Rubarba este o planta cunoscuta pentru tulpinile sale comestibile, care sunt adesea folosite in diverse preparate culinare, dar si pentru mai multe beneficii asupra sanatatii. Rabarba exista de foarte mult timp si este originara din Asia, dar nu a fost consumata in Europa pana in secolul al XVIII-lea.
Englezii au fost cei care au introdus planta ca aliment in Europa.
Ce este rubarba?
Rheum, Rhubarba, este un gen de plante erbacee perene din familia Polygonaceae. Cuprinde aproximativ 50 de specii, in special rubarba de gradina, Rheum rhabarbarum sau Rheum x hybridum ale carei tulpini de frunze, sau bete de rubarba, sunt consumate, de obicei gatite, in placinte, gem, compot sau ca legume.
Cuvantul „rubarba” provine din latinescul reuburbarum, care inseamna literalmente „radacina barbara”. Denumirea provine de la faptul ca era consumata si apreciata doar de popoarele straine, cunoscute la acea vreme drept „barbari”. Marco Polo a adus-o dupa una dintre calatoriile sale in Asia, in secolul al XVI-lea. La vremea respectiva, se vorbea deja despre beneficii pentru ca se credea ca are proprietati curative, in special capacitatea de a trata bolile venerice.
Rubarba – valori nutritionale
Planta de rubarba contine o varietate de substante nutritive esentiale care ii confera nenumarate beneficii pentru sanatate.
-
Vitamina K: rubarba este o sursa excelenta de vitamina K, care este esentiala pentru coagularea sangelui si sanatatea oaselor.
-
Vitamina C: aceasta vitamina este importanta pentru sistemul imunitar, sanatatea pielii si absorbtia fierului.
-
Vitamina A: importanta pentru vedere, sistemul imunitar si o piele sanatoasa.
-
Calciu: esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor.
-
Potasiu: contribuie la functionarea normala a celulelor, nervilor si muschilor.
-
Mangan: este important pentru metabolismul carbohidratilor, aminoacizilor si colesterolului.
-
Magneziu: este necesar pentru functionarea corecta a muschilor si nervilor, reglarea nivelului de zahar din sange si sinteza proteinelor, a oaselor si a ADN-ului.
Beneficii pentru sanatate ale consumului de rubarba
Rubarba este foarte saraca in calorii, bogata in apa si fibre si ofera, de asemenea, un bun aport de minerale, vitamine si antioxidanti!
Rubarba este o planta foarte bogata in fibre, o mare parte din greutatea sa uscata fiind alcatuita din fibre solubile si insolubile. Fibrele solubile formeaza un gel in contact cu lichidele, incetinind absorbtia carbohidratilor si reducand absorbtia grasimilor. Fibrele solubile regleaza, de asemenea, tranzitul intestinal. Fibrele insolubile maresc volumul scaunelor si stimuleaza contractiile intestinale. Cu actiunea sa laxativa, rubarba este un aliat interesant pentru a ajuta tranzitul intestinal lent. Un aliat pentru sistemul digestiv!
-
Are proprietati antioxidante
Printre alte beneficii, rubarba este foarte apreciata si pentru proprietatile sale antioxidante, datorita prezentei provitaminei A si a vitaminei C. Antioxidantii ajuta la prevenirea aparitiei anumitor boli, protejand organismul impotriva radicalilor liberi. Vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva imbatranirii celulelor si stimuleaza activitatea celulelor albe din sange. Vitamina C are, de asemenea, puterea de a mentine pielea si cartilajele prin sinteza colagenului. De asemenea, imbunatateste asimilarea fierului.
-
Reduce nivelul de colesterol
Datorita continutului ridicat de fibre, care reprezinta majoritatea materiei uscate din tulpina, literatura stiintifica a identificat mai multe beneficii pentru sanatate ale rubarbei.
Fibrele din rubarba influenteaza de fapt nivelul de colesterol, ajutand la scaderea acestuia. Aceste doua actiuni combinate au fost evidentiate intr-o analiza recenta a rubarbei si a compusilor sai. Autorii au evidentiat ca beneficii ale rubarbei actiunea asupra problemelor legate de lipidele circulante in organism, ceea ce are ca efect reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Rubarba este, de asemenea, o sursa de calciu, unul dintre cele mai importante minerale pentru organismul uman. Avem nevoie de 1 gram pe zi in dieta noastra. Acest mineral joaca un rol in sanatatea oaselor, precum si in contractia musculara si in reglarea batailor inimii. Prin faptul ca este bogata in vitamina K1, joaca un rol important in coagularea sangelui si, de asemenea, in fixarea calciului in oase.
