Originare din America de Sud, rosiile se bucura de o mare popularitate in intreaga lume, devenind un ingredient de baza in traditia culinara a multor tari. Printre acestea se numara si Romania, unde rosiile au ajuns in prima jumatate a secolului al XIX-lea. De atunci pana in prezent, rosiile au devenit o prezenta obisnuita pe mesele romanilor, fiind consumate atat proaspete, cat si sub forma de bulion, suc sau pasta, care constituie baza pentru numeroase preparate culinare.
De asemenea, tara noastra a devenit intre timp si un important producator de rosii si chiar au fost create aici mai multe soiuri autohtone, care sunt mult mai apreciate, in detrimentul celor de import.
In cuprinsul acestui articol ne propunem sa scoatem in evidenta beneficiile consumului de rosii, prezentandu-va totodata valorile lor nutritionale, dar si cele mai apreciate soiuri. Nu in ultimul rand, va vom prezenta si avantajele rosiilor organice, in raport cu cele cultivate in masa.
Desi in perceptia majoritatii oamenilor, rosiile sunt legume, din punct de vedere stiintific, acestea se incadreaza in categoria fructelor, iar acest statut le este confirmat oficial si la nivelul Uniunii Europene. Cu toate acestea, in legislatia agricola din Romania rosiile sunt incadrate in categoria legumelor, insa acest fapt nu contravine cu nimic reglementarilor UE.
Pentru a face lumina in aceasta dilema, trebuie sa precizam faptul ca rosiile se dezvolta din pistilul unei flori fecundate si produc seminte, acestea fiind caracteristicile definitorii pe care botanica la atribuie fructelor. Cu aceasta ocazie, probabil veti fi surprinsi sa aflati ca si ardeii, castravetii, vinetele sau dovleceii sunt la randul lor tot fructe, in ciuda convingerii generale care le atribuie statutul de legume.
Revenind la rosii, acestea fac parte din familia Solanaceae, fiind inrudite cu ardeii, cartofii, vinetele si chiar tutunul. De altfel, in compozitia rosiilor se gaseste si o oarecare cantitate de nicotina, insa aceasta nu este nici pe departe apropiata de nivelul nicotinei din tutun, asa ca nu exista riscul de a da dependenta.
Denumirea de „rosii” este atribuita doar la noi si se datoreaza culorii specifice, oficial fiind numite tomate.
Rosii – valori nutritionale
Rosiile contin apa in proportie de 90-95%, insa aceasta nu le impiedica sa reprezinte si o buna sursa de vitamine si alti nutrienti.
Ca valoare nutritionala, 100 de grame de rosii contin 18 calorii, 0,9 grame de proteine, 0,2 grame de lipide, 3,9 grame de carbohidrati, 1,2 grame de fibre si 2,6 grame de zaharuri.
Totodata, aceeasi cantitate de rosii furnizeaza 23% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina C, 10% din DZR de vitamina A si 7% din DZR de vitamina K. In acelasi timp, rosiile contin si potasiu, in proportie de 5% din DZR, la 100 de grame.
Mai trebuie amintit continutul de licopen, care este un antioxidant puternic, caruia i se datoreaza culoarea rosiilor, implicit denumirea (atat cea populara, cat si cea stiintifica – Solanum lycopersicum).
Soiuri de rosii
Ar fi nevoie de un material foarte amplu pentru a trece in revista toate soiurile de rosii, avand in vedere ca aceasta planta este raspandita in intreaga lume si ca au fost dezvoltate cateva mii de astfel de soiuri. Asadar, ne vom rezuma la soiurile cele mai cunoscute in tara noastra, unele dintre ele fiind creatie autohtona.
Rosiile din acest soi se remarca prin dimesiune, fiind cele mai mari si mai carnoase. Evident, forma este asemanatoare cu cea a unei inimi de bovina, fiind turtita si avand o suprafata cu striatii. Datorita pulpei foarte carnoase si aromei pronuntate, este ideala pentru salate, consumata in stare cruda, dar si pentru sosuri.
