Rubarba: ce este si ce beneficii are

Rubarba: ce este si ce beneficii are Rubarba: ce este si ce beneficii are

Ultima actualizare: 15 mai 2024

rubarba

Rubarba este considerata de multe persoane un fruct minunat datorita gustului sau dulce-acrisor, mai ales ca este folosita in produsele de brutarie, cum ar fi placinta cu rubarba. Cu toate acestea, rubarba este de fapt o planta.

Datorita versatilitatii acestui aliment, preparatele cu rubarba sunt atat delicioase, cat si satioase. In plus, aceasta planta este bogata in vitamine, minerale si antioxidanti importanti, care pot aduce beneficii impresionante pentru sanatate.

Rubarba este o planta perena renumita pentru aroma sa distincta si culoarea vie. Desi planta de rubarba a fost folosita initial in multe forme in medicina traditionala, ea a devenit un ingredient popular al multor deserturi, cum ar fi placintele si prajiturile.

Primavara este cea mai buna perioada de recoltare a rubarbei, de obicei din aprilie pana in iunie. Tulpinile sale sunt usor de recunoscut dupa culoarea roz stralucitoare, roz deschis si verde pal. Cu toate acestea, tulpinile si florile sunt singurele parti comestibile ale plantei. Acest lucru este foarte important de stiut, deoarece frunzele sunt de fapt otravitoare.


Ce este rubarba?

Rubarba seamana destul de mult cu telina, insa are frunze mari si este adesea considerata un fruct. Tulpina plantei este de obicei gatita, insa poate fi consumata si cruda. De asemenea, puteti face un suc delicios din rubarba sau puteti adauga alte ingrediente sanatoase precum aloe vera, ghimbir, turmeric, scortisoara, miere sau lamaie.

O portie de rubarba asigura 45% din necesarul zilnic de vitamina K – nutrientul care sustine sanatatea oaselor. Rubarba contine vitamina C, un nutrient important care previne infectiile, dar si vitamina A si luteina care imbunatatesc sanatatea vederii.

Valori nutritionale

Rubarba nu este deosebit de bogata in nutrienti esentiali, iar continutul ei de calorii este scazut. Cu toate acestea, este o sursa foarte buna de vitamina K1. 100 de grame de rubarba ofera aproximativ 26 – 37% din valoarea zilnica (VZ) de vitamina K1, in functie de felul in care este consumata: gatita sau cruda.

Ca si alte fructe si legume, este, de asemenea, bogata in fibre, oferind cantitati similare cu portocalele, merele sau telina.

O portie de 100 de grame de rubarba fiarta cu adaos de zahar contine:

  • Calorii: 116
  • Carbohidrati: 31,2 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Proteine: 0,4 grame
  • Vitamina K1: 26% din VNR (valoarea nutritiva recomandata)
  • Calciu: 15% din VNR
  • Vitamina C: 6% din VNR
  • Potasiu: 3% din VNR
  • Folat: 1% din VNR

rubarba-nutritie

Desi exista cantitati decente de calciu in rubarba, acesta se afla in principal sub forma de oxalat de calciu, care este un antinutrient. In aceasta forma, corpul nu il poate absorbi eficient.

De asemenea, are un continut moderat de vitamina C. Mai exact, 100 de grame de rubarba asigura 6% din valoarea zilnica de vitamina C.

Beneficii pentru organism

  • Poate ajuta la mentinerea oaselor sanatoase si la reducerea riscului de osteoporoza

Rubarba este o sursa buna de vitamina K, un nutrient-cheie necesar pentru sanatatea oaselor. Vitamina K activeaza o proteina numita osteocalcin, care incurajeaza oasele sa asimileze calciul. Studiile arata ca persoanele cu un aport mai mare de vitamina K au un risc mai redus de a suferi fracturi de sold.

  • Poate ajuta la vindecarea ranilor

Vitamina K este esentiala pentru a produce proteinele necesare coagularii sangelui, lucru care faciliteaza vindecarea ranilor si leziunilor.

  • Poate ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima

Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a constatat ca administrarea de suplimente cu vitamina K a incetinit progresia calcificarii arterelor coronare (CAC), o afectiune caracterizata prin acumularea de calciu in artere, lucru care limiteaza fluxul de sange. Polifenolii, un grup de substante fitochimice, care se gasesc in rubarba, ceai, fructe de padure si vin rosu, pot oferi protectie suplimentara impotriva bolilor de inima.

