Primavara este anotimpul in care se manifesta alergiile, iar pentru persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune devine un adevarat chin sa iasa in natura. Alergiile sezoniere afecteaza din ce in ce mai multe persoane, o categorie expusa fiind femeile insarcinate, deoarece in aceasta perioada sistemul imunitar trece prin schimbari radicale, iar intre imunitate si alergii exista o stransa legatura. Studiile arata ca aproximativ 20% din viitoarele mamici dezvolta alergii pe timpul sarcinii.
Cum afecteaza alergiile sezoniere sarcina
Alergiile de sezon nu impiedica o femeie sa duca sarcina la termen, insa, conform studiilor, o treime din femeile care dezvolta alergii in timpul sarcinii prezinta riscul de a se confunta, mai tarziu, cu agravarea simptomelor. Pe de alta parte, copiii ai caror mame sunt alergice prezinta cu 30% un risc mai mare de a dezvolta, la randul lor, reactii alergice, iar procentul se dubleaza daca ambii parinti sunt alergici.
Simptomele alergiilor
Principalele simptome ale alergiilor sunt stranutul, ochii inlacrimati, congestia cailor nazale sau secretia nazala abundenta, tusea, dar si urticaria si mancarimea pielii. Persoanele alergice sunt mult mai expuse dezvoltarii sinuzitelor, bronsitelor, rinitelor si chiar astmului. Ceea ce este important de punctat este ca, in functie de alergenul responsabil, persoanele sensibile pot suferi soc anafilactic. Femeile insarcinate trebuie sa-si anunte medicul daca se confrunta cu oricare dintre aceste simtome sau sa-l instiinteze cu privire la posibilitatea aparitiei alergiei de sezon, daca in trecut au dezvoltat episoade alergice.
Cum apar alergiile: cauze
Alergiile apar ca urmare a intrarii in contact cu alergenii si reprezinta reactia de aparare a organismului. In mod normal, alergenii sunt inofensivi, insa sistemul imunitar al anumitor persoane, ca urmare a unei dereglari, le identifica ca fiind nocive si dezvolta mecanisme de aparare impotriva acestora. Principala cauza a alergiilor este polenul florilor, insa si praful, mucegaiul si intepaturile de insecte pot fi responsabile de aparitia acestora.
Cum previi contactul cu alergenii cunoscuti
Este important ca fiecare persoana sa stie la ce anume este alergica si sa evite contactul pe cat posibil cu alergenul respectiv. Cu toate ca exista tratamente antihistaminice, nu este recomandat ca in sarcina sa se apeleze la acestea. Daca simptomele sunt grave, atunci medicul va evalua severitatea acestora raportata la eventualele riscuri asupra fatului si va decide o schema de tratament. Este important ca viitoarele mamici sa evite iesirile in natira atunci cand bate vantul sau la primele ore ale diminetii, deoarece atunci nivelul de polen in aer este ridicat. De asemenea, este de preferat sa se evite activitatile solicitante in aer liber. Totodata, se recomanda purtarea mastilor speciale care pot fi achizitionate din farmacii, astfel incat caile respiratorii sa fie protejate. O alta varianta care poate fi aplicata in interiorul locuintei sunt filtrele de purificare a aerului, acestea avand rol de a indeparta bacteriile si microorganismele ce pot inrautati reactia alergica. Se recomanda a nu se sta in casa cu aceleasi haine cu care s-a iesit in natura.