Serotonina – ce este si ce rol are “hormonul fericirii”

Serotonina – ce este si ce rol are “hormonul fericirii” Serotonina – ce este si ce rol are “hormonul fericirii”

Ultima actualizare: 5 noiembrie 2024

serotonina

Sentimentul de fericire este extraordinar! Dar v-ati intrebat oare ce sta in spatele acestei stari emotionale? Principalii hormoni ai fericirii - endorfinele, oxitocina, dopamina sau serotonina - sunt substante chimice produse de organism, care stimuleaza starea de bine. Dintre acestia, serotonina este cea care poarta denumirea de “hormonul fericirii”.

Serotonina este o substanta sintetizata din aminoacidul triptofan, o componenta a proteinelor, printr-o cale metabolica scurta constand din doua enzime, triptofan hidroxilaza si L-aminoacid aromatic decarboxilaza.

Serotonina este produsa in intestine si creier. De asemenea, se gaseste in trombocite si joaca un rol in functionarea sistemului nervos central (SNC). De fapt, acest hormon apare in tot corpul si pare sa influenteze o serie de functii psihologice si fizice.

Este foarte important de mentionat faptul ca serotonina din sange nu trece bariera hematoencefalica (o structura care protejeaza creierul). De aceea, creierul trebuie sa produca acest hormon pe care doreste sa-l foloseasca. Potrivit cercetarilor, sursele de serotonina din alte zone, cum ar fi sistemul digestiv, functioneaza independent de serotonina din creier. Acest lucru ar putea avea implicatii pentru tratamentul si prevenirea diferitelor afectiuni fiziologice, cum ar fi osteoporoza.

 


Ce este serotonina?

Serotonina este o substanta care asigura trimiterea semnalelor intre celulele nervoase. Acest hormon se gaseste in trombocite si in tot sistemul nervos central. Cu toate acestea, este mai abundenta in sistemul digestiv

Serotonina rezulta din aminoacidul esential triptofan. Acest aminoacid poate ajunge in organism doar prin intermediul alimentelor. De obicei, triptofanul se gaseste in alimente precum nucile, branza si carnea rosie. Un nivel scazut al triptofanului inseamna, automat, un deficit de serotonina. Iar aceasta problema poate provoca tulburari de dispozitie, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Ce roluri are serotonina in organism?

Acest hormon influenteaza fiecare parte a corpului, de la abilitatile motorii la starile emotionale. Acest hormon este unul dintre principalii artizani ai bunei dispozitii, alaturi de oxitocina, endorfine si dopamina. De asemenea, ajuta organismul sa doarma mai bine si sa manance si sa digere cat mai bine hrana. In plus, mai aduce si alte contributii importante, cum ar fi:

  • imbunatateste starea de anxietate
  • reduce depresia
  • mentine sanatatea oaselor
  • vindeca ranile

roluri

Serotonina are roluri esentiale in desfasurarea diferitelor functii ale corpului:

Activitate intestinala

In principal, acest hormon se gaseste in stomac si in intestine. Rolul sau in aceasta zona este de a controla miscarile intestinale si functionarea intestinelor.

Stare de spirit

Expertii sustin ca serotonina produsa de creier imbunatatestea starea de spirit, diminuand anxietatea. Potrivit cercetarilor, persoanele care aveau un nivel scazut al acestei substante chimice sufereau de depresie. De asemenea, se crede ca un nivel mare de serotonina indus de medicamente reduce starea de excitatie.

Senzatie de greata

Serotonina contribuie, de asemenea, la aparitia senzatiei de greata. Organismul creste productia acestui hormon pentru a impinge alimentele nocive catre intestine. In plus, nivelul acestei substante chimice creste si in sange, lucru care stimuleaza zona creierului care regleaza senzatia de greata.

Ciclu somn-veghe

Aceasta substanta chimica stimuleaza partile creierului care controleaza somnul si starea de veghe. Cele doua stari (somn-veghe) depind de zona care este stimulata si de receptorul de serotonina care este utilizat.

Coagulare sangelui

Trombocitele din sange elibereaza serotonina pentru a sustine procesul de vindecare a leziunilor si ranilor. Acest hormon favorizeaza ingustarea arterelor mici, ajutand astfel la vindecarea tesuturilor.

rol-coagulare-sange

Beneficii pentru sanatatea oaselor

De asemenea, este implicata in sanatatea oaselor. O persoana cu un nivel extrem de ridicat al serotoninei din oase se poate confrunta cu osteoporoza, afectiune care slabeste oasele.

Functie sexuala

Libidoul poate creste daca serotonina se afla la un nivel scazut, in timp ce nivelurile crescute ale serotoninei sunt asociate cu reducerea libidoului.

Serotonina si sanatatea mintala

Pe langa toate aceste roluri importante, acest hormon mai are o contributie majora: imbunatateste starea de spirit! Cand nivelul serotoninei este optim, oamenii se simt:

  • mai stabili emotional
  • mai fericiti
  • mai concentrati
  • mai calmi
  • mai putin anxiosi

Potrivit unui studiu din 2007, persoanele care sufera de depresie au de cele mai multe ori un nivel scazut al serotoninei. In acelasi timp, deficitul de serotonina a fost asociat cu anxietatea si insomnia.

rol-sanatate-mintala

De-a lungul timpului, parerile au fost impartite in ceea ce priveste rolul serotoninei in sanatatea mintala. Unii cercetatori care au efectuat studii mai vechi au pus la indoiala daca depresia poate fi cauzata de nivelul serotoninei. Cercetatorii mai noi sustin ca da. De exemplu, in cadrul unui studiu efectuat pe animale in 2016, specialistii au examinat soarecii lipsiti de autoreceptori de serotonina care inhibau secretia acesteia. Fara acesti autoreceptori, soarecii aveau niveluri mai ridicate de serotonina in creier. Astfel, cercetatorii au descoperit ca acesti soareci s-au confruntat mai putin cu anxietate si depresie.

