Imunizarea impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru a grabi revenirea la normalitate este tema centrala a momentului. De aici si interesul in crestere pentru vaccinare, care vine, in mod firesc, insotit de o multime de intrebari. Ce tip de vaccin COVID-19 sa aleg? Care e mai sigur? Cat de grave pot fi efectele adverse? La cat timp dupa vaccinare ma pot considera imunizat? Mai risc sa ma imbolnavesc dupa ce fac un vaccin COVID-19? Cat timp dureaza protectia asigurata prin vaccinare? Si aceasta sunt doar o parte dintre aspectele care se cer lamurite, inainte de a lua o decizie și de a face pasul important.
Urmeaza sa faci vaccinul anti-COVID-19? Iata ce trebuie sa stii
In tara noastra sunt disponibile la ora actuala patru vaccinuri anti-COVID-19, aprobate de Uniunea Europeana. Este vorba de cele dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson. Primele doua sunt de tip ARN mesager. Ele nu contin virusul, ci doar un material genetic de-al acestuia, care determina organismul nostru sa declanseze productia de anticorpi protectori.
Spre deosebire de acestea, vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson au la baza un vector viral nereplicativ. Cu alte cuvinte, acestea utilizeaza o versiune atenuata a virusului, pentru a transporta in conditii de siguranta instructiuni catre celulele corpului nostru. Astfel, sistemul imunitar se familiarizeaza cu proteina S atacatoare a virusului SARS-CoV-2 si se pregateste sa-l poata neutraliza in cazul infectarii si sa previna imbolnavirea. Vectorii virali utilizati de aceste tipuri de vaccin COVID-19 nu afecteaza ADN-ul uman si nu interactioneaza cu acesta. Asadar, aceste seruri sunt la fel de sigure pentru organismul nostru, ca si cele cu ARN mesager. Din acest punct de vedere, n-ar trebui sa existe niciun fel de ingrijorare, orice tip de vaccin COVID-19 ai face.
Exista diferente in ceea priveste gradul de eficacitate
Potrivit raportarilor oficiale, cea mai mare eficacitate, de 95%, ar avea-o serul Pfizer/BioNTech. Pe loc second, la acest capitol, s-ar situa serul Moderna, cu o eficacitate de 94,1, conform studiilor clinice. Serul Jenssen, produs Johnson & Johnson, prezinta o eficacitate de 67%, in timp ce AstraZeneca – de 60%.
Reactiile adverse sunt posibile la fiecare tip de vaccin COVID-19
Ca toate vaccinurile existente pana acum, si serurile anti-COVID-19 pot provoca reactii adverse. Acestea insa nu apar la toate persoanele. De asemenea, daca apar, manifestarile variaza semnificativ in functie de reactivitatea individuala.
Cea mai frecventa reactie intalnita la toate cele patru tipuri de vaccin COVID-19 este durerea usoara la locul de injectare. Din acest motiv, se recomanda injectarea in bratul mainii nedominante, pentru a reduce disconfortul din timpul activitatilor de zi cu zi.
Alte reactii adverse posibile (mai mult de 1 persoana din 10) in cazul vaccinului Pfizer: oboseala, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, frisoane, febra.
Alte reactii adverse posibile (mai multe de 1 persoana din 10) in cazul vaccinului Moderna: umflare in zona axilei, durere de cap, greata, varsaturi, dureri musculare, dureri articulare, rigiditate, oboseala excesiva, frisoane, febra.
Alte reactii adverse posibile (mai multe de 1 persoana din 10) in cazul vaccinului AstraZeneca: senzație de oboseala (fatigabilitate) sau stare generala de indispoziție, frisoane sau senzatie de febrilitate, durere de cap, greata (senzatie de rau), durere articulara sau musculara.
Alte reactii adverse posibile (1 persoana din 10) in cazul vaccinului Johnson & Johnson: durere de cap, greata, dureri musculare, stare de oboseala accentuata.
Istoricul personal de alergii, factor important in alegerea tipului de vaccin COVID-19
In cazul in care ai avut orice fel de reactii alergice in antecedente, este indicat sa discuti cu medicul tau inainte a luat o decizie cu privire la vaccinare. De pilda, in cazul alergiilor la oua, exista optiunea vaccinurilor Pfizer/BioNTech si Moderna. Acestea nu contin ou si in dezvoltarea sau productia niciunuia dintre cele doua seruri nu au fost folosite oua. Chiar si asa, daca ai un istoric de alergie severa la ou, mentioneaza acest lucru personalului de la centrul de vaccinare, pentru o atentie sporita. De regula, in astfel de situatii, monitorizarea post-vacinare dureaza mai mult, cel putin 30 de minute. Nu-ti face griji, centrele de vaccinare sunt pregatite pentru a asigura asistenta adecvata in acest sens.
