Septicemia este o infectie grava cauzata de cele mai multe ori de patrunderea bacteriilor in sange din alte zone ale corpului. Septicemia mai poarta denumirea de otravire a sangelui. Septicemia apare adesea la persoanele cu un sistem imunitar slab si poate fi foarte periculoasa, in special pentru adultii in varsta.
Bacteriile care provoaca septicemie ajung in sange in urma unei infectii bacteriene care se dezvolta intr-o alta parte a corpului, cum ar fi o infectie urinara, o infectie pulmonara, o infectie la nivelul tractului digestiv sau chiar un abces dentar. Cu toate acestea, pe masura ce infectia se agraveaza, se poate raspandi apoi in fluxul sanguin, ducand la septicemie.
Septicemia este diferita de sepsis, chiar daca multi oameni folosesc cei doi termeni in mod interschimbabil. Din punct de vedere tehnic, „septicemia” este definita ca o infectie a fluxului sanguin, in timp ce „sepsisul” este raspunsul organismului la acest tip de infectie.
Ce este septicemia?
Septicemia este o infectie grava a fluxului sanguin. Apare atunci cand bacteriile intra in sange din alte parti ale corpului, cum ar fi pielea, plamanii, rinichii si vezica urinara.
Septicemia este periculoasa, deoarece bacteriile si toxinele lor pot fi transportate prin fluxul sanguin in intregul organism. Poate provoca rapid probleme grave si, de cele mai multe ori, trebuie tratata in spital. Daca nu este tratata, septicemia poate evolua spre sepsis.
Diferenta dintre septicemie si sepsis
Septicemia si sepsisul nu inseamna acelasi lucru, desi cei doi termeni sunt uneori folositi interschimbabil. Sepsisul este o complicatie grava a septicemiei.
Sepsisul provoaca inflamatie in intregul corp. Aceasta inflamatie poate provoca formarea cheagurilor de sange si poate bloca alimentarea cu oxigen a organelor vitale, ducand la insuficienta de organ.
Cand inflamatia este insotita de tensiune arteriala extrem de scazuta, apare socul septic. Socul septic este fatal in multe cazuri.
Cauze si factori de risc
Septicemia este cauzata de o infectie care se dezvolta intr-o alta zona a corpului.
Septicemia poate fi cauzata de o multime de tipuri de bacterii, iar in multe cazuri sursa exacta a infectiei nu poate fi determinata. Cele mai frecvente infectii care duc la septicemie sunt:
-
infectiile pulmonare, cum ar fi pneumonia
-
infectiile renale
-
infectiile in zona abdominala
-
infectiile urinare
Bacteriile care provoaca aceste infectii intra in sange si se inmultesc rapid, provocand simptome imediate de septicemie.
Factori de risc
Persoanele internate in spital pentru o interventie chirurgicala, de exemplu, prezinta un risc mai mare de a dezvolta septicemie. Infectiile secundare pot aparea in timpul spitalizarii. Aceste infectii sunt de multe ori periculoase, deoarece bacteriile pot fi deja rezistente la antibiotice.
De asemenea, persoanele care au un risc mai mare de a dezvolta septicemie sunt:
-
persoanele care au suferit rani sau arsuri grave
-
bebelusii
-
varstnicii
-
persoanele cu un sistem imunitar compromis, care poate fi cauzat de afectiuni (cum ar fi infectia cu HIV sau leucemie) sau tratamente medicale (cum ar fi chimioterapia sau injectiile cu steroizi)
-
persoanele care sufera de diabet
-
persoanele care au cateter urinar sau intravenos
-
persoanele care se afla sub ventilatie mecanica
Semne si simptome
Simptomele septicemiei apar de obicei rapid. Chiar si in primele etape, persoanele afectate prezinta o stare evidenta de rau.
Simptomele pot aparea dupa o leziune, o interventie chirurgicala sau o alta infectie localizata, cum ar fi pneumonia. Cele mai frecvente simptome initiale sunt:
-
frisoanele
-
febra
-
respiratia foarte rapida
-
ritmul cardiac rapid
Daca problema nu este tratata la timp pot aparea simptome mai severe pe masura ce septicemia progreseaza. Aceste manifestari sunt:
-
confuzia sau incapacitatea de a gandi clar
-
greata si varsaturile
-
puncte rosii care apar pe piele
-
volumul redus de urina
-
fluxul sanguin inadecvat
-
socul
Este esential sa ajungeti imediat la spital daca prezentati semne si simptome de septicemie. Nu ar trebui sa asteptati sau sa incercati sa tratati problema acasa.
Diagnostic
Diagnosticarea septicemiei si a sepsisului se numara printre cele mai mari provocari cu care se confrunta medicii, deoarece cauza exacta a infectiei este greu de descoperit. Pentru a diagnostica problema, medicii efectueaza de regula o gama larga de teste.
