Dermatita atopica la copii: semne si simptome, cauze, tratament

Dermatita atopica la copii: semne si simptome, cauze, tratament Dermatita atopica la copii: semne si simptome, cauze, tratament

Ultima actualizare: 28 octombrie 2024

dermatita-atopica-la-copii

Copiii cu dermatita atopica (eczema) se confrunta cu pete de piele uscata, insotita de prurit (mancarime). Mancarimea le poate perturba serios somnul celor mici. In plus, din cauza scarpinatului, copiii se pot alege cu infectarea eruptiilor cutanate.

Medicii nu stiu exact care sunt cauzele dermatitei atopice. Cu toate acestea, reactia exagerata a sistemului imunitar poate fi unul dintre factorii de risc. Alergiile cutanate pot fi implicate in aparitia unor forme de dermatita atopica.

Genetica si dermatita atopica

Dezvoltarea dermatitei atopice la copii este influentata de genetica, in ciuda faptului ca specialistii nu au descoperit exact cum se transmit aceste gene de la parinti la copii. De exemplu, daca un parinte are dermatita atopica sau oricare dintre celelalte afectiuni atopice (astm, rinita alergica), riscul ca mostenitorii sa aiba una sau mai multe dintre boli este de aproximativ 50 %. Daca ambii parinti sufera de o boala atopica, riscul ca mostenitorii lor sa aiba o astfel de afectiune este si mai mare.

Cu toate acestea, legatura nu este una absoluta: pana la 30% dintre pacientii afectati nu au membri ai familiei cu vreuna dintre aceste tulburari alergice.

Persoanele cu eczema pot avea, de asemenea, astm si unele tipuri de alergii, cum ar fi rinita alergica. Dupa cum mentionam, eczema, astmul si rinita alergica sunt boli “atopice”. Acestea afecteaza persoanele prea sensibile la alergenii din mediu. In cazul anumitor oameni, alergiile alimentare le pot provoca sau le pot agrava. In cazul altora, alergiile la par de animale, praf, polen sau alte lucruri ar putea fi declansatorii.

Dermatita atopica nu este contagioasa.

Desi nu exista un remediu cunoscut pentru dermatita atopica, aceasta poate fi ameliorata. Exista, de asemenea, modalitati prin care aparitia dermatitei atopice la copii poate fi evitata.

Tratamentele pentru dermatita atopica vizeaza de obicei patru probleme comune: uscaciunea, mancarimea, iritatia si infectia.

 


Ce este dermatita atopica?

Dermatita atopica, alaturi de dermatita de contact si dermatita seboreica, este una dintre cele mai comune afectiuni inflamatorii ale pielii. Boala poate afecta atat copiii, cat si adultii, are evolutie cronica si se manifesta cu precadere in tarile dezvoltate.

Dermatita atopica este o o afectiune cutanata inflamatorie, cunoscuta si sub numele de eczema, si este cea mai frecventa boala cronica de piele din perioada copilariei. Dermatita atopica afecteaza unul din cinci copii, in peste 50% dintre cazuri avand debutul in primul an de viata si in peste 85% dintre cazuri pana la varsta de cinci ani. Tinde sa se amelioreze odata cu varsta, iar copiii peste 10 ani care prezinta dermatita atopica au, de obicei, si alte afectiuni alergice asociate. Dermatita atopica poate afecta si adultii, dar procentul este de doar 1-3%. Cu toate ca exista tratamente de ameliorare, eczema are tendinta de a reaparea periodic.

Cauze

Cauzele dermatitei atopice la copii sunt variate si depind de foarte multi factori de risc. Astfel, principala cauza care provoaca dermatita atopica infantila este gena. Conform studiilor, factorul ereditar joaca un rol predominant in declansarea dermatitei atopice, copiii ai caror parinti prezinta alergii sunt cu 80% mai predispusi dezvoltarii eczemei atopice.

cauze-genetica

De asemenea, factorii de mediu, poluarea ridicata, fumatul, praful, mucegaiul, polenul sau parul animalelor de companie, pot declansa dermatita atopica la copii. Totodata, exista riscul ca anumite alimente sa provoace alergii si sa contribuie la aparitia eczemei, dar si spalarea excesiva a pielii, cu precadere fiind vorba de bebelusi a caror piele produce in mod natural o bariera de protectie care, prin spalare cu produse neadecvate sau apa fierbinte, este alterata si sensibilizata. Totodata, materialele textile din care sunt produse hainele bebelusilor pot fi un factor declansator. Este recomandat bumbacul si trebuie evitate lana si materialele sintetice.