Triajul pentru vaccinarea impotriva SARS-CoV-2 trebuie luat in serios
Inainte de administrarea unui vaccin COVID-19, va trebui sa completezi cu maxima seriozitate si onestitate chestionarul de triaj. Acesta are rolul de a identifica persoanele care nu n-ar trebui sa se vaccineze sau pentru care sunt necesare precautii suplimentare. In principal, se evalueaza urmatoarele cateva aspecte:
· Daca ai alergii sau boli cronice
· Daca au existat episoade febrile in ultimele 14 zile;
· Daca ai lesinat vreodata in urma efectuarii unei injecții;
· Daca ai o infecție severa, cu temperatura mare (peste 38°C);
· Daca ai o afectiune ce implica sangerare sau apariția vanatailor sau daca iei un
· medicament anticoagulant, care fluidifica sangele (pentru a preveni formarea cheagurilor de sange);
· Daca suferi de imunodeficienta (sistemul imunitar nu funcționeaza adecvat) sau daca iei medicamente care slabesc sistemul imunitar (doze mari de corticosteroizi, imunosupresoare sau medicamente utilizate in cancer).
· Daca ai facut transfuzii de sange sau daca ti s-au administrat imunoglobuline sau antivirale in ultimul an;
· Daca ai mai facut vreun vaccin in ultimele 4 saptamani;
· Daca ai avut COVID-19 inainte de vaccinare și daca au trecut cel putin 14 zile de la finalizarea izolarii, in cazul in care ai fost asimptomatic, sau 14 zile de la disparitia simptomelor, in cazul in care acestea au fost prezente.
In cazul femeilor, se mentioneaza in mod obligatoriu prezenta sau posibilitatea existentei unei sarcini sau daca se afla in perioada de alaptare.
Imunizarea e completa de-abia dupa rapel
Cu excepția vaccinului dezvoltat de Johnson & Johnson, celelalte trei variante de vaccin COVID-19 sunt adiministrate in doua doze, la intervale diferite de timp. In cazul serului Pfizer/BioNTech, rapelul se face la o distanta de 21 de zile de la prima doza, in cazul Moderna – la 28 de zile, in timp ce in cazul AstraZeneca – la 56 de zile. Pentru a beneficia de o protectie optima impotriva virusului, sunt necesare ambele doze.
Specialistii precizeaza ca la prima doza de vaccin COVID-19, raspunsul imun in cazul celor care nu au mai fost in contact cu virusul SARS-CoV-2 nu este foarte intens si prelungit. Tocmai de aceea e nevoie de o doua doza. Aceasta vine sa „intareasca” memoria celulelor producatoare de anticorpi, determinand un raspuns imun de durata si suficient de puternic pentru a neutraliza o eventuala viitoare infectie virala. Asadar, in cazul vaccinurilor Pfizer/BioNTech, Moderna si AstraZeneca, imunizarea este considerata completa de-abia dupa rapel, undeva la 10 zile dupa efectuarea celei de-a doua injectii. In cazul vaccinului produs de Johnson & Johnson, protectia incepe la aproximativ 14 zile dupa vaccinare.
Durata protectiei inca nu este clar stabilita
Nu se stie deocamdata cu exactitate cat dureaza protectia oferita prin vaccinare impotriva SARS-CoV-2. Exista insa indicii privind o activitate imunogena de durata. Sunt date care arata ca vaccinurile anti-COVID-19 determina o reactie a sistemului imunitar care exista si la peste opt luni de la administrarea lor si care apoi se mentine. E nevoie de teste suplimentare pentru a afla care este eficienta acestor vaccinuri pe termen lung.
N.B.: Pentru risipirea altor semne de intrebare, nu ezita sa te adresezi medicului sau farmacistului.
Surse:
https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2020/12/Prospectul_Comirnaty.pdf’
https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/01/FPI-0016-EU-COVID-19-Vaccine-Package-Leaflet-Romanian.pdf
https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/02/Prospect-informatie-adresata-pacientilor-COVID-19-Vaccine-AstraZeneca.pdf
https://www.anm.ro/_/FARMACOVIGILENTA/Prospect%20(informatie%20adresata%20pacientilor)%20COVID-19%20Vaccine%20Janssen%20suspensie%20injectabil%C4%83.pdf