  • Poate sprijini procesul de digestie

Rubarba contine un grup de compusi numiti senozide (se gasesc si in senna), care pot actiona ca un laxativ natural, ajutand la prevenirea constipatiei. Este, de asemenea, o sursa utila de fibre alimentare care contribuie la mentinerea sanatatii sistemului digestiv.

  • Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale

Rubarba este o sursa de potasiu, care ajuta la contracararea efectelor daunatoare ale consumului excesiv de sare. Un studiu publicat in European Heart Journal a aratat ca femeile care au consumat un aport mai mare de potasiu au avut un risc cu 13% mai mic de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

rubarba-beneficii-tensiune-arteriala

  • Poate ajuta la reducerea riscului de cancer

Se crede ca un grup de substante fitochimice numite antociani, care confera rubarbei culoarea roz-rosiatica tipica, ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, lucru care contribuie, in acelasi timp, la protejarea impotriva anumitor tipuri de cancer.

  • Poate ajuta la reducerea inflamatiei

S-a demonstrat ca antocianii au efect antiinflamator in organism. Inflamatia cronica a fost asociata cu o serie de probleme medicale, cum ar fi bolile de inima, maladia Alzheimer si artrita.

  • Poate ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2

O portie de 140 g de rubarba ofera 20% din cantitatea zilnica recomandata de mangan, un mineral care s-a dovedit ca ajuta la imbunatatirea tolerantei la glucoza. Un studiu publicat in revista Diabetes Care a constatat ca un aport mai mare de mangan a fost asociat cu un risc mai scazut de diabet de tip 2 la femeile aflate in postmenopauza.

  • Poate ajuta la mentinerea sanatatii ochilor

Dupa cum mentionam, rubarba contine vitamina C si luteina. Cele doua protejeaza ochii impotriva daunelor provocate de radicalii liberi, care cresc riscul de cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta.

  • Se crede ca are proprietati antibacteriene

Radacinile plantei de rubarba au fost folosite timp de mii de ani in medicina chineza pentru proprietatile lor antibacteriene. In prezent exista studii in curs de desfasurare care au rolul de a descoperi daca si tulpinile ofera aceleasi beneficii.

Utilizari

Rubarba este o planta neobisnuita, deoarece este foarte acrisoara si usor dulce. De fapt, este usor confundat cu un fruct. Datorita gustului sau acru, este rar consumata cruda. In schimb, poate fi gatita – fie indulcita cu zahar, fie folosita ca ingredient in diverse preparate.

rubarba-utilizari

Abia in secolul al XVIII-lea, cand zaharul a devenit ieftin si usor disponibil, rubarba a inceput sa capete mai multa notorietate. Inainte de aceasta perioada, rubarba era folosita in principal in scopuri medicinale. De fapt, radacinile sale uscate au fost folosite in medicina traditionala chineza timp de mii de ani.

In alimentatie sunt consumate numai tulpinile de rubarba. De cele mai multe ori sunt utilizate la prepararea supelor dulci, gemurilor, sosurilor, placintelor, tartelor, cocktailurilor si a vinului de rubarba.

Posibile efecte adverse

Ingerarea frunzelor plantei poate provoca intoxicatie cu rubarba. Din punct de vedere medicinal, rubarba poate cauza unele reactii adverse, cum ar fi probleme gastrointestinale, iar utilizarea pe termen lung poate provoca probleme de sanatate suplimentare, din cauza acidului oxalic care se gaseste in frunze. Din fericire, prepararea acestora poate scadea semnificativ continutul de acid oxalic si poate reduce riscul de efecte adverse.

Daca sunteti insarcinata sau suferiti de boli de rinichi sau probleme hepatice, cel mai bine este sa discutati cu un medic inainte de a utiliza rubarba in scopuri medicinale. Potrivit specialistilor, persoanele care au folosit rubarba in timp ce luau unele medicamente, cum ar fi diureticele sau anticoagulantele, au suferit anumite reactii adverse.

Cu toate ca puteti manca in siguranta tulpinile plantei in cantitati moderate, discutati cu un medic daca aveti intrebari cu privire la acest lucru.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/rhubarb

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/is-rhubarb-good-for-you

https://www.tasteofhome.com/collection/rhubarb-benefits/

https://draxe.com/nutrition/rhubarb/

https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-rhubarb-for-skin-hair-and-health/