Senzatia de arsura in gat – cauze si afectiuni asociate

Senzatia de arsura in gat – cauze si afectiuni asociate Senzatia de arsura in gat – cauze si afectiuni asociate

Ultima actualizare: 29 martie 2024

Senzatia de arsura in gat nu este deloc una placuta chiar si atunci cand se manifesta ocazional, fara sa aiba in spate o problema serioasa de sanatate. De fiecare data provoaca disconfort, iar daca se manifesta pe termen lung, senzatia de arsura in gat constituie un motiv de ingrijorare care ii determina pe majoritatea oamenilor sa se adreseze unui medic. 

Exista mai multe cauze care determina senzatia de arsura in gat, iar acestea pot fi mai mult sau mai putin grave, asa cum veti putea constata si din randurile urmatoare, in care vom vorbi despre acest subiect.

Veti afla cum apare senzatia de arsura in gat si care sunt principalele afectiuni cu care este asociata, precum si cateva sfaturi cu ajutorul carora puteti preveni o astfel de problema.


De ce apare senzatia de arsura in gat? Cauze si factori de risc

Exista 5 cauze care genereaza de obicei senzatia de arsura in gat, iar fiecareia ii sunt asociati factori de risc specifici. In functie de frecventa cu care se manifesta, aceste cauze sunt urmatoarele:

1. Inflamatia

De cele mai multe ori, senzatia de arsura in gat este o consecinta a unei inflamatii declansate de o infectie respiratorie. Agentii patogeni patrund prin caile respiratorii superioare si se localizeaza la nivelul gatului, determinand raspunsul imun al organismului. Inflamatia face parte din acest raspuns, creand o sensibilitate crescuta in zona respectiva, careia i se asociaza senzatia de arsura in gat.

Ca factori de risc in acest caz, putem mentiona expunerea la temperaturi scazute, expunerea in zone aglomerate in perioadele de circulatie intensa a virusurilor respiratorii, precum si nerespectarea regulilor de igiena, ce favorizeaza infectarea.

2. Iritatia

Vorbim de o alta cauza frecventa ce genereaza senzatia de arsura in gat, de aceasta data existand mai multi factori declansatori, care constituie totodata si factori de risc.

Fumatul si consumul de alcool ajung sa provoace frecvent iritatii ale gatului, precum si expunerea prelungita la un mediu cu aer uscat. Consumul de alimente picante sau bauturi acidulate poate produce iritatii care sa genereze senzatia de arsura in gat.

Nu in ultimul rand, persoanele cu alergii respiratorii au risc mai mare de a se confrunta cu senzatia de arsura in gat, pe fondul iritatiilor provocate de alergeni.

3. Sensibilitatea crescuta

Unele persoane au o sensibilitate mai mare fata de anumite substante continute in alimente, ceea ce le poate provoca hiperaciditate gastrica si reflux gastroesofagian. In unele cazuri, continutul acid refulat din stomac urca pana aproape de capatul superior al esofagului, provocand senzatia de arsura in gat.

4. Aparitia tumorilor

Unele forme de cancer pot determina, la randul lor, senzatia de arsura in gat, daca tumorile apar la nivelul acestei zone anatomice. Si de aceasta data, fumatul si consumul de alcool constituie factori de risc importanti, la care se adauga si consumul frecvent de alimente sau bauturi foarte fierbinti.

De asemenea, este posibila si aparitia unor tumori benigne, necanceroase, care pot cauza senzatia de arsura in gat.

5. Afectarea nervilor

Afectarea nervilor pe fondul unor afectiuni cronice precum diabetul, sau ca urmare a unor traume ori deficiente de vitamine din complexul B, se poate manifesta si prin senzatie de arsura in gat chiar si in absenta unei inflamatii, a unei iritatii sau a altui posibil factor determinant.

Afectiuni asociate cu senzatie de arsura in gat

Senzatia de arsura in gat face arte din tabloul simptomatic al multor boli, dintre care vi le prezentam in continuare pe cele mai frecvente.

  • Raceala si gripa

Sunt cele mai cunoscute infectii respiratorii, care se manifesta in perioada sezonului rece, cand se intensifica circulatia virusurilor. In cazul lor, senzatia de arsura in gat este urmarea inflamatiei provocate de patrunderea agentilor patogeni in caile respiratorii. Datorita amigdalelor, gatul este o importanta bariera in fata acestor agenti patogeni, care sunt impiedicati sa inainteze in profunzimea cailor respiratorii, si astfel se explica aparitia inflamatiilor care dau senzatia de arsura in gat.

  • Laringita

In acest caz, este vorba de o inflamatie a corzilor vocale situate in laringe. Si de aceasta data, cauza poate fi o infectie, insa inflamarea corzilor vocale poate fi provocata si de suprasolicitarea acestora. De asemenea, fumatul este o alta cauza frecventa a laringitei. Indiferent de factorii determinanti, aceasta afectiune se manifesta prin tuse, raguseala si senzatia de arsura in gat.

  • Esofagita

Este o afectiune aparuta din cauza inflamarii esofagului (acel tub care face legatura dintre cavitatea bucala si stomac). Prin el trec alimentele, lichidele si medicamentele ingerate, iar unele dintre ele pot irita mucoasa sensibila ce captuseste interiorul esofagului, dand nastere unei inflamatii care se manifesta deseori si prin senzatia de arsura in gat.

  • Boala de reflux gastroesofagian

Orificiul prin care continutul esofagului se transfera in stomac este prevazut cu un sfincter care se deschide pentru a permite trecerea alimentelor sau a lichidelor, dupa care se inchide ermetic, astfel incat continutul acid al stomacului sa nu refuleze in esofag. In cazul pacientilor cu aceasta boala, sfincterul gastroesofagian ramane relaxat sau nu se mai inchide suficient de bine. Se produce astfel frecvent reflux gastroesofagian, care consta in patrunderea continutului stomacului in esofag. Aciditatea specifica sucurilor gastrice provoaca si in acest caz senzatia de arsura in gat, ducand deseori si la aparitia esofagitei.

Sfaturi pentru preventie

Senzatia de arsura in gat poate fi prevenita in primul rand prin renuntarea la fumat si prin evitarea consumului de alcool, care constituie doi factori majori de risc ce pot fi eliminati cu putina vointa.

De asemenea, nu mancati mai mult decat aveti nevoie, pentru ca supraalimentarea creste presiunea in stomac si favorizeaza refluxul gastroesofagian, iar la masa aveti grija sa mestecati foarte bine mancarea, pentru a favoriza digestia si a reduce cantitatea de acid gastric secretata in stomac.

Reduceti pe cat posibil consumul de alimente picante si bauturi acidulate, care cresc aciditatea in stomac, iar daca observati ca si anumite alimente va provoaca senzatia de arsura in gat, evitati-le pe cat posibil.

Nu consumati supele, ciorbele ceaiul sau cafeaua cand sunt foarte fierbinti, iar dupa masa faceti o plimbare scurta in loc sa va intindeti in pat pentru a va face siesta.

Pentru evitarea infectiilor respiratorii care pot provoca senzatia de arsura in gat, intariti-va imunitatea in sezonul rece consumand fructe si legume bogate in vitamina C, evitati zonele foarte aglomerate la orele de varf si protejati-va cu haine groase atunci cand temperaturile scad.