V-ati confruntat vreodata cu senzatia neplacuta de nod in gat? Este o experienta destul de comuna si poate fi cauzata de mai multi factori. Stresul, anxietatea, tulburarile refluxului gastroesofagian (GERD) si problemele structurale ale gatului sunt doar cateva dintre afectiunile care pot provoca acest simptom inconfortabil.
In termeni medicali, nodul in gat este cunoscut si sub numele de "globus faringian". Disconfortul se aseamana cu senzatia existentei unui corp strain la nivelul faringelui si, de cele mai multe ori, se accentueaza in timpul deglutitiei.
Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.
In general, problema trece de la sine, atat timp cat nu reprezinta un simptom al unei boli grave. In cazul in care, totusi, ea dureaza pana la cateva luni sau chiar continua sa reapara, este cazul sa va adresati unui medic. In functie de celelalte simptome pe care le prezentati, veti primi un diagnostic si, ulterior, tratamentul adecvat. Situatia se poate agrava daca ignorati acest simptom neplacut.
Ce cauze ar putea avea senzatia de nod in gat
Senzatia de nod in gat este un simptom care se intalneste in numeroase patologii. De cele mai multe ori, aceasta conditie nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Exista, totusi, si cazuri in care poate indica o problema grava de sanatate.
Iata care sunt cauzele aparitiei senzatiei de nod in gat:
Refluxul gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune in care acidul gastric si continutul stomacului revin in esofag in mod repetat. Odata ce a ajuns, din nou, in esofag, acidul gastric poate provoca senzatia de tensiune musculara, care se resimte ca un nod in gat.
Afectiunea mai prezinta urmatoarele manifestari:
-
arsura, disconfort in partea superioara a abdomenului sau in spatele sternului,
-
gust amar sau acru in gura,
-
tuse cronica,
-
dificultati la inghitire,
-
senzatie de balonare.
Farmacistii Catena recomanda Gastrocalmin Naturalis, un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de menta. Gastrocalmin Naturalis este recomandat pentru: mentinerea confortului digestiv, ameliorarea hiperaciditatii gastrice. Efect rapid, datorat formei farmaceutice.
Tensiunea musculara
Atat timp cat nu sunt folositi pentru inghitit sau mancat, muschii gatului raman relaxati. In cazul in care nu se relaxeaza corect, apare tensiunea musculara, care se poate simti ca un nod in gat. Treptat, daca persista, senzatia devine tot mai inconfortabila.
Tensiunea musculara de la nivelul gatului poate avea urmatoarele cauze:
-
Stresul si anxietatea,
-
Adoptarea unei pozitii incorecte a corpului, in special in timpul somnului,
-
Suprasolicitarea musculara,
-
Tulburari medicale precum fibromialgia, artrita sau hernia de disc cervicala.
Lipsa coordonarii musculare
Tensiunea musculara la nivelul gatului poate aparea si in cazul in care muschii care se regasesc in acea zona isi pierd simtul coordonarii. Aceasta conditie se manifesta prin senzatia de nod in gat.
Diverse reactii emotionale
Anxietatea, stresul, durerea si oboseala sunt emotii puternice, care pot declansa diverse senzatii neplacute in intreg corpul. Printre acestea se numara si nodul in gat, crampele, spasmele musculare, durerile de piept si spate.
Excesul de mucus
Atunci cand se acumuleaza in gat, excesul de mucus din nas si sinusuri de resimte ca un blocaj. Acesta este si motivul pentru care poate aparea senzatia de nod in gat.
Exista mai multe cauze posibile ale excesului de mucus, printre care si:
-
Infectiile respiratorii (racelile comune, gripa, sinuzita, bronsita sau pneumonia),
-
Alergiile,
-
Fumatul activ sau expunerea la fumul de tigara,
-
Reactiile adverse la anumite medicamente,
-
Bolile respiratorii cornice (astmul, boala pulmonara obstructiva cronica, fibroza chistica).
Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar, fara zahar, sub forma de drajeuri de supt care contribuie la calmarea gatului iritat. Prin formula complexa cu 8 substante bioactive, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale, Septocalmin Forte este un remediu pentru durere in gat care are un efect rapid datorita formei farmaceutice.
Anumite afectiuni ORL
Sentimentul de nod in gat poate fi provocat si de afectiuni ORL, precum faringitele cronice sau acute, hipertrofia amigdalelor linguale sau palatine.
Simptomele care insotesc in acest caz senzatia de nod in gat pot varia in functie de cauza subiacenta si de severitatea afectiunii.