Semne si simptome ale dermatitei atopice la copii

Dermatita atopica se manifesta la modul general (in special in cazul adultilor) prin uscarea si inrosirea pielii, insotita de senzatie de mancarime. Netratata, pielea devine iritata, se inflameaza si pot aparea infectii cutanate. Insa, in cazul copiilor, dermatita atopica prezinta semne si simptome variabile, aflate in stransa legatura cu varsta la care apare.

Dermatita atopica la copiii cu varste intre 0-2 ani

Dermatita atopica la copiii cu varste intre 0-2 ani se manifesta prin aparitia unor pete rosii cu vezicule care contin lichid, care se usuca si provoaca mancarime si iritatie a pielii, cu risc de suprainfectare. Localizarea dermatitei atopice la copiii cu varsta pana in doi ani este cu precadere la nivelul scalpului, obrajilor, fruntii si in spatele urechilor, dar poate aparea si pe membre, in zona coatelor si a genunchilor, mai rar pe trunchi.

Dermatita atopica la copiii cu varste intre 2-12 ani

Dermatita atopica la copiii cu varste intre 2-12 ani este, de fapt, o continuare a dermatitei infantile si in aceasta etapa papulele sunt uscate, pielea se ingroasa, se descuameaza si se fisureaza, iar leziunile se hiperpigmenteaza. Mancarimea este persistenta, cronica, iar zonele cele mai expuse sunt fata, in special pleoapele si zona ochilor, gatul, coatele, genunchii si gleznele.

semne-simptome

Diagnostic

Diagnosticul dermatitei atopice la copii se pune de catre medicul dermatolog pe baza istoricului familial si in urma analizei leziunilor cutanate. Nu sunt necesare analize de sange, insa medicul alergolog poate recomanda teste specifice pentru a depista anumiti alergeni, astfel incat sa poata exclude alte diagnostice.

Tratament pentru dermatita atopica in functie de varsta

Dermatita atopica are nevoie de tratament de lunga durata, uneori acesta intinzandu-se de la cateva luni la cativa ani. De aceea, este foarte important ca boala sa fie depistata din timp si tratamentul inceput imediat. Tratamentul dermatitei atopice trebuie urmat doar la recomandarea medicului dermatolog si, in principiu, acesta are ca scop gestionarea pruritului, suprimarea inflamatiei si refacerea barierei cutanate.

Astfel, in cazul copiilor sunt recomandate baile calde care inmoaie pielea, urmate de aplicarea unor creme hidratante, emoliente, atopice, iar in cazuri mai grave cremele cu corticosteroizi devin esentiale, insa nu trebuie aplicate pe o durata lunga de timp pe fata, nu mai mult de o saptamana, deoarece acestea sensibilizeaza pielea si provoaca spargerea vaselor de sange.

Totodata, in cazul adultilor, medicul dermatolog poate recomanda antihistaminice orale pentru reducerea pruritului pe timpul zilei si antihistaminice sedative pentru noapte, medicamente care ajuta la odihna, dat fiind ca in cazul adultilor anxietatea poate fi un factor declansator.

Cazurile severe de dermatita atopica se pot trata cu medicamente care suprima sistemul imunitar, insa acestea nu sunt recomandate copiilor cu varsta mai mica de doi ani. Pe de alta parte, un aspect esential in tratarea dermatitei atopice este alimentatia. Trebuie excluse din meniu alimentele care provoaca alergii si intolerante, iar persoana in cauza poate depista care sunt acestea observand care sunt alimentele care provoaca dermatita atopica.

tratament-remedii

Posibile complicatii ale dermatitei atopice

Dermatita atopica netratata poate cauza complicatii cutanate de natura infectioasa ca urmare a cresterii sensibilitatii pielii. Astfel, pot aparea infectii fungice, bacteriene si virale, inclusiv herpes, iar in cazul copiilor cel mai mare risc il reprezinta declansarea rinitei alergice si a astmului bronsic. Studiile arata ca peste 50% dintre copiii diagnosticati cu dermatita atopica ajung sa dezvolte astm sau rinita alergica pana la varsta de 13 ani.

Pe de alta parte, o complicatie a dermatitei atopice este neurodermatita, o boala cauzata de scarpinatul excesiv care provoaca ingrosarea si depigmentarea pielii. De asemenea, poate sta la baza aparitiei ulterioare a dermatitei de contact.

Dermatita atopica se amelioreaza sau chiar dispare odata cu varsta adulta, insa in cazul perioadelor stresante fizic sau emotional, riscul ca aceasta sa se manifeste sunt foarte mari.

 

 

 

Referinte:

https://www.cincinnatichildrens.org/health/e/eczema

https://kidshealth.org/en/parents/eczema-atopic-dermatitis.html

https://nationaleczema.org/eczema/children/atopic-dermatitis/

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/How-to-Treat-and-Control-Eczema-Rashes-in-Children.aspx