Metode prin care va puteti creste nivelul de serotonina

De obicei, intervalul normal al serotoninei din sange este de 101-283 nanograme pe mililitru (ng /ml). Cu toate acestea, acest interval poate diferi usor in functie de masuratorile si probele testate. De aceea, este recomandat sa discutati cu medicul despre rezultatele specifice ale testelor.

Nivelul serotoninei poate creste cu ajutorul medicamentelor si a produselor mai naturale.

Medicamente indicate pentru cresterea nivelului de serotonina

Persoanele care au putina serotonina in creier se pot confrunta cu episoade de anxietate si depresie, dar si probleme de somn. De aceea, pentru a trata depresia, multi medici prescriu inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). Acestea sunt cele mai prescrise antidepresive.

ISRS cresc nivelul serotoninei din creier blocand reabsorbtia acestei substante chimice. In acest fel, o cantitate cat mai mare de serotonina ramane activa.

Daca urmeaza sa luati serotonina, nu trebuie sa utilizati alte medicamente fara sa discutati mai intai cu un medic. Persoanele care amesteca medicamente pot dezvolta sindrom serotoninergic.

Ce efecte adverse pot avea ISRS

Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei pot provoca unele efecte secundare, dar acestea dispar de obicei odata cu trecerea timpului. Printre aceste efecte adverse se numara:

  • ameteala
  • dureri de cap
  • greata si varsaturi
  • apetit sexual redus
  • indigestie
  • stare de agitatie si neliniste
  • ganduri suicidare
  • somnolenta sau insomnie
  • transpiratie excesiva
  • diaree sau constipatie
  • pierderea in greutate sau pierderea poftei de mancare
  • vedere neclara
  • tremuraturi
  • gura uscata
  • disfunctie erectila

medicamente

In unele situatii, pot aparea si:

  • confuzie
  • halucinatii
  • vanatai sau sangerari usoare
  • rigiditate corporala sau tremuraturi
  • dificultate la urinare

Exercitii fizice pentru cresterea serotoninei

S-a demonstrat ca activitatea fizica regulata, dar mai ales exercitiile aerobice, sporesc nivelul serotoninei. Cu toate acestea, exercitiile fizice regulate sunt benefice nu numai pentru creier.

Persoanele care fac sport si-au ameliorat starile depresive si alte tulburari de dispozitie. In plus, si-au imbunatatit sanatatea cardiovasculara, forta si rezistenta la efort si si-au mentinut greutatea la un nivel sanatos.

Specialistii in domeniu recomanda ca adultii sa efectueze cel putin 150 de minute de exercitii cardio de intensitate moderata in fiecare saptamana, plus doua zile de antrenament de forta.

Alimente pentru cresterea serotoninei

Serotonina se gaseste si in carnea de animale, plante si fungi. Din acest motiv, unii oameni prefera sa consume alimente pentru a-si spori nivelul serotoninei.

Triptofanul este un aminoacid care se gaseste in unele alimente. In urma unor cercetari, specialistii au descoperit ca, datorita unui consum mai mare de triptofan din alimente, persoanele au avut o stare de spirit mai buna, posibil deoarece triptofanul ridica nivelul serotoninei.

Alimentele care pot contine triptofan sunt:

  • ouale
  • somonul
  • branza
  • carnea de curcan
  • produsele din soia
  • talbina, care este o supa din orz

Organismul foloseste triptofanul pentru a produce serotonina, iar consumul de alimente care contin triptofan poate sustine acest proces. Cu toate acestea, nu inseamna ca organismul va absorbi acest aminoacid pentru a-l utiliza asa cum are nevoie. In plus, cantitatea de triptofan din alimente este prea mica, iar rezultatele sunt nesemnificative.

Bananele contin acest hormon, insa pot imbunatati starea de spirit a unei persoane numai daca ajunge la creier. Insa, acest lucru nu se intampla.

alimente-banane

In cadrul unui studiu, mai multe persoane in varsta si-au imbunatatit starea psihica dupa ce au luat suplimente cu triptofan timp de 12 saptamani.

Este foarte important de stiut ca oamenii ar trebui sa discute cu un medic inainte de a lua orice supliment, in cazul in care exista riscul de aparitie a efectelor adverse.

Expunere la lumina

Persoanele care nu se expun la soare au, de obicei, un nivel scazut de serotonina. Una dintre teorii sustine faptul ca persoanele care nu se expun la soare se confrunta cu depresie in zilele scurte si intunecate de toamna si iarna (o tulburare de dispozitie numita tulburare afectiva sezoniera).

Masaj

Masajul stimuleaza secretia serotoninei si scade nivelul cortizolului, hormonul stresului. Pe langa toate acestea, nu aveti nevoie de un masaj profesionist pentru a avea parte de aceste beneficii.

Potrivit unui studiu, chiar si masajul acordat de o persoana normala, fara studii in acest domeniu, ar putea fi benefic. Dupa ce participantii la studiu au trecut prin doua sesiuni de masaj de 20 de minute oferite de partenerii lor, nivelul serotoninei a crescut cu 28%, iar nivelul de dopamina cu 31%.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/mental-health/serotonin

https://www.healthline.com/health/how-to-increase-serotonin

https://www.medicalnewstoday.com/articles/232248

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22572-serotonin