
Varicela este o infectie virala extrem de contagioasa, cauzata de virusul varicelo-zosterian, care se caracterizeaza printr-o eruptie veziculara pruriginoasa, diseminata pe intreg corpul, inclusiv la nivelul fetei. Din acest motiv, exista riscul de a ramane semne de varicela pe fata, si in special daca veziculele sunt zgariate sau rupte. Infectia are o evolutie autolimitata, insa leziunile de la nivelul tegumentului pot lasa cicatrici inestetice in urma dupa ce se vindeca, mai ales in cazurile in care sunt traumatizate sau se suprainfecteaza. Tocmai din acest motiv, este foarte important de stiut faptul ca leziunile nu ar trebui sub nicio forma zgariate sau indepartate in faza activa.
Care este riscul de a ramane cu semne de varicela pe fata?
Varicela este o boala infectioasa cauzata de virusul varicelo-zosterian (VZV), parte din familia Herpesviridae, ca si virusul herpetic. Infectia primara cu VZV determina aparitia varicelei, cu eruptii veziculare pe fond eritematos, pruriginoase, care evolueaza in valuri succesive. Virusul se transmite pe cale aeriana, prin picaturi Flügge eliminate de persoanele infectate, uneori prin contact direct cu lichidul vezicular. Perioada de incubatie variaza intre 10-21 de zile, iar cea de contagiozitate debuteaza cu 1-2 zile inaintea eruptiei si persista pana cand veziculele de pe corp ajung sa formeze cruste, se usuca si, in cele din urma, dispar de la sine.
Persoana infectata poate prezenta si semne de varicela pe fata, sunt forma unor leziuni cutanate care apar initial ca macule eritematoase. Rapid, acestea evolueaza spre papule si apoi vezicule cu un continut clar, care ulterior se turtesc, se rup si se transforma in cruste. In absenta infectiei bacteriene, aceste cruste se detaseaza spontan in 7-10 zile. Pe de alta parte, daca veziculele sunt manipulate, rupte, zgariate, pot ramane cicatrici permanente, inclusiv semne de varicela pe fata. Totusi, desi aceste semne de varicela pe fata sunt o problema estetica si functionala, pot exista solutii pentru ameliorarea lor. Dar, daca deja s-au cicatrizat, din pacate nu mai pot fi eliminate.
Solutii pentru semnele de varicela pe fata
Tratamentul semnelor de varicela pe fata este foarte variat si, de asemenea, are eficienta relativ diferita de la o persoana la alta, in functie de profunzimea semnelor, natura acestora. Severitatea cicatricilor depinde de factori precum profunzimea leziunilor, intensitatea pruritului si tendinta pacientului de a-si scarpina leziunile, precum si de raspunsul individual al pielii la procesul de vindecare. In unele cazuri, pot ramane semne de varicela pe fata sub forma de leziuni atrofice, similare celor post-acneice sau chiar cicatrici hipertrofice si cheloide, in mod obisnuit in functie de predispozitia pacientului la acest tip de reactie fibroblastica anormala.
Tratament topic pentru semne de varicela pe fata
Acestea au eficienta variabila, dar pot fi solutii pentru semnele de varicela pe fata. Cremele si unguentele pe baza de retinoizi (tretinoin, adapalen) stimuleaza regenerarea epidermica, reduc hiperpigmentarea reziduala, imbunatatesc aspectul pielii. Produsele cu acid hialuronic, cele cu vitamina C si extracte vegetale (ceai verde, Centella asiatica, aloe vera) ajuta la refacerea pielii si la uniformizarea acesteia. Cremele pe baza de retinoizi ar trebui folosite doar cu prescriptie.
Peeling chimic pentru semne de varicela pe fata
Peeling-urile superficiale cu acid glicolic, acid salicilic sau acid tricloracetic (TCA) favorizeaza exfolierea stratului superficial al pielii si sustin regenerarea celulara. Daca un pacient are semne de varicela pe fata si cicatrici atrofice mai profunde, se pot folosi peeling-uri mai agresive, dar acestea necesita o evaluare dermatologica atenta. Peeling-ul chimci, de asemenea, ar trebui sa fie facut doar la recomandare medicala.
