Cu foarte putine exceptii, toti oamenii au avut bataturi la un moment dat, de-a lungul vietii. Bataturile sunt zone de piele dura si ingrosata. Bataturile apar de cele mai multe ori pe talpa piciorului, dar exista si alte zone ale corpului unde se pot forma.
Bataturile nu reprezinta o problema grava, insa pot provoca dureri si iritatii. In plus, se pare ca femeile sunt mai predispuse sa dezvolte bataturi decat barbatii.
Exista doua tipuri de bataturi: moi si tari. Bataturile tari sunt cele mai frecvente. Acestea se prezinta sub forma unor zone mici si concentrate de piele intarita, care se gasesc de obicei in mijlocul unei zone mai mari de piele ingrosata. In schimb, bataturile moi sunt de culoare alba sau gri si au o textura “cauciucata”. In majoritatea cazurilor, ele se dezvolta pe talpa piciorului sau intre degetele de la picioare.
Daca nu sunt tratate si continua sa se ingroase, bataturile pot fi destul de dureroase. Acestea nu reprezinta o boala de piele, ci, mai degraba, raspunsul corpului la presiune sau frecarea pielii.
Ce sunt bataturile si de ce apar?
Bataturile sunt formate din piele moarta care nu a fost exfoliata. In cele mai multe cazuri, acestea apar pe suprafetele netede, lipsite de pilozitate, in special pe partea superioara sau laterala a degetelor. De obicei, sunt mici si au forma circulara, iar centrul lor este clar si bine definit. De asemenea, dupa cum am mentionat, bataturile pot fi dure sau moi.
Bataturi tari
In majoritatea cazurilor, bataturile tari sunt mici si apar in zonele in care pielea este dura si ferma, unde pielea este ingrosata, unde exista calusuri si in zonele cu proemeninte osoase ale piciorului.
Bataturi moi
In schimb, bataturile moi sunt mai albicioase si au o textura cauciucata. In mod frecvent, bataturile apar intre degetele de la picioare, in zonele in care exista frecare si pielea este umeda si transpirata in mod constant.
Pentru a scapa de bataturi si pielea aspra puteti purta Parasoftin sosete exfoliante, o solutie inovatoare, practica si eficienta care permite ingrijirea pielii piciorului si a talpilor.
Beneficiile utilizarii:
- Elimina eficient calusurile talpii piciorului;
- Indeparteaza bataturile si pielea aspra;
- Catifeleaza si hidrateaza talpa piciorului;
- Penetreaza si inmoaie stratul cornos al epidermei si exfoliaza calusurile;
- Ofera pielii un aspect neted, ingrijit si delicat dupa aproximativ 7 zile de utilizare;
Cauze bataturi in palma
Persoanele predispuse la a dezvolta bataturi in palma sunt de cele mai multe ori sportivii (batatura tenismenului) sau persoanele care efectueaza activitati de gradinarit, sau alte munci grele care implica manuirea unor unelte. Aspectul de “piele de rinocer” al mainilor acestor oameni este bine-cunoscut.
Cauze bataturi in talpa
Nu e niciun secret ca multe persoane se confrunta cu bataturi in talpa. Acestea apar din cauza purtarii pentru un timp indelungat a incaltamintei nepotrivite. In plus, specialistii sustin ca, oricat de minunata ar fi senzatia de a merge desculti, acest lucru poate provoca bataturi in talpa.
Ce tratament exista pentru bataturi?
Inainte de a alege un tratament pentru bataturi, este esential sa descoperiti mai intai cauza frecarii pielii si, automat, a aparitiei bataturilor. De cele mai multe ori, ele dispar de la sine daca intrerupeti activitatile care pun presiune pe piele sau care cauzeaza frecarea acesteia.
Cu toate acestea, daca acest lucru nu rezolva problema, specialistii in dermatologie recomanda urmatoarele remedii pentru bataturi.