Daca mai observati prezenta altor manifestari precum tusea, inflamarea gatului, durerile de cap, febra sau durerile musculare este cazul sa va adresati unui medic.
Anumite afectiuni endocrinologice
Nodul in gat poate fi un simptom al tiroiditei, o boala inflamatorie a tiroidei. Aceasta afectiune poate aparea ca urmare a unei infectii virale, boli autoimune sau reactii inflamatorii.
Miastenia gravis
Miastenia gravis este o boala autoimuna cronica care afecteaza sistemul nervos si musculatura voluntara. Ea este cauzata de anticorpii produsi de sistemul imunitar care blocheaza sau distrug receptorii acetilcolinici, situati la jonctiunea neuromusculara.
Afectiunea prezinta urmatoarele simptome:
-
Dificultati de inghitire si senzatie de nod in gat,
-
Pleoapa cazuta (deoarece muschii fetei sunt slabiti),
-
Diplopie (vedere dubla),
-
Oboseala musculara,
-
Slabiciune musculara.
Epiglotita
Epiglotita este o inflamatie a epiglotei, cauzata de infectii bacteriene. Manifestarile specifice ale epiglotitei pot varia, dar iata cateva simptome comune:
-
Nod in gat,
-
Durere la nivelul gatului,
-
Respiratie dificila,
-
Voce ragusita sau pierderea vocii,
-
Febra,
-
Oboseala,
-
Slabiciune.
Este important de mentionat ca epiglotita este o afectiune grava care necesita asistenta medicala imediata.
Cancerul la gat
Nodul in gat este un simptom pe care il prezinta si pacientii diagnosticati cu cancer la gat. Atunci cand tumorile canceroase se dezvolta in faringe, laringe sau amigdale, pot aparea urmatoarele manifestari:
-
Tuse cu sange,
-
Pierdere in greutate,
-
Sufocare frecventa,
-
Dificultati la inghitire,
-
Raguseala.
Cum se trateaza nodul in gat?
Tratamentul pentru senzatia de nod in gat este prescris de catre medic, in functie de cauza subiacenta a acestei afectiuni. Dupa evaluarea medicala si efectuarea unor teste suplimentare, specialistul pune diagnosticul si poate recomanda urmatoarele:
-
Tehnici de gestionare a stresului sau anxietatii si antidepresive (atunci cand nodul in gat este o urmare a unor reactii emotionale intense),
-
Terapia fizica si exercitiile de intindere (acestea ajuta la relaxarea si intarirea muschilor gatului si ai spatelui),
-
Medicamente pentru reducerea aciditatii stomacului in cazul pacientilor care se confrunta cu nod in gat din cauza refluxului gastroesofagian,
-
Antibiotice pentru tratarea infectiilor responsabile de nodul in gat,
-
Spray-ul nazal pentru eliminarea depunerilor de mucus,
-
Medicamente specific afectiunilor tiroidiene care provoaca senzatia de nod in gat.
Pentru o stare de bine, farmacistii Catena recomanda Benesio Strescalm. Datorita mixului de 7 ingrediente active, Strescalm ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.
Cum poate fi prevenita senzatia de nod in gat?
Exista cateva masuri esentiale pe care le puteti adopta daca vreti sa evitati aparitia senzatiei de nod in gat:
-
Evitati fumatul si expunerea la fumul de tutun: Aceste obiceiuri pot irita gatul si pot agrava senzatia de nod in gat.
-
Mentineti o hidratare adecvata pe tot parcursul zilei: Consumati suficiente lichide pe parcursul zilei pentru a mentine gatul si mucoasele hidratate. Atunci cand organismul este deshidratat, pot aparea iritatii la nivelul gatului si multe alte simptome neplacute.
-
Evitati expunerea la substante iritante: Aerul poluat, substantele chimice sau alergenii pot irita gatul.
-
Mentineti o igiena orala corespunzatoare: Igiena orala adecvata poate ajuta la prevenirea infectiilor si a iritatiilor in gat.
-
Incercati sa gestionati stresul, anxietatea: Meditatia, yoga, respiratia profunda va pot ajuta sa va relaxati si sa reduceti tensiunea musculara. Cereti ajutorul specialistului daca nu puteti face fata acestor sentimente puternice.
Surse
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4582871/#:~:text=Globus%20pharyngeus%20or%20globus%20sensation,cough%2C%20hoarseness%2C%20and%20catarrh
https://www.healthline.com/health/lump-in-throat#causes
https://www.tuasaude.com/en/lump-in-the-throat/
https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/throat-cancer
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/feeling-of-something-in-your-throat-globus