Parintii se intreaba frecvent cum le pot asigura bunastarea copiilor lor si cum le pot imbunatati sistemul imunitar pentru a-i proteja de COVID-19, raceli, gripa si alte afectiuni. Vestea buna este ca pot fi luate anumite masuri eficiente, dar nu exista solutii miraculoase sau suplimente minune. Cheia mentinerii unui sistem imunitar sanatos consta in urmarea unor pasi fundamentali pentru a mentine sanatatea generala. In ciuda naturii aparent banale a acestor practici, eficacitatea lor este clara si de incredere.
In termeni simpli, imunitatea este capacitatea organismului de a lupta impotriva germenilor care cauzeaza boli. Corpul uman intra in contact cu mai multi agenti patogeni in fiecare zi. Cu toate acestea, doar cativa cauzeaza boli. Explicatia este ca de fiecare data cand organismul intra in contact cu un virus sau o bacterie, sunt eliberati anticorpi care protejeaza organismul impotriva infectiilor. Acest mecanism de aparare se numeste imunitate.
Schema imunitate copii: de ce este esential sa le intariti imunitatea copiilor?
Pe langa faptul ca populatia de microorganisme creste in mod constant, nivelul de poluare in continua crestere reprezinta o preocupare considerabila pentru sanatatea umana si, mai mult, pentru copii.
De aceea, intarirea imunitatii la copii este esentiala din mai multe motive, cum ar fi:
-
prevenirea bolilor
-
recuperarea mai rapida in urma afectiunilor
-
o stare buna de sanatate pe termen lung
-
bunastarea generala
Ce este sistemul imunitar?
Corpurile oamenilor sunt diferite si unice si in aceasta categorie intra si sistemul imunitar. Partea buna este ca atunci cand copilul se imbolnaveste, sistemul sau imunitar invata, se dezvolta si devine in mod natural mai puternic.
Bazele sistemului imunitar
Sistemul imunitar al copilului il protejeaza de bacterii, germeni si toxine. Celulele si organele protejeaza corpul copilului atunci cand acesta intra in contact cu un nou germen sau o substanta daunatoare. Sistemul imunitar cuprinde doua sisteme care colaboreaza:
Sistemul imunitar innascut
Sistemul imunitar innascut (sau nespecific) protejeaza copilul de microbii si substantele care patrund in organismul sau. Acesti invadatori intra de obicei in organism atunci cand copilul ingereaza alimente si bauturi (sistemul digestiv) sau prin mucoase sau piele.
Sistem imunitar adaptativ
Sistemul imunitar adaptativ, denumit si sistemul imunitar dobandit sau specific, ii transmite organismului sa produca substante pentru a lupta impotriva germenilor specifici pe care ii recunoaste. Sistemul imunitar adaptiv “memoreaza” si recunoaste germenii cu care organismul s-a mai confruntat inainte si foloseste acele amintiri pentru a-i anihila.
Cum este sistemul imunitar al unui copil la nastere?
Sistemul imunitar al unui nou-nascut este imatur. Anticorpii sunt proteine pe care sistemul imunitar le produce pentru a-l proteja de infectii semnificative. Dupa cum mentionam, insa, anticorpii sunt mai eficienti atunci cand se lupta cu un germen sau un microorganism cu care au mai intrat in contact si cu o alta ocazie.
Bebelusii primesc anumiti anticorpi de la mame prin placenta, un organ care se dezvolta in timpul sarcinii pentru a hrani fatul. De asemenea, bebelusii primesc niste anticorpi protectori si prin laptele matern.
Cum se schimba sistemul imunitar al copilului pe masura ce creste?
Sistemul imunitar al copilului se schimba in mod constant pe masura ce intalneste noi germeni si substante in mediul sau. Copiii dezvolta noi anticorpi prin:
Expunerea la germeni
Copiii se confrunta cu multi germeni in fiecare zi. Sistemul lor imunitar recunoaste acesti microbi si ii protejeaza pe copii sa nu se imbolnaveasca data viitoare cand organismul intra in contact cu acelasi germen.
Vaccinare
Vaccinurile ajuta sistemul imunitar al copilului sa se pregateasca sa lupte impotriva germenilor pe care i-ar putea intalni in mediul sau. Sistemul imunitar trebuie sa recunoasca un germen pentru a putea spune: „Trebuie sa lupt cu acesta!”. Vaccinurile preiau o bucata mica din aceste microorganisme si i-o prezinta sistemului imunitar al copilului, astfel incat sa-l cunoasca si sa-l anihileze cu fiecare ocazie data viitoare.
Discutati cu medicul pediatru al copilului despre vaccinurile recomandate si cand ar trebui sa fie facute. Copiii trebuie sa faca mai multe runde de vaccinuri pentru a obtine protectie de durata.
Schema imunitate copii: cum puteti intari imunitatea copiilor
Desi nu exista un supliment unic pe care il puteti oferi (sau bagheta magica pe care o puteti flutura) pentru a evita orice boala contagioasa pe care o intalneste copilul, exista multe masuri pe care le puteti lua pentru a le intari sistemul imunitar si pentru a limita numarul de vizite medicale de care au nevoie in fiecare an.