Tratament bataturi in palma
Lotiuni sau creme
Pentru a trata bataturile in palma, puteti opta pentru o crema hidratanta sau o lotiune cu acid salicilic. Acidul salicilic dizolva cheratina care formeaza bataturi, dar si pielea moarta din jur. Cu toate acestea, persoanele cu diabet zaharat, circulatie sanguina precara sau piele fragila ar trebui sa evite acidul salicilic.
Tratament bataturi cu manusi hidratante
Manusile hidratante pot fi extraordinare atat la tratarea, cat si la prevenirea bataturilor dureroase. Acestea contin in interior un amestec special format din uleiuri si alte plante care au rolul de a hrani foarte bine pielea. Un alt detaliu important este ca au un parfum foarte placut. Pentru o eficienta maxima, lasati manusile sa actioneze timp de 50-60 de minute inainte de a le indeparta.
Pentru a reduce destul de mult riscurile de a face bataturi in palme, este important sa le purtati frecvent. In acest fel, veti avea parte de o piele catifelata.
Tratament bataturi in talpa
Inmuiati-va picioarele in apa calda
Pentru ca pielea afectata de bataturi sa se inmoaie, trebuie sa va tineti talpile complet scufundate in apa calda timp de aproximativ 10 minute.
Tratament bataturi in talpa - folositi piatra ponce
Piatra ponce este inca nelipsita din baile si trusele noastre de ingrijire. Piatra ponce este, de fapt, o roca vulcanica poroasa si abraziva, folosita pentru indepartarea stratului de piele moarta. Scufundati piatra ponce in apa calda si folositi apoi miscari circulare sau laterale usoare pentru a indeparta pielea moarta si pentru a scapa de bataturi.
Este esential sa nu indepartati prea multa piele pentru a evita eventualele sangerari si infectii.
Tratament bataturi dureroase
Otet si suc de lamaie
Turnati putin otet pe o bucata de vata si aplicati-o pe bataturi. O alta metoda presupune sa taiati o felie de lamaie fara coaja si sa o asezati, de asemenea, pe bataturi. Lasati-o sa-si faca efectul pe tot parcursul noptii si repetati acest lucru pentru mai multe nopti consecutive.
Tratament bataturi dureroase prin indepartare chirurgicala
De asemenea, daca bataturile sunt dureroase si provoaca disconfort accentuat, o metoda eficienta este indepartarea chirurgicala. Aceasta este efectuata de catre un specialist in cabinetul medical.
Nu incercati sa indepartati singuri bataturile pentru ca in acest fel puteti provoca infectarea tesuturilor din jur. Aceasta procedura trebuie realizata numai de catre medic.
Cat de eficienti sunt plasturii pentru bataturi?
Puteti folosi plasturi pentru bataturi pentru a evita contactul bataturilor cu incaltamintea. Acesti plasturi pentru bataturi trebuie aplicati astfel incat batatura sa fie pozitionata exact in mijloc. Plasturii ajuta la protejarea bataturilor de iritatii suplimentare si amelioreaza durerea si senzatia de presiune.
Sfaturi de preventie pentru bataturi
Pentru a evita formarea sau reaparitia bataturilor, trebuie sa eliminati, in primul rand, cauzele acestora.
Purtati incaltaminte potrivita
Pentru a face acest lucru, alegeti o pereche de incaltaminte care nu este nici prea larga, nici prea stransa. Este ideal sa va cumparati incaltamintea la sfarsitul zilei, cand picioarele sunt usor umflate.
Taiati-va unghiile de la picioare
Daca unghiile de la picioare sunt prea lungi, degetele ar putea sa stea prea stranse in pantofi. Din aceasta cauza se poate crea o presiune care in timp poate determina formarea bataturilor.
Mentineti picioarele curate
Spalati-va zilnic picioarele cu sapun si apa.
Hidratati-va pielea picioarelor
Folositi in mod regulat crema pentru picioare pentru a preveni uscarea si frecarea pielii.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-corns
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/symptoms-causes/syc-20355946
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16896-corns-and-calluses
https://www.medicalnewstoday.com/articles/172459
https://www.healthline.com/health/corns-and-calluses