RMN cerebral – cand este necesar si alte informatii utile

RMN cerebral – cand este necesar si alte informatii utile RMN cerebral – cand este necesar si alte informatii utile

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

RMN-cerebral

S-a demonstrat faptul ca imagistica prin rezonanta magnetica nucleara a creierului, respectiv a structurilor sale (RMN cerebral), imbunatateste semnificativ calitatea diagnosticului, respectiv prognosticul asociat. Acest lucru se datoreaza faptului ca imagistica prin rezonanta magnetica, o tehnologie relativ noua, are specificitate si sensibilitate superioare altor investigatii, fiind una dintre cele mai eficiente in cazul anumitor patologii. Prin RMN cerebral exista posibilitatea de a evalua, fara risc de invazivitate, existenta mai multor procese fiziopatologice simultane, care exista la nivel cerebral. In multe cazuri, prognosticul este dictat de momentul diagnosticarii.


RMN cerebral – informatii generale

Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara joaca un rol vital in diagnosticul si prognosticul persoanelor cu tulburari cerebrale, care pot varia de la afectiuni si evenimente acute, cum ar fi accidentul vascular cerebral si leziunile traumatice, pana la boli cronice, cum ar fi epilepsia sau scleroza multipla. Ca un pas esential spre medicina personalizata, investigatia de RMN cerebral poate fi utilizata pentru a dezvolta planuri specifice de tratament, individualizate, si care au in vedere particularitatile biologice ale unei persoane. Prin RMN cerebral se justifica si o evidenta posibilitate de a monitoriza longitudinal progresia bolii, in mod invaziv, cu riscuri minime.

In urma investigatiei prin RMN cerebral, specialistul poate observa mai multe detalii, de natura variata, ale craniului, dar nu numai. Un RMN cerebral si al capului ofera imagini complete, in detaliu, ale mai multor structuri, cum ar fi:

  • creierul si structurile sale;
  • vasele de sange de la nivel cerebral;
  • craniul si oasele fetei;
  • structuri din urechea interna;
  • ochii si nervii optici;
  • alte elemente ale viscero- si neurocraniului.

Mai exact, printr-un RMN cerebral se poate detecta daca exista anomalii la nivelul cerebral sau procese patologice active la nivelul tesuturilor din jur, de tipul:

  • inflamatie si tumefiere;
  • alterari structurale si arhitecturale ale tesuturilor si structurilor cerebrale;
  • prezenta unor mase anormale;
  • abcese;
  • hemoragii;
  • modificari neurodegenerative;
  • patologii la nivelul nervilor (leziuni demielinizante si altele).

Prin RMN cerebral, specialistul obtine informatii pretioase privitoare la structura si integritatea tesuturilor si formatiunilor cerebrale. O gama foarte variata de afectiuni, care duc la simptome clinice deseori comune mai multor patologii, implica afectare cerebrala. Din acest motiv, printr-un RMN cerebral poate fi descris procesul fiziopatologic specific unei boli, asadar poate fi mai specific si sensibil diagnosticata boala, in vederea initierii tratamentului ulterior.

Cand se recomanda efectuarea unui RMN cerebral?

Medicul neurolog ar putea recomandat un RMN cerebral in contextul suspiciunii unor patologii cu origine la nivel cerebral sau la nivelul altor structuri ale viscero- si neurocraniului. Pentru a se ridica suspiciunea unor patologii de aceasta natura, pacientul s-ar putea prezenta cu o gama variata de simptome, cum ar fi:

  • probleme oculare;
  • probleme cu auzul, din cauze altfel inexplicabile;
  • dezechilibre hormonale asociate patologiilor hipofizei;
  • alterarea gandirii, comportamentului;
  • stari cronice de vertij, ameteala;
  • convulsii;
  • dureri cronice de cap, migrene;
  • dureri inexplicabile la nivelul fetei sau urechii;
  • stari generalizate de slabiciune marcanta, oboseala extrema.

In contextul in care aceste simptome nu pot fi puse pe seama unei anumite patologii, s-ar putea suspecta afectare cerebrala. Drept urmare, investigatia prin RMN cerebral este utila atat pentru a diagnostica, cat si pentru a monitoriza un tratament. De exemplu, poate ajuta in diagnosticarea mai multor patologii:

  • anevrismul cerebral, prezenta unui cheag de sange la nivelul creierului;
  • leziunile cerebrale asociate epilepsiei;
  • meningita si encefalita;
  • tumori cerebrale, prezenta chisturilor, leziuni ale nervilor;
  • scleroza multipla (posibilitatea de a vizualiza nervii cranieni);
  • accidentul vascular cerebral, hemoragia cerebrala, leziuni cerebrale traumatice;
  • malformatia Arnold-Chiari;
  • patologii vasculare (posibilitatea de a vizualiza vasele de sange);
  • boli neurodegenerative (dementa, Parkinson, Alzheimer);
  • neuropatie diabetica;
  • boli infectioase (parazitoze si infectii bacteriene cerebrale);
  • patologii ale urechii interne;
  • patologii oculare (la nivelul orbitei, nervilor optici, muschilor globilor oculari) si altele.

