Riscurile cardiovasculare la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 (I)

Riscurile cardiovasculare la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 (I) Riscurile cardiovasculare la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 (I)

Ultima actualizare: 24 februarie 2022

Dr. Valeria Slavu, medic primar cardiologie si medic primar medicina interna in cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica, Bucuresti

Diabetul zaharat si bolile de inima merg „mana in mana”. Studiile arata ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc de doua ori mai mare de a dezvolta si de a muri din cauza bolilor cardiovasculare (BCV), cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral (AVC) si insuficienta cardiaca, decat persoanele care nu au diabet. Mai mult, bolile cardiovasculare reprezinta cauza principala de deces in randul pacientilor diabetici.

Asociatia Americana a Inimii considera diabetul unul dintre cei sapte factori de risc major controlabili pentru bolile cardiovasculare.


De ce pacientii cu diabet au risc mai mare de a suferi de boli cardiovasculare?

In diabetul zaharat de tip 2 organismul nu poate utiliza insulina in mod eficient. Atunci cand aveti niveluri crescute de glucoza (zahar) in sange pentru o perioada de timp, chiar si usor ridicate, vasele de sange pot incepe sa se deterioreze si acest lucru poate duce la complicatii grave asupra inimii. Cum organismul nu poate utiliza glucoza in mod corect, mare parte din cantitatea de zahar se acumuleaza in sange. Iar aceasta acumulare poate bloca si deteriora arterele care transporta sange catre si de la inima.

Persoanele cu diabet zaharat pot avea si alte afectiuni care favorizeaza dezvoltarea unei boli cardiovasculare:

  • Hipertensiunea arteriala - este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare si accidentul vascular cerebral. Studiile au aratat o legatura intre hipertensiunea arteriala si rezistenta la insulina.
  • Nivel crescut de colesterol - pacientii cu diabet au adesea niveluri mari de colesterol, inclusiv colesterol LDL („colesterol rau”). In timp, grasimile se depun pe vasele de sange si formeaza placi, care pot bloca fluxul sangvin.
  • Obezitate - este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare si a fost puternic asociata cu rezistenta la insulina, iar ambele cu hipertensiunea arteriala.

Cele mai intalnite boli cardiovasculare la pacientii cu diabet

Ateroscleroza coronariana - cea mai frecventa afectiune cauzata de diabet. Ateroscleroza reprezinta acumularea de colesterol (placi de aterom) in vasele de sange care furnizeaza oxigen si nutritie inimii. Peretii arteriali se ingroasa, se ingusteaza, restrictionand sau blocand circulatia sangelui catre organe si tesuturi.

Boala arteriala periferica - blocaje ale arterelor de la nivelul membrelor inferioare din cauza depunerii de colesterol pe peretii vaselor de sange.

Cardiomiopatia ischemica (boala coronariana) – apare atunci cand arterele coronare se ingusteaza ca urmare a depunerii de placi de aterom, ceea ce reduce fluxul de sange (si implicit aportul de oxigen) catre inima.

Insuficienta cardiaca – reprezinta o afectiune medicala grava in care inima nu poate pompa sange in mod adecvat. Diabetul zaharat de tip 2 este un factor de risc binecunoscut pentru insuficienta cardiaca.

 

Riscurile cardiovasculare la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 (II)