Pentru a beneficia de continutul de vitamina C al rubarbei, aceasta trebuie consumata cruda. De fapt, aceasta vitamina se degradeaza considerabil la caldura.
-
Acidul folic, pentru femeile insarcinate
Rubarba contine, de asemenea, vitamina K, care ajuta la coagularea sangelui, la producerea de proteine si la metabolismul osos. Printre alte vitamine, rubarba contine si vitamine din grupul B, cum ar fi B2, B3, B5 si B6. Aceasta planta are, de asemenea, un nivel interesant de vitamina B9 – acid folic – care este esential pentru femeile insarcinate. Acidul folic prezent in compozitia plantei ajuta, de asemenea, la prevenirea anomaliilor congenitale la nivelul creierului sau al coloanei vertebrale a copiilor nenascuti.
Bogata in calciu, aceasta leguma cu tulpina ajuta la formarea unor oase puternice. Contine 129 mg la 100 de grame de planta.
Rubarba cruda este un aliment hipocaloric, cu 21 de calorii la o portie de 100 de grame. Aceasta planta este foarte saraca in zahar, acesta fiind unul dintre beneficii daca o includeti in dieta. Pentru aceeasi portie, ea ofera doar 1,5 grame de carbohidrati. Aveti grija sa nu adaugati prea mult zahar atunci cand preparati anumite retete cu rubarba, pentru a reduce aciditatea ridicata a plantei.
Cum se consuma rubarba
-
Radacina, frunzele sau tulpina – ce anume pot consuma de la aceasta planta?
Ei bine trebuie consumate doar tulpinile plantei si se recomanda sa alegeti doar tulpinile ferme. Verificati cu atentie capetele, deoarece acestea nu trebuie sa fie uscate, deci ar trebui sa curga putina seva daca le presati intre degete. In ceea ce priveste culoarea, optati pentru tulpinile de culoare rosu-roz, cu cateva nuante de verde.
Rabarba nu rezista mult timp, asa ca cel mai bine este sa o consumati in doua sau trei zile, pentru a o savura cat mai proaspata.
-
Gatita sau cruda? Cum trebuie consumata?
Copiii o pot manca incepand cu varsta de 6 luni, dar aroma sa picanta nu este pe placul tuturor papilelor gustative. Puteti folosi o cantitate mica intr-o placinta cu mere.
Aveti grija cand o preparati termic, deoarece rubarba se gateste foarte repede. Cateva minute de neatentie si va veti trezi cu tulpini innegrite pe fundul cratitei. Daca faceti un compot, puteti reduce cat mai mult aciditatea tulpinilor. Pentru a face acest lucru, curatati si taiati tulpina si inmuiati bucatile in apa rece in care adaugati o lingura de bicarbonat de sodiu. Scurgeti apa respectiva, adaugati alta si lasati-o sa fiarba la foc mic, acoperit, timp de aproximativ 20 de minute.
Pentru preparare termica optima, taiati sectiuni de 5 centimetri din tulpinile de rubarba dupa ce ati indepartat capetele. Bucatile de tulpina se scufunda apoi intr-un amestec format din 50 ml de apa si 150 de grame de zahar, care fierbe la foc mic timp de cel mult 2 minute. Folositi apoi o spumiera pentru a le scoate din cratita si repetati procesul cu restul bucatilor de rubarba.
Rubarba contraindicatii
-
De ce poate fi periculoasa? Care sunt efectele nedorite?
De la aceasta planta trebuie mancate doar tulpinile, deoarece frunzele contin prea mult acid oxalic. Aceasta substanta poate fi toxica in doze excesive. Petiolul contine, de asemenea, acid oxalic, dar in cantitati mult mai mici.
-
Toata lumea poate manca rubarba?
Din cauza continutului ridicat de acid oxalic, consumul nu este recomandat persoanelor cu risc de aparitie a calculilor urinari. Pietrele la rinichi sunt formate in esenta din oxalat de calciu.
-
Cand nu ar trebui sa mananci rubarba?
Conform intelepciunii populare, nu ar trebui sa mai mancati rubarba dupa ziua de Sanziene, 24 iunie. Dupa aceasta data, continutul de acid oxalic creste pe masura ce planta se maturizeaza.
Surse: