Seminte de floarea-soarelui – beneficii si modalitati sanatoase de consum

Seminte de floarea-soarelui – beneficii si modalitati sanatoase de consum Seminte de floarea-soarelui – beneficii si modalitati sanatoase de consum

Ultima actualizare: 15 decembrie 2023

seminte-de-floarea-soarelui

Floarea-soarelui (Helianthus annuus) reprezinta principala sursa de uleiuri vegetale, folosite in special in gastronomie. Cu toate acestea, consumul atat de seminte de floarea-soarelui, cat si al mugurilor acestei plante, asigura un aport extraordinar de nutrienti si compusi fitochimici care prezinta activitate biologica.

Principala problema este faptul ca, desi uleiul de floarea-soarelui este extract din seminte de floarea-soarelui, acesta se foloseste pentru prajit, de unde si credinta conform careia aceste seminte sunt, in general, nesanatoase. In schimb, cand consumati seminte de floarea-soarelui crude, fara sare adaugata sau preparare termica, lucrurile stau cu totul altfel.


Seminte de floarea-soarelui – proprietati si aport nutritional

Desi uleiul de floarea-soarelui este deosebit de bogat in calorii si in grasimi vegetale, consumul de seminte floarea-soarelui, moderat si echilibrat, asigura un aport nutritional excelent. Acestea sunt bogate atat in oligoelemente esentiale si vitamine, cat si in macronutrienti. O dieta cat mai sanatoasa ar trebui sa se bazeze pe principii alimentare echilibrate, cu atingerea zilnica nu doar a necesarului de calorii, ci si de macro- si micronutrienti esentiali.

Spre exemplu, prin consumul de seminte de floarea-soarelui se asigura un aport adecvat de grasimi sanatoase, fibre vegetale si magneziu. 100 de grame de seminte de floarea-soarelui, crude si netratate termic, contin:

Calorii

554

Lipide

51 grame

Proteine

21 grame

Carbohidrati

20 grame (din care 9 grame sunt fibre vegetale)

Vitamina C

1,4 miligrame

Vitamina B1

1,48 miligrame

Vitamina B2

0,355 miligrame

Vitamina B3

8,34 miligrame

Vitamina B6

1,34 miligrame

Vitamina E

35,2 miligrame

Fier

5,3 miligrame

Magneziu

325 miligrame

Calciu

78 miligrame

Fosfor

660 miligrame

Sodiu

9 miligrame

Potasiu

645 miligrame

In seminte de floarea-soarelui se gasesc cantitati importante de antioxidanti naturali, cum ar fi flavonoidele si acizii fenolici. Flavonoidele sunt reprezentate de helianona, luteolina, apigenina si kaempferol, iar acizii fenolici de acidul cafeic, acidul clorogenic, cafeoilchinic, galic, ferulic, cumaric, protocatecuic si sinapic. In ultimii ani, numeroase studii in domeniu si-au indreptat si canalizat atentia in directia descoperirii potentialului farmaceutic si terapeutic al acestora, astfel ajungandu-se la concluzii semnificative: consumul moderat de seminte de floarea-soarelui este deosebit de benefic pentru sanatate, atat timp cat nu se exagereaza cu aportul caloric general.

 

Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la sustinerea sistemului natural de aparare al organismului, la functionarea normala a sistemului imunitar, la mentinerea activitatii normale a sistemului digestiv si a vaselor de sange.

Printre principalele proprietati ale compusilor din seminte de floarea-soarelui se numara:

  • proprietatile antioxidante: consumul de seminte de floarea-soarelui asigura un aport crescut de antioxidanti naturali, care lupta impotriva radicalilor liberi si reduc, astfel, riscul de boli cronice. Antioxidantii naturali gasiti in semintele de floarea-soarelui sunt enzimele (catalaza, glutation-dehidrogenaza si gaiacol-peroxidaza), peptidele (glutationul redus), compusii de natura fenolica (tocoferoli, flavonoizi si acizi fenolici) si carotenoidele.
  • proprietatile antimicrobiene: metabolitii secundari din frunzele si radacina plantei prezinta si activitate antimicrobiana, chiar si impotriva agentilor etiologici ai infectiilor cu transmitere sexuala. Taninurile, spre exemplu, formeaza complexe proteice care duc, in cele din urma, la inhibarea proteinelor celulare microbiene. Activitatea antibacteriana si antifungica poate inhiba dezvoltarea speciilor Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Vibrio cholerae, Aspergillus fumigate, Rhizopus stolonifer, Candida albicans si Fusiox.
  • efectele antidiabetice: consumul de seminte de floarea-soarelui poate avea chiar si potentialul de a preveni diabetul, ca urmare a faptului ca antioxidantii naturali si antiglicativii prezenti in aceasta planta elimina speciile reactive de oxigen care induc diferite cai biochimice asociate de obicei cu aparitia diabetului si complicatiilor acestuia. Cinarina, un compus care se poate gasi in seminte de floarea-soarelui, actioneaza prin scaderea colesterolului si trigliceridelor.
  • proprietatile antihipertensive: peptidele bioactive din seminte de floarea-soarelui pot chiar sa actioneze prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei I, putand sa amelioreze si, dupa caz, sa trateze hipertensiunea arteriala.

Beneficiile consumului de seminte de floarea-soarelui

Consumul de seminte de floarea-soarelui poate fi deosebit de benefic pentru organism, insa, in primul rand, este esential ca acestea sa fie consumate cu moderatie. Sunt deosebit de bogate in calorii si, mai mult decat atat, in grasimi, iar un aport excesiv poate duce la cresterea marcanta a colesterolului. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate cateva dintre cele mai importante beneficii ale consumului moderat de seminte de floarea-soarelui.

  • Reduce inflamatia

Compusii fitochimici care se gasesc in seminte de floarea-soarelui contribuie la reducerea si ameliorarea inflamatiei. Studiile efectuate pe grupuri care au consumat zilnic astfel de seminte demonstreaza ca persoanele cu un aport adecvat au prezentat niveluri mai scazute ale proteinei C reactive, principalul marker inflamator al bolilor cronice. Semintele sunt bogate in vitamina E, despre care se cunoaste ca ajuta la ameliorarea inflamatiei.

seminte-floarea-soarelui

  • Ameliorarea sau tratarea hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea este un factor major de risc pentru boala cardiovasculara. In semintele de floarea-soarelui se gasesc peptide bioactive care actioneaza prin blocarea enzimei de conversie a acelui compus implicat in diminuarea lumenului vaselor de sange, cu instalarea hipertensiunii. Pe de alta parte, in seminte de floarea-soarelui se gaseste si o cantitate importanta de magneziu, care ajuta la ameliorarea hipertensiunii.

  • Gestionarea mult mai buna a hiperglicemiei

Consumul de seminte de floarea-soarelui poate avea efecte benefice si asupra hiperglicemiei si mentinerii homeostaziei glicemice. Desi sunt necesare mai multe studii, se pare ca efectul poate fi pus pe seama compusului fitochimic numit acid clorogenic. In semintele de floarea-soarelui se gasesc si cantitati importante de fibre vegetale, care stimuleaza absorbtia glucozei si, mai mult decat atat, sustin digestia sanatoasa si integritatea microflorei intestinale.

  • Imbunatatirea profilului lipidic

In semintele de floarea-soarelui se gasesc cantitati crescute de fibre, niacina si acid pantotenic, compusi esentiali pentru a imbunatati profilul lipidic care se prezinta cu colesterolul LDL crescut si colesterolul HDL scazut. Prin mecanisme specifice, acesti compusi fitochimici din seminte de floarea-soarelui contribuie, pe fondul unei diete sanatoase si a unui stil activ de viata, la reducerea nivelului total de colesterol si, astfel, la protejarea functiei cardiovasculare.

Seminte de floarea-soarelui – modalitati de consum

Exista o gama variata de modalitati prin care puteti integra semintele de floarea-soarelui in dieta zilnica. Spre exemplu, le puteti consuma ca atare, dar in cantitati reduse, fara a exagera. Le mai puteti adauga si in produse de panificatie, insa trebuie avut in vedere ca tratarea termica, in cele mai multe dintre cazuri, duce la deprecierea concentratiei de compusi bioactivi benefici pentru sanatate. Semintele pot fi adaugate si in smoothie-uri sau salate, dar este foarte important sa nu le prajiti si sa nu adaugati sare peste ele, inainte de a le consuma. Contin o cantitate destul de mare de sodiu, asa ca suplimentarea ar trebui evitata. Dupa cum am mai spus, aportul zilnic trebuie sa fie moderat.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622016/

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170562/nutrients

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sunflower-seeds

https://pharmeasy.in/blog/health-benefits-of-sunflower-seeds/

https://www.healthline.com/nutrition/sunflower-seeds

https://www.verywellhealth.com/sunflower-seeds-7972233