Sanatatea ochilor: cum va puteti proteja vederea

Sanatatea ochilor: cum va puteti proteja vederea Sanatatea ochilor: cum va puteti proteja vederea

Ultima actualizare: 12 septembrie 2024

sanatatea-ochilor

O vedere buna si sanatoasa este esentiala pentru a avea o stare generala de bine. Ochii va permit sa apreciati frumusetea lumii si a oamenilor din jur. Fara o vedere buna, nu v-ati putea bucura de placerile simple ale vietii, cum ar fi cititul, vizionarea unui film sau conducerea unei masini.

Cand neglijati sanatatea ochilor, va expuneti riscului de a dezvolta diverse afectiuni oculare, cum ar fi cataracta, glaucomul si degenerescenta maculara legata de varsta. In cazul in care nu sunt tratate la timp, aceste afectiuni pot duce la pierderea partiala sau completa a vederii.

Pierderea vederii, o problema extrem de raspandita la nivel mondial

Din pacate, pierderea vederii este mai raspandita decat ati putea crede. Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca cel putin 2,2 miliarde de oameni se confrunta la nivel global cu o problema in a vedea aproape sau la distanta. In cel putin un miliard dintre aceste cazuri, deficienta de vedere a fost prevenita sau nu a fost inca abordata.

Din fericire, la un anumit nivel, in functie de problema, va puteti proteja sanatatea ochilor si puteti preveni pierderea vederii. Protejarea ochilor nu trebuie sa fie un proces complicat. De fapt, exista masuri simple pe care le puteti lua zilnic pentru a va pastra sanatatea ochilor pe masura ce inaintati in varsta.

 


Cum va puteti proteja ochii?

Vederea buna este vitala pentru aproape orice activitate si evident ca fiecare persoana isi doreste sa-si pastreze vederea la un nivel optim pentru cat mai multa vreme.

Inaintarea in varsta aduce cu sine o serie de beneficii: o experienta bogata de viata, timp liber pentru activitatile care va bucura, printre aceste numarandu-se petrecerea unei bune perioade a timpului cu nepotii. Nimic nu bucura mai mult o bunica sau un bunic decat zambetul inocent al nepotilor cand ies la plimbare in parc sau cand le citesc povestile lor preferate seara, la culcare. Cu toate acestea, inaintarea in varsta aduce cu sine si pierderea lenta si treptata a vederii centrale, pierderea posibilitatii de a citi sau de a recunoaste fetele oamenilor.

Conform Agentiei Internationale pentru Prevenirea Orbirii (IAPB), la nivel mondial, aproximativ 36 de milioane de oameni sunt orbi, aproximativ 246 de milioane au o insuficienta vizuala moderata sau severa si aproximativ 65% dintre persoanele cu deficiente de vedere au varsta in jur de 50 de ani si peste.

protejarea-ochilor

Metode de protejare a ochilor

Purtarea ochelarilor de soare ajuta la protejarea impotriva radiatiilor UV, care sunt un factor de risc extrem de important in aparitia cataractei si degenerescentei maculare. Este utila alegerea unei perechi de ochelari care blocheaza 99% pana la 100% dintre radiatiile UVA si UVB. Lentilele polarizate reduc stralucirea in timpul conducerii autovehiculelor.

In cazul in care munciti foarte mult la calculator sau folositi in timpul liber in exces calculatorul, puteti sesiza urmatoarele: incordarea ochilor, vedere neclara, probleme de focalizare la distanta, ochi uscati, dureri de cap, gat, spate si dureri de umar.

Pentru a va proteja ochii este util, in cazul in care aveti senzatia de ochi uscati, sa clipiti cat mai des, sa incercati la fiecare 20 de minute sa va mutati privirea de la calculator pentru cel putin 20 de secunde.

Aceste metode ajuta la protejarea ochilor, la mentinerea sanatatii acestora si la prevenirea bolilor cronice.

Luteina si vederea

Puteti obtine o vedere mai buna si prin imbogatirea dietei zilnice cu suplimente alimentare calitative pe baza de luteina, acizi grasi omega -3, vitamine si zinc de cea mai buna calitate.

Luteina are rol de filtru UV la nivelul ochilor, protejand vederea de efectele nocive ale radiatiilor emanate de soare. Cercetarile au demonstrat ca administrarea zilnica de suplimente cu luteina poate reduce riscul de afectiuni cronice oculare.

