Sfaturi si recomandari pentru femeile aflate la prima sarcina

Sfaturi si recomandari pentru femeile aflate la prima sarcina Sfaturi si recomandari pentru femeile aflate la prima sarcina

Ultima actualizare: 26 noiembrie 2022

sfaturi-si-recomandari-pentru-femeile-aflate-la-prima-sarcina

Pornind de la ideea conform careia maternitatea este o calatorie, nu o destinatie, cel mai important sfat pentru tine, viitoare mamica, este sa gasesti bucurie in fiecare grija sau moment, pentru ca, vei vedea mai tarziu ca o sa iti amintesti cu dor de fiecare experienta.

Pe parcursul acestei calatorii minunate, este foarte important ca mama sa fie bine atat din punct de vedere fizic, cat si psihic, pentru ca bebelusul este expus la toate trairile mamei. Cu siguranta nu este usor, sentimentele determinate de schimbarile hormonale, cat si de cele din mediul fizic fiind o adevarata provocare pentru mama, insa, aminteste-ti ca esti binecuvantata si privilegiata ca ai sansa sa dai nastere unei vieti.

Recomandarile specialistilor pentru femeile aflate la prima sarcina

Pe parcursul celor noua luni de sarcina, atat mintea, cat si corpul sunt supuse unei avalanse de schimbari care ii pot perturba activitatea de zi cu zi, starea psihica si comportamentala.

Femeile aflate la prima sarcina devin preocupate de modul in care li se schimba infatisarea, de cat de mult li se va schimba viata, grija in ceea ce priveste testele prenatale sau de ingrijorarea ca sarcina nu decurge asa cum trebuie, stres care ii este completat si de fluxul de sfaturi venit din toate partile. Cel mai important sfat legat de temeri, indiferent de natura lor, este sa te informezi doar din surse specializate si sa nu uiti ca fiecare organism este unic, deci nicio sarcina nu seamana cu alta.

Vizita la medic

Atat sanatatea emotionala, cat si cea fizica trebuie sa fie in perfecta armonie cu tot ce traiesti in momentul in care afli ca esti insarcinata. Pentru a preveni eventualele probleme de sanatate sau complicatii ce ar putea sa apara mai tarziu, este important sa-ti faci un screnning complet pentru a afla care este starea ta de sanatate.

Nu uita nici de sanatatea orala. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot creste riscul bolilor gingivale, iar medicatia analgezica, antibioticele sau radiografiile sunt interzise in sarcina.

Administrarea de medicamente doar la recomandarea medicului

Multe medicamente nu sunt recomandate sau chiar sunt interzise femeilor insarcinate, motiv pentru care este ideal sa eviti orice medicament pentru care nu ai primit acceptul medicului, indiferent ca vorbim despre vitamine sau alte suplimente alimentare.

Odihna suficienta

Odihneste-te, lasa stresul si gandurile negative deoparte si bucura-te de aceasta perioada. Incearca sa dormi 8 ore pe noapte, fii activa pe timpul zilei si nu te comporta de parca ai fi bolnava, pentru ca nu esti!

Deficitul de fier in timpul sarcinii poate creste riscul de a avea un copil nascut prematur sau de a naste un copil cu greutate mica. Recomandarea farmacistilor Catena este suplimentul alimentar Feroptim, ce contribuie la formarea normala a globulelor rosii si a hemoglobinei si sustine absorbtia fierului in organism.

Alege un stil de viata echilibrat

Sarcina poate reprezenta o oportunitate pentru viitoarea mama de a-si dezvolta un plan corect de nutritie si de obiceiuri sanatoase pentru tot restul vietii. Renunta la alcool si tutun, evita bauturile energizante, cafeina si anumite ceaiuri, si opteaza in schimb pentru alimente bogate in proteine (carne, oua, branza), acizi grasi omega-3 (peste), fructe si legume. Incearca sa reduci consumul de zahar pentru a evita riscul de declansare a diabetului gestational. Mananca oua sau carne gatite corespunzator.

Fii activa

In functie de trimestrul de sarcina, exista anumite exercitii fizice recomandate pentru a-ti mentine tonusul, astfel incat muschii sa fie bine antrenati pentru ultimul trimestru, cand vei lua in greutate mai mult si mai rapid. In ceea ce priveste miscarea fizica, poti sa urmezi un plan de fitness, sa innoti, sa faci stretching sau yoga.

Ia doza zilnica de acid folic

Acidul folic este recomandat din momentul in care iti planifici sarcina sau cand ramai insarcinata, precum si in primele 12 saptamani de sarcina, adica in perioada dezvoltarii sistemului nervos al fatului.

Gandeste pozitiv

Pe parcursul sarcinii, mintea este asaltata de o multime de emotii si sentimente, iar modul de gestionare al acestora este extrem de important pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului. Tot ce trebuie sa te preocupe in aceasta perioada este sanatatea ta, fizica si emotionala. Ai incredere in medicul tau, da-ti voie sa simti si ce e frumos, dar si ce este greu, pentru ca asa e firesc si, cel mai important, retine ca doar dragostea vine de la sine, restul se invata!

Traieste din plin fiecare etapa a acestei calatorii minunate, fa-ti planuri, cere ajutor de cate ori simti nevoia si bucura-te! Timpul trece mai repede decat iti poti imagina…