Simptome diabet – care sunt semnele precoce ale diabetului

Simptome diabet – care sunt semnele precoce ale diabetului Simptome diabet – care sunt semnele precoce ale diabetului

Ultima actualizare: 10 noiembrie 2023

semne-diabet

Se spune despre diabet ca este „boala secolului”, intrucat incidenta sa a crescut ingrijorator in ultimele decenii si continua sa se afle pe un trend ascendent, care va mai continua timp de ani buni.

In statisticile oficiale sunt inregistrati peste 540 de milioane de pacienti cu diabet la nivel mondial si se estimeaza ca, pana in 2030, se va ajunge la 643 de milioane. In realitate, numarul persoanelor care sufera de aceasta boala este mult mai mare, pentru ca simptomele diabetului nu se manifesta de la debut. Astfel, multe persoane sufera de diabet fara sa stie inca, desi boala poate fi depistata foarte usor printr-un simplu test de masurare a glicemiei.

Pot trece ani pana ca simptomele de diabet sa inceapa sa se faca simtite, insa pana la momentul respectiv boala este deja instalata si inca intr-un stadiu destul de avansat.

 


Despre diabet – cauze, factori de risc, diagnostic

Exista doua forme principale de diabet, respectiv diabetul tip 1 – care apare in copilarie sau la varsta tanara si este de natura autoimuna – si diabetul tip 2, care poate aparea la orice varsta, iar cauzele tin, in principal, de stilul de viata.

In ambele cazuri, simptomele de diabet sunt oarecum similare, cu o diferenta majora in ceea ce priveste debutul. Mai exact, simptomele diabetului de tip 1 au un debut brusc si uneori violent, in timp ce simptomele diabetului de tip 2 apar tarziu in viata si nu au o manifestare fulminanta.

Diabetul de tip 1 este cauzat de actiunea sistemului imunitar, care ataca celulele pancreatice implicate in producerea insulinei – hormonul care determina absorbtia glucozei din sange. 

 

In ceea ce priveste diabetul de tip 2, pancreasul secreta insulina, insa celulele din organism isi pierd sensibilitatea la actiunea acestui hormon si nu mai absorb eficient glucoza. Astfel, unul dintre primele simptome ale diabetului este cresterea glicemiei. 

Totodata, nivelul glicemiei este un detaliu important in stabilirea diagnosticului, inainte de aparitia simptomelor diabetului. O simpla analiza de sange poate indica o glicemie marita, iar daca nivelul acesteia se mentine constant peste limita normala, cauza o constituie diabetul.

Daca ne referim la diabetul de tip 1, principalul factor de risc este mostenirea genetica, in timp ce in cazul diabetului de tip 2 putem vorbi de factori de risc ce pot fi evitati, precum alimentatia nesanatoasa, sedentarismul si excesul ponderal.

 

Simptomele diabetului de tip 1

Asa cum spuneam, simptomele diabetului de tip 1 debuteaza deseori brusc si violent, fara existenta vreunui indiciu care sa genereze motive de ingrijorare. Acestea apar atunci cand celulele pancreatice isi pierd capacitatea de a produce insulina, din cauza atacurilor sistemului imunitar, care le percepe ca fiind niste corpi straini ce trebuie neutralizati. Astfel, secretia de insulina scade sau se intrerupe definitiv, ceea ce declanseaza diabetul.

Setea excesiva si urinarile frecvente se numara printre primele simptome ale diabetului de tip 1, fiind insotite si de o stare de oboseala tot mai pronuntata.

Simptomele diabetului includ si senzatia constanta de foame, dar in ciuda faptului ca ii determina pe pacienti sa manance mai mult, acestia pierd in greutate in mod aparent inexplicabil.

Vederea incetosata este o alta manifestare specifica a diabetului, iar un alt indiciu il ofera faptul ca leziunile se vindeca tot mai greu. Ar mai fi de adaugat senzatiile de mancarime si infectiile frecvente, precum si amorteala sau furnicaturile de la nivelul mainilor si picioarelor, in cazul in care boala a afectat nervii periferici.

Simptomele diabetului de tip 1 pot debuta cu o complicatie severa numita cetoacidoza diabetica, ce se manifesta prin miros al respiratiei asemanator cu cel al merelor putrede, dureri abdominale, greturi si varsaturi, dificultati de respiratie, piele inrosita si uscata. In cazurile foarte grave, apar stari de confuzie, stari comatoase sau chiar deces.

Simptomele diabetului de tip 1 pot aparea oricand dupa varsta de 6 luni, insa cel mai frecvent boala incepe sa se manifeste la varste curprinse intre 4 si 6 ani sau intre 10 si 14 ani.

 

Simptomele diabetului de tip 2

Pe masura ce incidenta acestei boli a inceput sa creasca, a scazut tot mai mult pragul minim de varsta la care aceasta este diagnosticata. Astfel, daca in trecut boala era considerata ca fiind specifica adultilor si varstnicilor, simptomele diabetului de tip 2 se manifesta tot mai frecvent si in randul tinerilor, adolescentilor si chiar al copiilor.

Daca in cazul diabetului de tip 1 manifestarile apar in decurs de cateva zile (cel mult saptamani) de la instalarea bolii, simptomele diabetului de tip 2 pot intarzia luni sau chiar ani, deoarece in astfel de cazuri boala evolueaza mai lent, fiind determinata de pierderea treptata a sensibilitatii la insulina a celulelor.

Simptomele diabetului de tip 2 sunt asemanatoare cu cele ale diabetului de tip 1, insa acestea incep sa se manifeste atunci cand boala este deja intr-un stadiu avansat.

Pacientii cu acest tip de diabet incep sa piarda rapid in greutate, desi se confrunta si cu o crestere a apetitului, care le induce senzatia intensa de foame. La fel de intensa este si senzatia de sete, insotita de nevoia frecventa de a urina – alte doua simptome ale diabetului de tip 2.

Lipsa de energie si oboseala constanta completeaza lista simptomelor diabetului, iar in unele cazuri vederea poate fi incetosata.

Daca aceste manifestari sunt ignorate, boala va avansa, dand nastere unor complicatii grave. In astfel de situatii, alte simptome mult mai severe ale diabetului sunt senzatia constanta de amorteala la nivelul extremitatilor, infectii tot mai frecvente si care se vindeca greu, probleme la nivelul rinichilor si al ochilor.

Se poate ajunge chiar la amputarea membrelor inferioare, din cauza afectarii nervilor si vaselor de sange, fenomen care duce la aparitia cangrenei. Din acest motiv, simptomele diabetului nu trebuie ignorate nicio clipa din momentul in care incep sa se manifeste, insa mult mai bine ar fi sa va testati in mod regulat glicemia, pentru ca astfel boala poate fi diagnosticata in fazele incipiente, cand este mai usor de tinut sub control.

Simptomele diabetului nu dispar de la sine, fiind nevoie de tratament adecvat si de adaptarea stilului de viata, pentru a tine glicemia sub control. Odata instalat, diabetul nu se mai vindeca, insa pacientii pot avea duce o viata normala adoptand o dieta sanatoasa si facand mai multa miscare.