Shilajit, cunoscut si sub denumirea de „mummiyo”, este un compus organic mineral natural ce a fost folosit de secole intregi in medicina traditionala ayurvedica pentru efectele sale benefice asupra sanatatii. De fapt, este o rasina de culoare maro-negricioasa, care se gaseste predominant in formatiunile stancoasa situate la altitudini mari, in zonele muntoase din Asia, si in special in muntii Himalaya, dar si in Alpi, Caucaz si alte lanturi muntoase. Shilajit este o rasina speciala, care s-a format printr-un proces lent de descompunere a materiei organice, cum ar fi resturile de origine vegetala, in asociere cu presiunea geologica si actiunea constanta a bacteriilor anaerobe.
Exista mai multe forme de Shilajit ale caror compozitie difera in functie de locul de extragere, respectiv conditiile de formare. Shilajitul este bogat in acizi fulvici si humici, insa si in extrem de multe minerale esentiale, inclusiv fier, zinc, magneziu, calciu, toate in forme bioactive. Mai mult decat atat, acidul fulvic, principalul component bioactiv, este un puternic agent detoxifiant si antioxidant. In Shilajit se gasesc si compusi numiti dibenzo-alfa-pirone, care actioneaza mai ales asupra metabolismului energetic al organismului si contribuie la cresterea rezistentei. Prin urmare, structura unica face din Shilajit un supliment cu proprietati extrem de importante.
Shilajit – beneficii pentru sanatate
Studiile recente au certificat o baza stiintifica a beneficiilor traditionale ale rasinei Shilajit. Au fost demonstrate efecte imunostimulatoare, antioxidante, antiinflamatorii si de stimulare rapida a functiei cognitive, pe langa faptul ca suplimentele cu Shilajit imbunatatesc statutul energetic al organismului. In continuare, vor fi prezentate principalele beneficii ale suplimentarii zilnice.
-
Creste nivelul de energie si reduce oboseala
In medicina traditionala ayurvedica, Shilajitul este considerat un compus „rasayana”, adica un compus care „creste forta fizica si favorizeaza sanatatea omului”. Studiile demonstreaza faptul ca suplimentele cu Shilajit cresc nivelul de energie al organismului. Acidul fulvic poate stimula transportul nutrientilor in celule si imbunatateste procesele energetice, fiind recomandat uzual in sindromul oboselii cronice. Shilajitul contribuie la stabilizarea functiei mitocondriale (uzina energetica a organismului) si la cresterea productiei de ATP, principala molecula care stocheaza energie in organismul uman.
-
Are proprietati antioxidante si neuroprotectoare
Datorita acidului fulvic si altor antioxidanti naturali din rasina Shilajit, acest compus protejeaza celulele de stresul oxidativ si imbunatateste arsenalul antioxidant al organismului. Organismul dispune de mecanisme endogene prin care lupta impotriva radicalilor liberi, dar aportul exogen de antioxidanti naturali contribuie la neutralizarea radicalilor liberi si, astfel, previne riscul de degenerare celulara si imbatranire prematura. Exista studii care indica faptul ca suplimentarea cu Shilajit are efecte neuroprotectoare, sustinand functia cognitiva normala, ceea ce poate avea un rol de preventie in bolile neurodegenerative precum dementa, Alzheimerul sau Parkinsonul.
-
Stimuleaza sistemul imunitar
Shilajitul poate imbunatati functia imunitara prin stimularea productiei de citokine si anticorpi, consolidand astfel linia defensiva a organismului impotriva infectiilor. Componentele bioactive din Shilajit sustin activarea limfocitelor, biosinteza acestora si a macrofagelor, si in acelasi timp par sa eficientizeze si procesul de fagocitoza (procesul prin care celulele imunitare „mananca” agentii patogeni patrunsi in organism).
-
Are efecte antiinflamatorii
Acizii humici si fulvici din Shilajit inhiba factorii proinflamatorii si moduleaza raspunsul imun, fiind eficienti in gestionarea unor afectiuni precum artrita si alte boli inflamatorii. Aceste efecte sunt benefice in special in contextul bolilor inflamatorii cronice, inclusiv gastrointestinale, care sunt deosebit de dificil de gestionat.
-
Poate imbunatati fertilitate si sustine sanatatea sistemului reproducator
S-a observat ca suplimentele cu Shilajit pot stimula productia de testosteron si imbunatati chiar fertilitatea la barbatii. Studiile au aratat ca, secundar suplimentarii, se observa atat o crestere a numarului de spermatozoizi, cat si a mobilitatii acestora. Astfel, poate fi un adjuvant in tratarea problemelor de fertilitate. De asemenea, poate ajuta la reglarea altor hormoni importanti – cum ar fi cel de crestere – datorita efectelor sale generale asupra sistemului endocrin.