Examenul fizic
Un medic va va evalua simptomele si va va pune intrebari despre istoricul medical. In plus, va efectua un examen fizic pentru a afla daca aveti:
-
tensiune arteriala scazuta
-
temperatura scazuta a corpului, care apare de obicei doar la adultii in varsta care dezvolta septicemie
-
temperatura ridicata a corpului
Medicul poate verifica, de asemenea, daca exista semne ale unor afectiuni care provoaca, de obicei, septicemie:
-
pneumonie
-
celulita, un tip de infectie a pielii
-
infectie urinara
-
meningita
Analize de laborator
Medicul poate testa mai multe tipuri de fluide pentru a ajuta la confirmarea unei infectii bacteriene. Aceste fluide pot fi:
-
urina
-
secretii respiratorii
-
sange
Medicul poate preleva o proba de sange pentru a verifica nivelul de trombocite si, de asemenea, poate comanda teste pentru a analiza capacitatea de coagulare a sangelui.
Daca septicemia provoaca probleme de respiratie, medicul poate analiza si nivelul de oxigen si dioxid de carbon din sange.
Teste imagistice
Daca semnele de infectie nu sunt evidente, specialistul poate comanda teste imagistice pentru a analiza mai indeaproape anumite organe si tesuturi. Printre aceste teste se pot numara:
-
radiografia
-
tomografia computerizata (CT)
-
rezonanta magnetica (RMN)
-
ecografia
Metode de tratament
Septicemia care a inceput sa afecteze organele sau functia tesuturilor este o urgenta medicala si trebuie tratata in spital.
Tratamentul este ales in functie de mai multi factori, printre care:
-
varsta
-
starea generala de sanatate
-
gravitatea afectiunii
-
toleranta pacientului la anumite medicamente
Daca septicemia este provocata de o infectie bacteriana, specialistul prescrie antibiotice. De obicei, medicii nu au suficient timp pentru a descoperi tipul de bacterie care a provocat infectia. In acest caz, specialistii prescriu antibiotice cu „spectru larg”. Acestea sunt concepute pentru a lupta simultan impotriva unei game largi de bacterii. Daca descopera ce tip de bacterie a provocat septicemia, medicul poate prescrie un antibiotic mai concentrat.
De asemenea, pacientul ar putea fi tratat si alimentat cu lichide si alte medicamente administrate intravenos pentru a mentine tensiunea arteriala la un nivel optim sau pentru a preveni formarea cheagurilor de sange. De asemenea, pacientul ar putea primi oxigen printr-o masca sau un ventilator daca are probleme de respiratie ca urmare a septicemiei.
Complicatii
Septicemia poate provoca o serie de complicatii grave care pot fi fatale daca nu sunt tratate sau daca tratamentul este amanat prea mult timp.
Sepsis
Sepsisul apare atunci cand in organism se produce un raspuns imunitar puternic la infectie. Acest lucru duce la inflamatie generalizata in tot corpul. Afectiunea poarta denumirea de sepsis sever daca duce la insuficienta de organ, cum ar fi insuficienta renala sau insuficienta cardiaca.
Persoanele cu afectiuni cronice prezinta un risc mai mare de a dezvolta sepsis, din cauza faptului ca au un sistem imunitar slabit si nu pot lupta singuri impotriva infectiei.
Soc septic
O complicatie a septicemiei este scaderea grava a tensiunii arteriale, care se numeste soc septic. Toxinele eliberate de bacterii in sange pot cauza un flux sanguin extrem de redus, ceea ce poate duce la leziuni la nivelul organelor sau tesuturilor.
Socul septic este o urgenta medicala. Persoanele aflate in soc septic primesc de obicei ingrijiri in unitatea de terapie intensiva a unui spital. Aceste persoane primesc de regula medicamente care cresc tensiunea arteriala. De asemenea, ar putea avea nevoie de intubare.
Sindromul de detresa respiratorie acuta (ARDS)
O a treia complicatie a septicemiei este sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA). Aceasta este o afectiune care pune viata in pericol, deoarece blocheaza patrunderea oxigenului din plamani in sange.
De multe ori, aceasta problema medicala provoaca leziuni pulmonare permanente. De asemenea, poate afecta creierul, ducand la probleme de memorie.
Prevenire
Infectiile bacteriene sunt cauza de baza a septicemiei. Consultati imediat un medic daca banuiti ca aveti o infectie bacteriana. Daca infectia poate fi tratata eficient cu antibiotice in stadiile incipiente, de obicei poate fi prevenita patrunderea bacteriilor in sange.
Daca aveti sistemul imunitar compromis este recomandat sa luati urmatoarele masuri de precautie pentru a preveni septicemia:
-
evitati fumatul sau incercati sa renuntati
-
evitati utilizarea medicamentelor care nu au fost prescrise sau recomandate de un medic
-
urmati o alimentatie bogata in nutrienti
-
faceti sport in mod regulat
-
spalati-va des pe maini
-
gestionati-va diabetul, daca aveti aceasta afectiune
-
pastrati distanta fata de oamenii bolnavi.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21539-septicemia
https://www.healthline.com/health/septicemia
https://www.verywellhealth.com/sepsis-and-septicemia-2615130
https://www.verywellhealth.com/what-is-septicemia-2224218