Meningita este o infectie si o inflamatie a lichidului si a membranelor din jurul creierului si al maduvei spinarii. Aceste membrane formeaza meningele.
Inflamatia provocata de meningita declanseaza de obicei o serie de semne si simptome precum dureri de cap, febra si gat intepenit.
Cele mai multe cazuri de meningita la nivel mondial sunt cauzate de o infectie virala. Cu toate acestea, afectiunea poate fi provocata si de bacterii, paraziti si ciuperci. Unele cazuri de meningita se amelioreaza fara tratament in cateva saptamani. Altele, in schimb, pot fi fatale si necesita tratament cu antibiotic de urgenta.
Solicitati imediat asistenta medicala daca banuiti ca prezentati semne si simptome de meningita. Tratarea precoce a meningitei bacteriene poate preveni complicatiile grave.
Meningita bacteriana si cea virala se trateaza cu antibiotice, cu diferenta majora ca prima forma necesita tratament in spital, cu internare de minim o saptamana, fiind o forma mult mai grava, agresiva si compatibila cu moartea – daca este tratata necorespunzator, iar cel de-al doilea tip de meningita se poate trata si acasa, recuperarea fiind mult mai rapida. In majoritatea cazurilor, la meningita virala se administreaza si medicamente antiinflamatoare si antivirale.
Care este diferenta dintre meningita si encefalita?
Diferenta dintre meningita si encefalita este data de localizarea inflamatiei. Meningita este o inflamatie a captuselii protectoare a creierului si a maduvei spinarii, in timp ce encefalita este o inflamatie a creierului in sine.
Ce este meningita?
Meningita este o boala infectioasa care se manifesta prin inflamarea membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii. Meningita poate fi cauzata de o bacterie sau de un virus, in cazuri rare de fungi si apare cu o frecventa mai mare la copii, adolescenti si persoanele cu imunitate scazuta. Meningita necesita tratament de urgenta, in cazurile grave fiind responsabila de aparitia septicemiei. Ceea ce este important de punctat este ca meningita poate fi prevenita prin vaccin meningococic.
Meningita poate fi de mai multe tipuri, in functie de cauza care sta la baza aparitiei sale. Cele mai comune tipuri de meningita sunt meningita bacteriana si meningita virala, prima fiind cea mai grava forma, iar cea din urma fiind cel mai des intalnita. De asemenea, mai exista o forma de meningita, foarte rar intalnita, numita meningita fungica.
Semne si simptome
Meningita bacteriana si virala au simptome asemanatoare, insa in cazul meningitei bacteriene acestea devin agresive si se pot dezvolta inclusiv pe parcursul a catorva ore. Este important ca de la primele semne si simptome de meningita, persoana sa se prezinte la medic de urgenta. Meningita provoaca urmatoarele manifestari:
-
febra mare
-
durere de cap acuta
-
respiratie accelerata
-
stare de somnolenta
-
sensibilitate oculara la lumina
-
dureri musculare sau articulare
-
maini si picioare reci
-
stari de greata si varsaturi
-
stari de confuzie
-
irascibilitate
-
dificultati de concentrare
-
convulsii
-
iritatii sau eruptii ale pielii
-
lipsa apetitului si a senzatiei de sete
-
rigiditate la nivelul gatului
Cauzele meningitei
Fiecare tip de meningita are alte cauze care stau la baza declansarii sale, astfel:
Cauzele meningitei bacteriene
Meningita bacteriana este cauzata de o bacterie, este contagioasa si foarte periculoasa deoarece poate pune viata in pericol. Cele mai comune bacterii care provoaca meningita sunt meningococul, pneumococul si Listeria monocytogenes. Infectia cu aceste bacterii se poate localiza oriunde in organism, dar poate migra catre creier si maduva spinarii, declansand meningita bacteriana acuta.
Meningita meningococica este cea mai periculoasa forma de meningita bacteriana si este extrem de contagioasa. Infectia cu meningococ afecteaza tractul respirator de unde poate migra in sange si poate declansa meningita meningococica. Apare cu precadere la copii si adolescenti si este responsabila de declansarea epidemiilor.
Meningita pneumococica este cauzata de bacteria Streptococcus pneumoniae, pneumococul, si se manifesta cu precadere in randul sugarilor si copiilor. Apare in urma unei infectii a urechilor sau sinusurilor, dar si in urma unei pneumonii.
Meningita provocata de listeria apare in special la nou-nascuti, la gravide, existand riscul de a fi transmisa la fat, la batrani sau la persoanele care au un sistem imunitar slabit. Bacteria Listeria monocytogenes se poate gasi in branzeturi nepasteurizate sau crenvursti.
