres, pod aparea modificari semnificative ale secretiei de mucus, microflorei intestinale si chiar sistemului imunitar. Prin urmare, persoanele expuse la stres au un risc mai mare de a dezvolta sindromul de intestin permeabil.
Infectii si inflamatii cronice
Anumite afectiuni, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativa si boala celiaca, sunt asociate relativ frecvent cu sindromul de intestin permeabil. Infectiile gastrointestinale, in special cele netratate si necorespunzator gestionate, pot creste riscul ca o persoana sa dezvolte sindromul de intestin permeabil.
Toxinele din mediu, radio- si chimioterapia
Expunerea la anumite toxine din mediu, cum ar fi metalele grele, pesticidele si insecticidele, ar putea creste riscul a o persoana sa dezvolte sindromul de intestin iritabil. Radioterapia in zona abdominala, precum si chimioterapia, pot deteriora mucoasa si celulele intestinale, contribuind astfel la hiperpermeabilizarea intestinului.
Sindromul de intestin permeabil - simptome si manifestari clinice
Simptomele sindromului de intestin permeabil sunt foarte variate. Acest lucru apare ca urmare a faptului ca, in esenta, sindromul de intestin permeabil poate duce la afectiuni care intereseaza mai multe sisteme - de la cel digestiv, pana la sistemul musculoscheletic si cel nervos. Intestinul permeabil la bebelusi poate fi mult mai dificil de diagnosticat, insa de obicei se manifesta prin simptome gastrointestinale. Persoanele care sufera de sindromul de intestin permeabil prezinta simptome precum:
-
Tulburari digestive: balonare, diaree, constipatie, dureri abdominale, deficit nutritional;
-
Alergii alimentare si intolerante: reactii adverse la alimente care, anterior, nu cauzau astfel de probleme (lactoza, gluten, fructoza);
-
Probleme cutanate: eczeme, acnee, psoriazis;
-
Dureri articulare si musculare;
-
Oboseala generalizata;
-
Probleme cognitive: ceata mentala, dificultati de concentrare, tulburari de memorie;
-
Infectii bacteriene frecvente.
In cazuri foarte grave sindromul de intestin permeabil poate permite trecerea diferitelor bacterii din intestin in sange, ceea ce creste riscul de infectii sistemice si chiar septicemie.
Stomachon® Capsule reprezinta un dispozitiv medical recomandat pentru ameliorarea simptomelor de acumulare excesiva a gazelor in abdomen si a durerii asociate cu aceasta, la pacientii cu sindrom de intestin iritabil (SII), inclusiv: senzatia de balonare, dilatatia abdominala, senzatia de plin, eructatie si durere asociata cu gazele din abdomen, constipatie si diaree.
Diagnosticul de sindrom de intestin permeabil
Sindromul de intestin permeabil este dificil de diagnosticat, in primul rand deoarece nu exista, in momentul de fata, niciun protocol standardizat (atat ca urmare a complexitatii afectiunii, cat si a lipsei de consens in ceea ce priveste aceasta entitate clinica). De asemenea, simptomele pe care persoanele cu sindromul de intestin permeabil le prezinta sunt nespecifice si se pot foarte usor suprapune simptomelor asociate altor afectiuni. Totusi, exista cateva teste care pot sugera prezenta permeabilitatii intestinale crescute si ar putea ridica suspiciunea ca persoana are riscul de a dezvolta sindromul de intestin permeabil:
-
Testul zonulinei: nivelurile ridicate de zonulina in sange sau materiile fecale sunt asociate cu o crestere a permeabilitatii intestinale, persoana cu zonulina crescuta putand avea un risc crescut de a dezvolta sindromul de intestin permeabil;
-
Testul lactuloza-manitol: masoara capacitatea intestinului de a permite trecerea celor doua tipuri de zaharuri, lactuloza si manitolul. Un raport anormal intre cele doua tipuri de glucide sugereaza un intestin permeabil, ceea ce creste riscul de sindrom de intestin permeabil;
-
Testarea microbiomului intestinal: se poate face prin diferite metode, cum ar fi disbioza in scaun, si evidentiaza eventualele dezechilibre bacteriene care sunt asociate foarte frecvent cu o permeabilitate intestinala crescuta. Persoanele cu disbioza sunt mai predispuse sa aiba sindromul de intestin permeabil;
-
Markeri inflamatori, cum ar fi proteina C reactiva (CRP) si citokinele, care indica starea de inflamatie, asociata cu intestinul permeabil.
Recomandari si tratament pentru sindromul de intestin permeabil
Nu exista tratament standardizat pentru sindromul de intestin permeabil. Totusi, se recomanda in general anumite schimbari ale stilului de viata, cum ar fi schimbarile obiceiurilor alimentare.
Schimbari alimentare si ale stilului de viata
Dieta pentru sindromul de intestin permeabil ar trebui sa fie una saraca in FODMAP: alimente care contin anumite tipuri de glucide, cum ar fi ceapa, usturoiul, cerealele (grau, secara, orz) si laptele. Se recomanda consumul de fructe si legume bogate in antioxidanti naturali, grasimi de tip omega-3, grasimi sanatoase (avocado, ulei de masline, nuci). Schimbarile dietetice ar putea fi foarte benefice la persoanele cu sindromul de intestin permeabil. In contextul diagnosticului, ar trebui sa se renunte la fumat si consumul de alcool.
Probiotice si prebiotice
Probioticele si prebioticele pot ajuta la tratarea disbiozei, o posibila cauza care duce la sindromul de intestin permeabil. Probioticele furnizeaza bacterii benefice si prebioticele (de exemplu, inulina) hranesc aceste bacterii.
Suplimentarea dietei
Unele studii efectuate pe persoane cu sindromul de intestin permeabil sustin ca suplimentarea dietei cu L-glutamina, zinc si quercetina poate ajuta la scaderea permeabilitatii intestinale. Insa, ideal ar fi ca suplimentarea, in contextul diagnosticului de sindrom de intestin permeabil, sa se faca doar la recomandarile medicului.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9862683/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6790068/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9028931/
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1136/gutjnl-2019-318427
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326117
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22724-leaky-gut-syndrome