Studiile efectuate in ultimii ani arata ca un aport mai mare de luteina poate reduce riscul de a dezvolta cataracta. In acelasi timp, suplimentarea aportului de luteina poate imbunatati vederea la pacientii care sufera deja de cataracta.

Luteina se gaseste intr-o serie de alimente sanatoase (in special in fructe si legume), insa o sursa foarte buna de luteina pot fi si suplimentele nutritive.

sanatatea-ochilor-luteina

Exista situatii in care cantitatea de luteina necesara este mai mare decat cea pe care o poate obtine organismul din hrana consumata. De exemplu, persoanele care au predispozitie genetica catre afectiuni oculare pot avea nevoie de o cantitate mai mare de luteina.

Pentru o absorbtie foarte buna in organism se recomanda asocierea luteinei cu alimente grase sau cu un continut ridicat de omega-3. Acizii grasi omega-3 faciliteaza absorbtia luteinei in organism.

Rolul alimentatiei in sanatatea ochilor

Cu toti cunoasteti expresia “suntem ceea ce mancam”. Aceasta este valabila si pentru sanatatea ochilor, deoarece alimentatia influenteaza in mod direct si functionarea corespunzatoare a ochilor, precum si intreaga functie vizuala.

O alimentatie sanatoasa este primul pas pentru o cat mai buna sanatate a ochilor. Anumiti nutrienti, precum acizii grasi omega-3, luteina, zincul si vitaminele A si E ajuta la prevenirea problemelor de vedere legate de inaintarea in varsta.

sanatatea-ochilor-vitamina-e

Pentru a obtine acesti nutrienti, puteti completa alimentatia de zi cu zi cu legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, peste, cum ar fi somonul, tonul si alti pesti uleiosi, dar si oua, nuci, fasole, portocale si alte citrice.

O dieta echilibrata va ajuta sa mentineti organismul la o greutate normala si sa preveniti obezitatea si boli cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, care este principala cauza de orbire la adulti, conform statisticilor.

Suplimente alimentare care pot sustine sanatatea ochilor

Exista mai multe substante importante care pot contribui la mentinerea sanatatii ochilor. Principalele suplimente pentru ochi sanatosi sunt:

Acidul DHA

Acidul DHA este componenta structurala majora a tesuturilor creierului si a sistemului nervos central. Este prezent in concentratie ridicata in membranele structurale ale retinei, contribuind astfel la mentinerea vederii si functionarii corespunzatoare a ochilor.

Luteina si zeaxantina

Luteina si zeaxantina sunt pigmenti din grupul carotenoidelor care apar in mod natural in plante. Sunt transformati in organism in vitamina A. Luteina si zeaxantina se acumuleaza in cea mai mare masura in cristalin si in partea centrala a retinei - macula. Macula permite vederea centrala si este responsabila de acuitatea vizuala. Luteina si zeaxantina sunt antioxidanti care protejeaza macula de efectele nocive ale radicalilor liberi si pot reduce risul bolilor cronice ale ochilor, printre care degenerescenta maculara legata de varsta.

Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant natural si protejeaza celulele de stresul oxidativ. Cand este combinata cu luteina si zeaxantina, care sunt carotenoizi, protejeaza vederea si reduce riscul de DMLV.

Zincul

Zincul este esential pentru organism deoarece regleaza nivelurile de vitamina A din organism. Acesta are rol in reducerea riscului degenerescentei maculare si ajuta la mentinerea unei vederi normale.

sanatatea-ochilor-suplimente-zinc

Vitamina A

Vitamina A este un antioxidant care impiedica procesul de degenerare a corneei si a retinei, protejeaza ochii si ajuta la mentinerea unei vederi normale.

Ceea ce este important sa stiti despre luteina este faptul ca reprezinta pigmentul principal care se gaseste in zona centrala a retinei - macula, o zona de sensibilitate vizuala maxima. Pe masura ce inaintati in varsta, celulele cu pigment retinal devin mai putin eficiente, retina degenereaza si vederea centrala se pierde treptat. Distrugerea retinei este produsa de radicalii liberi si de lumina soarelui.

Luteina si zeaxantina protejeaza nervul optic si macula, actionand ca un filtru optic pentru lumina soarelui si ca un antioxidant pentru a absorbi radicalii liberi.

 

 

 

Referinte:

https://www.clinicbarcelona.org/en/news/10-eye-care-tips

https://opto.ca/eye-health-library/seven-tips-good-eye-health

https://www.cnet.com/health/personal-care/ways-support-eye-health-every-day/

https://myeyewellness.com/10-tips-to-keep-your-eyes-vision-healthy/