Terapie cu laser pentru semne de varicela pe fata
Exista mai multe alternative laser pentru tratamentul semnelor de varicela pe fata. Un exemplu tipic este laserul fractioant (CO2, Er:YAG) eficient in reducerea cicatricilor atrofice, deoarece stimuleaza sinteza de colagen. Laserul PDL sau Nd:Yag este folosit pentru a se reduce roseata si hiperpigmentarea postinflamatorie si, uneori, poate fi folosit pentru tratamentul semnelor de varicela pe fata.
Poxclin spuma varsat de vant (varicela) este un produs recomandat copiilor cu varsat de vant. Atenueaza imediat senzatia de mancarime. Efect calmant si racoritor. Ajuta la prevenirea cicatricelor cauzate de scarpinat. Contine ingrediente naturale. Spuma racoritoare PoxClin a fost creata pentru a diminua simptomele varsatului de vant pe suprafete mari de piele. Spuma racoritoare este usor de intins si nu provoca aproape nicio frictiune a zonelor sensibile. Spuma racoritoare Poxclin furnizeaza un efect instantaneu de racire a pielii, lucru care calmeaza senzatia de mancarime. Produsul poate fi aplicat de cate ori e necesar pentru a tine senzatia de mancarime sub control.
Microdermabraziunea si microneedling-ul
Alte posibile solutii pentru semnele de varicela pe fata sunt microdermabraziunea si procedura de microneedling care stimuleaza regenerarea tesutului prin microlezarea controlata a pielii. S-a observat ca microneedling-ul asociat cu infiltratiile PRP (plasma imbogatita in trombocite, o asa-zisa „procedura vampir”) poate imbunatati semnificativ cicatricile atrofice, precum si alte semne de varicela pe fata.
Fillere dermice pentru semne de varicela pe fata
Alte solutii pentru semne de varicela pe fata, mai ales sub forma de cicatrici profunde, ar putea fi injectiile cu acid hialuronic sau colagen. Acestea confera un efect de „umplere” temporara a zonei, ceea ce netezeste textura pielii si o face mai uniforma. Totusi, eficacitatea este variabila. De fapt, ar trebui mentionat ca majoritatea alternativelor de tratament pentru semne de varicela pe fata au eficienta relativ redusa in contextul cicatricilor, mai ales a celor profunde.
Semne si cicatrici cauze de varicela – sfaturi pentru preventie
Deoarece a preveni este mult mai usor decat a trata, pentru a reduce riscul de semne de varicela pe fata, este recomandat sa se aiba grija in special in timpul infectiei active:
-
evitarea scarpinatului: pruritul intens specific varicelei poate determina pacientii sa isi rupa si zgarie veziculele, ceea ce creste riscul de cicatrizare si semne de varicela pe fata;
-
pentru a ameliora pruritul, se recomanda antihistaminice orale (cetirizina, loratidina) si administrarea locala a lotiunilor calmante pe baza de calamina sau mentol;
-
copiilor ar trebui sa li se taie unghiile sau sa li se puna manusi pentru a reduce riscul ruperii leziunilor;
-
la pacientii predispusi la impetiginizare, la care riscul de a ramane cu semne de varicela pe fata este mai mare, se recomanda aplicarea antisepticelor topice (clorhexidina, betadina) in special pentru a preveni suprainfectia bacteriana;
-
pentru a reduce riscul de semne de varicela pe fata se recomanda hidratarea pielii, folosind creme emoliente si reparatoare cu pantenol, alantoina sau ceramide, care accelereaza foarte mult procesul de vindecare.
Preventia cicatricilor si a eventualelor semne de varicela pe fata ar trebui abordata atat in timpul episodului acut de varicela, cat si ulterior, in perioada de vindecare si regenerare a pielii. Drept urmare, se recomanda ca ulterior expunerea la soare sa fie limitata, deoarece pielea care a fost afectata de varicela este mult mai sensibila la hiperpigmentare (alte posibile semne de varicela pe fata). Se recomanda aplicarea cremei cu SPF 50+ in fiecare zi, pentru a reduce riscul ulterior de a dezvolta pete pigmentare post-varicela. Gestionarea corecta a leziunilor in timpul infectiei acute, si la scurt timp dupa, reduce foarte mult riscul de a ramane cu semne de varicela pe fata.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448191/
https://www.nhs.uk/conditions/chickenpox/
https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-chickenpox
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/diagnosis-treatment/drc-20351287