La polul opus in ceea ce priveste dimensiunea se plaseaza rosiile cherry, care au devenit cele mai cautate in Romania. Dimensiunea redusa contrasteaza cu gustul pronuntat, usor dulceag. Rosiile cherry au forma rotunda, pot fi consumate intregi, fara a fi taiate, si se consuma de obicei sub forma de salata sau ca ingredient pentru gustari si aperitive.
De aceasta data vorbim de un soi folosit in special pentru prepararea sosurilor, a sucului de rosii, dar si a conservelor de rosii intregi. Usor de recunoscut datorita formei alungite si culorii aprinse, au o coaja groasa ce le face usor de curatat si o aroma pronuntata, ce se pastreaza si dupa prepararea termica.
Este un soi hibrid creat in Romania, ce poate fi cultivat atat pe camp, cat si in solar. La obtinerea hibridului au fost folosite soiuri din cele mai rezistente, astfel ca Siriana F1 este foarte rar afectata de bolile specifice rosiilor. Sunt foarte apreciate in special datorita gustului pe care multi consumatori il caracterizeaza ca fiind de „rosii romanesti”.
Beneficiile consumului de rosii
Dincolo de gustul si aroma atat de apreciate, rosiile aduc si o serie de beneficii pentru sanatate, pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.
-
Reducerea riscului cardiovascular
Licopenul si vitamina C care se gasesc in compozitia rosiilor sunt antioxidanti puternici, care neutralizeaza radicalii liberi. Licopenul actioneaza in mod special asupra radicalilor liberi care ataca celulele tesutului inimii si pe cele care alcatuiesc vasele de sange, iar prin neutralizarea acestora protejeaza sistemul cardiovascular.
De asemenea, potasiul continut de rosii anuleaza actiunea hipertensiva a sodiului din alimentele sarate, contribuind astfel le prevenirea hipertensiuni arteriale si a bolilor cardiace asociate.
Radicalii liberi de care am amintit sunt responsabili si de aparitia unor forme de cancer, prin modificarea structurii celulelor pe care le ataca. Licopenul si vitamina C contribuie astfel si la prevenirea acestor forme de cancer, prin neutralizarea radicalilor liberi si protejarea celulelor.
Vitamina C din compozitia rosiilor joaca totodata si un rol important in functionarea sistemului imunitar – cel care protejeaza organismul de infectii provocate de agentii patogeni. Aceasta este implicata in productia de celule albe din sange, care sunt componente de baza ale sistemului imunitar, si totodata stimuleaza productia de anticorpi pe care organismul ii arunca in lupta impotriva agentilor patogeni.
De ce sa alegeti rosiile organice?
Rosiile organice sunt cultivate si crescute in regim natural, ceea ce inseamna ca nu au fost supuse tratamentelor cu pesticide si nici nu au fost fertilizate cu ingrasaminte chimice. Fara a nega necesitatea tratamentelor cu astfel de substante impotriva buruienilor, a daunatorilor si a bolilor specifice plantelor, trebuie precizat faptul ca reziduuri din produsele pesticide folosite pot ramane in tesuturile vegetale, implicit in rosiile care ajung pe masa.
In cazul rosiilor organice nu exista un astfel de risc, dat fiind faptul ca nu au fost supuse unui tratament chimic, prin urmare consumul acestora este mai sanatos si mai sigur.
De asemenea, produsele chimice de protectie a plantelor care sunt absorbite in tesuturile vegetale pot afecta valoarea nutritiva a rosiilor, reducand cantitatea de nutrienti pe care acestea ii contin. Prin urmare, plantele supuse unor astfel de tratamente pot fi mai putin hranitoare decat cele organice, diminuandu-se si beneficiile despre care am amintit in capitolul anterior.
Nu in ultimul rand, trebuie sa luam in considerare si satisfactia pe care o ofera consumul unui produs natural, prin gustul bine definit si aroma intensa, acestea fiind caracteristici pe care le veti gasi mai ales in cazul rosiilor organice. Tratamentele cu pesticide, potentiatori de crestere si alte substante chimice pot afecta si aceste proprietati ale plantelor, ceea ce explica existenta pe piata a unor rosii aproape fara gust, in ciuda aspectului apetisant.