Cauzele meningitei virale
Meningita virala este cauzata de un virus si chiar daca este mai putin periculoasa fata de meningita bacteriana, aceasta poate cauza complicatii grave la persoanele care au imunitate scazuta sau la nou-nascuti. Meningita virala poate fi cauzata de mai multe tipuri de virusuri, dintre care cele mai des intalnite sunt: enterovirusurile, virusul herpes simplex, virusul urlian, responsabil de aparitia oreionului, HIV si virusul West Nile.
Cauzele meningitei fungice
Mai rar intalnita, meningita fungica este cauzata de o infectie cu fungi si nu este contagioasa. Infectia poate aparea in alta parte a organismului si, daca nu este tratata cu medicamente antifungice, se poate raspandi in organism, ajungand la creier si maduva osoasa si provocand meningita fungica. Cele mai afectate persoane sunt cele care au un sistem imunitar foarte slabit, care sufera de cancer sau SIDA.
Cum se transmite meningita
Meningita bacteriana se transmite asemeni unei gripe, pe cale aeriana, prin stranut, tuse si contactul direct cu secretiile persoanei infectate, prin urmare, si prin sarut. De asemenea, meningita se poate transmite si prin folosirea la comun a tacamurilor sau a periutei de dinti.
Metode de tratament pentru meningita
Tratamentul este recomandat in functie de cauza meningitei:
-
Meningita bacteriana necesita spitalizare imediata. Diagnosticul si tratamentul precoce pot preveni afectarea creierului si decesul. Meningita bacteriana este tratata cu antibiotice intravenoase si steroizi. Nu exista un antibiotic specific care poate trata meningita bacteriana. Depinde de bacteriile implicate.
-
Meningita fungica este tratata cu agenti antifungici.
-
In cazul meningitei parazitare, medicii fie abordeaza doar simptomele, fie incearca sa trateze direct infectia. In functie de cauza, acest tip de meningita se poate ameliora fara tratament cu antibiotice. Daca se agraveaza, totusi, medicul poate incerca sa trateze infectia in sine.
-
Meningita virala se poate rezolva de la sine, dar unele tipuri de meningita virala vor fi tratate cu medicamente antivirale intravenoase.
-
Tratamentul pentru meningita cronica implica abordarea cauzei de baza, cum ar fi o infectie fungica sau o problema autoimuna, cum ar fi artrita reumatoida.
Prevenire
Bacteriile sau virusurile care provoaca meningita pot fi localizate la nivelul nasului sau gatului, astfel ca o persoana poate fi purtatoare a acestora fara ca simptomele sa se manifeste. In acest caz, copiii si persoanele cu imunitate scazuta pot intra in contract usor cu acestea si pot dezvolta, ulterior, meningita. Din acest motiv, vaccinarea impotriva meningitei ramane cea mai importanta metoda de prevenire a bolii.
Este important de punctat ca exista vaccin pentru majoritatea tipurilor de meningita, astfel:
Vaccin meningococic
Acesta este recomandat copiilor incepand inca de la varsta de doua luni, varstnicilor, dar si persoanelor cu sistem imunitar slabit sau care calatoresc in zone cu risc crescut de meningita. Exista mai multe tipuri de vaccin meningococic, in functie de bacteria responsabila care poate produce meningita:
-
Vaccinul meningococic polizaharidic contra meningococului de tip A si C – destinat adultilor
-
Vaccinul meningococic conjugat contra meningococului de tip A, C, W, Y - destinat imunizarii copiilor incepand cu varsta de doua luni.
-
Vaccinul meningococic serogrup B, contra meningococului de tip B, responsabil de aparitia celei mai agresive forme de boala, care poate ucide in numai 24 de ore. Conform studiilor, in Romania, 69% din toate cazurile de meningita meningococica aparute in ultimii patru ani au fost cauzate de serogrupul B. Acest vaccin este recomandat incepand de la varsta de doua luni.
Alte metode de prevenire a meningitei
Fiind vorba de o boala care poate fi contractata pe cale aeriana, meningita poate fi prevenita prin adoptarea unor reguli de igiena adecvata: spalatul pe maini inainte de masa, dupa folosirea toaletei, dupa contactul cu animale, dupa ce s-au folosit mijloacele de transport in comun. Nu se recomanda folosirea veselei la comun sau a obiectelor de uz personal. Atunci cand stranutati, acoperiti-va gura si nasul cu un servetel de unica folosinta. Femeile insarcinate trebuie sa evite branzeturile nepasteurizate, mezelurile si semipreparatele. De asemenea, intarirea sistemului imunitar printr-o alimentatie sanatoasa si odihna este esentiala pentru prevenirea oricarui tip de boala, inclusiv a meningitei.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/meningitis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14600-meningitis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meningitis/symptoms-causes/syc-20350508