-
Imbunatateste functia cognitiva
Exista studii care sustin ca suplimentarea cu Shilajit poate imbunatati functia cognitiva, intrucat sustine sanatatea neuronilor si circulatia cerebrala. Antioxidantii naturali din compozitia sa pot preveni degradarea celulelor neuronale si reduc atat stresul oxidativ, cat si inflamatia de la nivel cerebral. Efectele neuroprotectoare s-au facut resimtite in diferite studii care arata ca persoanele care isi suplimenteaza zilnic dieta cu Shilajit au rezultate mai bune la testele de coordonare, de atentie, memorie si activitate motrica fina.
-
Sustine sanatatea oaselor
Suplimentele cu rasina Shilajit au un rol important in sustinerea sanatatii oaselor si articulatiilor si sunt recomandate pentru prevenirea osteoporozei, mentinerea densitatii osoase si rezistentei oaselor. Prin proprietatile sale inflamatorii, capacitatea de a stimula absorbtia mineralelor, insa si datorita continutului ridicat in minerale esentiale, suplimentele cu Shilajit ajuta la reducerea durerilor articulare si intarirea oaselor.
-
Ajuta la tratamentul anemiei feriprive
Anemia feripriva apare ca urmare a deficitului de fier, printr-un aport exogen deficitar sau prin pierderi masive de sange. Simptomele includ oboseala, slabiciune generalizate, aritmii, dureri de cap, maini si picioare reci. Suplimentarea cu Shilajit, care este bogat in fier, poate ajuta la o mai buna gestionare a bolii si la tratarea acesteia.
Shilajit – cum se administreaza
Exista mai multe forme disponibile de Shilajit, inclusiv capsule, pulbere si rasina, recomandate in functie de scopul terapeutic urmarit. Cea mai eficienta forma este totusi rasina naturala, asta pentru ca pastreaza compusii activi in starea lor naturala. Pulberea se recomanda a fi consumata dupa amestecarea cu apa, desi are un gust relativ neplacut.
Doza uzuala de Shilajit variaza intre 300-500 miligrame pe zi pentru majoritatea adultilor, insa poate fi ajustata in functie de varsta, greutatea corporala si de nevoile specifice de sanatate. De asemenea, se recomanda sa fie administrat dimineata, pe stomacul gol, pentru a optimiza mult mai mult absorbtia nutrientilor. La modul ideal, se recomanda consultul medicului inainte.
Pentru rezultate optime, Shilajitul trebuie administrat pe termen lung, dar este important, totusi, sa se faca pauze regulate. De exemplu, se recomanda o pauza de aproximativ 1-2 saptamani in situatia in care s-a utilizat permanent timp de 6-8 saptamani. Pauzele sunt recomandate pentru a se evita acumularea in exces a compusilor minerali.
Shilajit – contraindicatii si posibile reactii adverse
In general, Shilajitul este foarte sigur pentru administrare, insa doar daca se prepara, consuma si administreaza in mod corespunzator. Consumul Shilajitului fara purificare preliminara ridica risc de intoxicatie, avand in vedere posibilitatea prezentei micotoxinelor si ionilor metalelor grele, chinonelor polimerice si radicalilor liberi, printre altele. Prin urmare, ar trebui utilizat un preparat purificat, destinat consumului uman. Studii recente indica faptul ca mai multe produse din medicina traditionala ayurvedica disponibile spre comercializare online, inclusiv Shilajitul, pot contine niveluri detectabile de metale grele precum plumb, mercur, arsen.
Aceste studii arata ca prezenta metalelor grele si a altor minerale, inclusiv a pietrelor pretioase, este asociata cu credinta conform careia atunci cand sunt amestecate cu Shilajitul sau alte tipuri de preparate din plante, organismul reactioneaza mult mai eficient in urma consumului. Acesta este un efect cunoscut sub denumirea de „rasa-shastra” in medicina ayurvedica. Drept urmare, este foarte important sa se administreze un astfel de supliment provenit din surse de incredere, cu eticheta curata, dintr-o sursa certificata, si intotdeauna intr-o forma anterior prelucrata, care este destinata consumului uman. Suplimentul cu Shilajit trebuie sa contina substanta pura.
Chiar daca suplimentarea cu Shilajit este in esenta considerata sigura, ar trebui totusi sa se aiba in vedere urmatoarele:
-
insuficienta renala: Shilajitul contine minerale in concentratii mari, iar acest lucru ar putea reprezenta o problema pentru persoanele cu insuficienta renala, deoarece rinichii nu elimina eficient surplusul;
-
tulburari autoimune: persoanele cu lupus sau scleroza multipla ar trebui sa utilizeze cu mai multa precautie acest compus;
-
femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa consulte medicul inainte de a folosi Shilajit;
-
shilajitul ar putea interactiona cu medicamente imunomodulatoare si antidiabetice. Asadar, se recomanda o discutie cu medicul inainte de a incepe administrarea.
-
reactiile adverse pot include eruptii cutanate, greata sau ameteli, iar administrarea in exces poate duce la disconfort gastrointestinal (diaree, crampe).
Surse:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3296184/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6364418/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/and.12482
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1002/ptr.2100
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9509599/
https://www.healthline.com/health/shilajit
https://www.health.com/shilajit-benefits-8349131