In foarte multe patologii, este vorba despre afectare cerebrala. Investigatia prin RMN cerebral se recomanda in special cand nu poate fi identificata o alta etiologie, intrucat multe alte afectiuni se pot manifesta prin aceleasi simptome, si se suspecteaza implicarea cerebrala. Totusi, dupa cum s-a mentionat, prin RMN cerebral pot fi vizualizate si alte structuri, cum ar fi nervii optici si structuri ale urechii interne. Asadar, cand exista simptome care implica afectare oculara sau auditiva, deseori se recomanda RMN cerebral, daca alte investigatii si teste paraclinice sunt ineficiente. Investigatia este eficienta pentru diagnostic, insa si pentru monitorizare ulterioara.

Benesio Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) si vitamina B12. Vitamina B12 din compozitia produsului contribuie la metabolismul energetic normal, la formarea normala a globulelor rosii, la functionarea normala a sistemelor nervos si imunitar, iar L-arginina dintr-o dieta proteica adecvata ajuta la eliminarea normala a amoniacului in ciclul ureei.

Cum se desfasoara investigatia?

Investigatia prin RMN cerebral este relativ simpla, neinvaziva. Dupa ce pacientul ajunge in sala unde are loc investigatia, este rugat sa se intinda pe un pat care se deplaseaza in interiorul si in afara unui magnet. De cele mai multe ori, pacientul este rugat sa stea in pozitie de decubit dorsal, adica pe spate. In jurul regiunii care se examineaza, in cazul acesta capul, va fi plasat si un obiect numit „antena”, fiind cel care permite obtinerea imaginilor de calitate superioara, iar ulterior, odata ce s-a adoptat pozitia potrivita (capul se mentine in dreptul magnetului), trebuie sa se astepte in jur 30-45 de minute, uneori chiar si mai mult, pentru a se obtine imaginile necesare.

Cum sa va pregatiti pentru un RMN cerebral?

Pregatirea pentru RMN cerebral nu implica un protocol specific. Specialistii recomanda totusi sa nu se consume alimente solide si lichide, cu cateva ore inainte de examinare. Intrucat diferite cosmetice contin pulberi metalice, se recomanda ca inainte de un RMN cerebral sa nu se aplice in esenta niciun fel de machiaj. Pacientul ar trebui sa se prezinte la investigatie cu toate analizele anterioare, documentele medicale necesare pentru investigatie. Daca persoana are alergii, si in special daca va face un RMN cerebral cu substanta de contrast, este necesar sa specifice acest aspect. Substanta de contrast poate duce la reactii alergice, uneori chiar foarte severe.

Ar trebui eliminate orice obiecte metalice, cum ar fi cerceii, inelele si altele. De asemenea, pot exista situatii in care exista implanturi metalice, cum ar fi stent, pacemaker, proteze. Este foarte important ca aceste lucruri sa fie comunicate specialistului, pentru a se preveni eventuale riscuri asociate. De asemenea, unele lucrari dentare sub forma implanturilor, aparatelor, ar putea duce la o distorsionare a imaginii, motiv pentru care se recomanda instiintarea specialistului. Alterari ale imaginii se mai pot datora si miscarii in timpul investigatiei prin RMN cerebral. Astfel, este recomandat ca procedura sa decurga fara miscarea pacientului, pe intreg parcursul acesteia.

Ce riscuri are procedura?

Investigatia prin RMN cerebral, dincolo de a fi deosebit de eficienta, este chiar lipsita de riscuri, intrucat nu implica posibilitatea de iradiere, asa cum o fac alte investigatii imagistice. Cu toate acestea, si procedura de RMN cerebral poate implica riscuri, asociate in special substantelor de contrast uneori recomandate ca parte a protocolului de investigatie. Din acest motiv, este foarte important sa se cunoasca daca exista sau nu alergie la substanta de contrast respectiva. Conform mai multor studii, campurile magnetice puternice de la scanerele cu rezonanta magnetica induc o forta Lorentz care poate contribui la aparitia vertijului, greturilor si nistagmusului persistent.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3319343/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1129079/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC162295/

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22966-brain-mri