Exista o schema de imunitate la copii care ii ajuta pe acestia sa lupte impotriva infectiilor mai rapid si mai eficient? Expertii recomanda urmatoarele masuri esentiale:
Asigurati-le o alimentatie sanatoasa si echilibrata
O dieta sanatoasa si echilibrata este unul dintre principalele elemente de baza ale schemei de imunitate pentru copiii si oameni, in general. Pentru a-l ajuta pe cel mic sa manance bine in fiecare etapa de crestere si dezvoltare, umpleti o parte semnificativa din farfuria zilnica cu o gama de fructe si legume colorate, multe dintre acestea fiind surse excelente de antioxidanti si fitonutrienti care stimuleaza imunitatea.
Apoi, umpleti restul farfuriei cu cereale integrale, proteine slabe, grasimi sanatoase si lapte si produse lactate cu continut scazut de grasimi. Cu toate ca alimentele procesate si zaharurile adaugate sunt nocive, gustarile ocazionale nu sunt daunatoare.
Asigurati-va ca micutii dorm suficient
Somnul suficient este benefic si reparator la orice varsta, insa este deosebit de important pentru copiii in crestere, fiind o parte esentiala a schemei de imunitate la copii. Cand vine vorba de functia sistemului imunitar, lipsa unui somn de calitate poate avea un impact negativ pronuntat prin faptul ca poate reduce nivelul celulelor ucigase naturale sau al celulelor sistemului imunitar care ataca microbii invadatori.
Necesarul de somn de care are nevoie un copil depinde de varsta lui (de la o medie de 12-16 ore pe zi pentru sugari pana la 8-10 ore pentru adolescenti) si de dispozitie. Unii copii au nevoie doar de mai mult somn decat altii. Incurajati un obicei sanatos de somn, mentinandu-le copiilor un program regulat si inchizandu-le ecranele cu cel putin doua ore inainte de culcare.
Incurajati-i sa faca activitate fizica
De la imbunatatirea fortei si gestionarea greutatii corporale pana la cresterea energiei si prevenirea bolilor cronice, activitatea fizica are numeroase beneficii bine-cunoscute pentru sanatate pentru oamenii de toate varstele.
Pe langa faptul ca ii ofera copilului un corp mai puternic si mai sanatos, care este mai pregatit sa faca fata unei boli, exercitiile fizice zilnice ajuta la reglarea productiei de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul. Un nivel prea mare de cortizol in organism poate suprima functia sistemului imunitar. De asemenea, miscarea stimuleaza sistemul circulator, facilitand calatoria celulelor imunitare si a altor molecule care lupta impotriva infectiilor prin corpul copiilor.
Luati masuri pentru a preveni infectiile
Strategiile de prevenire a infectiilor nu vor consolida, din punct de vedere tehnic, imunitatea copilului, dar pot reduce stresul pe care sistemul imunitar al copilului il experimenteaza – in special in timpul sezonului de raceala si gripa, cand multi copii se confrunta cu microbi care cauzeaza boli aproape zilnic.
Pentru a va ajuta copilul sa limiteze raspandirea microbilor, puneti-i sa se spele pe maini cand ajung acasa de la scoala sau de la joaca, dupa ce merge la toaleta si dupa ce isi sufla nasul.
Ajungeti la zi cu vaccinarile de rutina ale celor mici
Imunizarile ofera protectie impotriva tuturor tipurilor de boli prevenibile prin vaccinare. Vaccinurile copilariei, cum ar fi vacinul ROR (rujeola, oreion, rubeola) si vaccinul DTP (difterie, tetanos, pertussis), precum si vaccinurile sezoniere precum vaccinul antigripal, ajuta sistemul imunitar al copilului sa dezvolte instrumente pentru a combate infectiile.
Ajutati-i sa gestioneze stresul si anxietatea
Chiar si inainte de pandemie, copiii si adolescentii se simteau stresati si anxiosi. Dupa pandemie, stresul si anxietatea au atins proportii nebanuite in randul tinerilor. Stresul continuu este nesanatos: poate creste nivelurile hormonilor de stres, poate declansa inflamatia si poate suprima raspunsul imunitar in general (atat la vaccinare, cat si la infectie).
Pentru a reduce stresul si pentru a intari imunitatea copiilor, acordati-le mult timp liber pentru a se juca, pentru a se angaja in activitati care le aduc placere si pentru a petrece timp cu oameni care ii fac fericiti. De asemenea, incurajati-i sa vorbeasca despre grijile si stresul cu care se confrunta.
Referinte:
https://www.luriechildrens.org/en/blog/how-to-boost-your-childs-immune-system/
https://www.parents.com/health/cold-flu/cold/boost-childs-immunity/
https://www.laurelpedsmd.com/blog/6-ways-to-help-build-up-your-childs-immune-system
https://www.bbcgoodfood.com/health/family-health/how-boost-your-childs-immune-system
https://www.pantai.com.my/health-pulse/children-immunity