Durerea in gat este o afectiune foarte des intalnita in sezonul rece, atat la adulti, cat si la copii. Atunci cand apare, durerea in gat provoaca disconfort, mancarime si iritatie. Mai mult, aceasta se va acutiza pe masura ce incercati sa inghiti, provocandu-va dificultati in a consuma anumite alimente si lichide.
Chiar daca nu este o afectiune care sa va trimita urgent la medic, intensitatea durerii poate creste si va poate provoca un disconfort accentuat. Din fericire, existe diverse tipuri de tratamente si remedii pentru durere in gat, pe care le puteti incerca acasa.
Naturalis Septocalmin cu albastru de metilen are efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale (datorita uleiului esential de eucalipt). Suplimentul contine un amestec complex de uleiuri esentiale cu vitamina C, extract de propolis si vitamina B6.
In acest articol, veti descoperi care sunt optiunile de remedii pentru durere in gat pe care le puteti incerca.
Durere in gat – tratament si remedii
Durerea in gat poate provoca diferite tipuri de simptome. In functie de cauza care a produs durerea in gat, aceasta se poate manifesta astfel:
-
senzatie de mancarime in gat;
-
senzatie de iritatie si durere care se intensifica atunci cand vorbiti sau inghititi;
-
glande umflate si dureroase la nivelul gatului sau mandibulei;
-
amigdale rosii si umflate;
-
pustule albe sau cu puroi la nivelul amigdalelor;
-
voce ingrosata sau „pe nas”.
Puteti incerca diferite remedii pentru durere in gat pe care le aveti la indemana acasa sau care se pot prepara cu usurinta. Printre cele mai des folosite remedii pentru durerea in gat se numara mierea, gargara cu sare sau ceai de musetel, dar si prin cat mai multa odihna.
Septocalmin Islandica – datorita extractului de Cetraria islandica, are un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse.
-
Mierea sau ceaiul cald cu miere
Unul dintre cele mai populare remedii pentru durerea in gat il reprezinta ceaiul cald cu miere, ingredient care are multiple proprietati pentru aceasta problema, fiind in primul rand un tratament antibacterian.
Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, mierea ajuta in lupta impotriva infectiilor si virusurilor care pot cauza durere la nivelul cailor respiratorii. In plus, aceasta are efecte antiinflamatorii, ajutand la reducerea inflamatiei si iritatiei din gat.
Textura sa moale, dar in acelasi timp vascoasa, ajuta la calmarea gatului. De asemenea, mierea ajuta la cresterea imunitatii si ajuta corpul sa treaca mai rapid peste infectia ce a cauzat durerea in gat. Prin urmare, mierea devine unul dintre remediile pentru durerea in gat foarte eficiente in calmarea iritatiei si durerii.
La fel ca mierea, ceaiul de musetel este cunoscut drept unul dintre remediile foarte eficiente pentru durerea in gat. In primul rand, datorita compusilor sai, acesta are proprietati antiinflamatorii. Prin urmare, ajuta la reducerea inflamatiei si iritatiei de la nivelul cailor respiratorii. De asemenea, atunci cand il consumati cald, ceaiul de musetel este un analgezic natural.
In plus, ceaiul de musetel consumat pentru a trata durerea in gat ajuta la hidratare, intrucat mentine gatul umed si combate iritatia si senzatia intepatoare de mancarime. Un alt efect al musetelului il reprezinta actiunea sa antispasmodica si antioxidanta. Asadar, musetelul ajuta la relaxarea muschilor de la nivelul gatului si ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale.
Inca din copilarie ati incercat gargara cu sare ca unul din remediile foarte eficiente pentru durere in gat. Aceasta solutie are multiple beneficii daca doriti sa reduceti durerea in gat. In primul rand, sarea are proprietati osmotice si ajuta la reducerea inflamatiei de la nivelul gatului. Cand faceti gargara cu apa cu sare, reusiti sa scoateti apa din tesutul inflamat din gat si sa reduceti inflamatia si disconfortul.
Odihna este extrem de importanta daca incercati sa tratati durerea in gat. Prin odihna suficienta veti ajuta sistemul imunitar sa se intareasca si veti grabi procesul de vindecare. De asemenea, prin faptul ca va odihniti, veti reusi sa reduceti inflamatia din organism si sa calmati mai rapid senzatia de durere.
In plus, in timpul somnului tesuturile incep sa se repare, iar celulele devin cat mai active. Combinand odihna si consumul de lichide, veti reusi sa mentineti un nivel optim de hidratare si sa va reveniti mai rapid dupa durerea in gat.
In concluzie, aveti la indemana multiple remedii pentru durerea in gat, care va vor ajuta sa va reveniti mai rapid. Inainte sa ajungeti la medic, puteti incerca diferite optiuni care vor contribui la hidratarea cailor respiratorii, reducerea inflamatiei si scaderea nivelului de durere si iritatie.
Totusi, daca simptomele nu se amelioreaza, este recomandat sa va programati la medic cat mai rapid.
Surse:
https://www.healthline.com/health/cold-flu/sore-throat-natural-remedies#the-bottom-line
https://www.nhs.uk/conditions/sore-throat/
https://newsinhealth.nih.gov/2013/03/soothing-sore-throat
https://health.clevelandclinic.org/sore-throat-remedies-that-actually-work
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635