Rinita vasomotorie este o afectiune cronica a mucoasei nazale, care se caracterizeaza prin stari de congestie nazala, secretii si stranuturi frecvente, fara insa a exista o cauza alergica evidenta. Aceasta este principala diferenta intre „rinita alergica” si „rinita vasomotorie”, denumita uneori si „rinita non-alergica”. Simptomele rinitei vasomotorii apar cand vasele de sange de la nivelul mucoasei nazale se dilata excesiv, generand reactii exagerate ale mucoasei nazale la stimuli aparent non-alergeni, cum ar fi schimbarile de temperatura, umiditatea, stresul emotional, parfumurile, mirosurile puternice. Afectiunea nu are un mecanism clar inteles.
Se crede ca rinita vasomotorie apare din cauza disfunctiilor de la nivelul sistemului nervos autonom care regleaza functia vaselor de sange din mucoasa nazala. In conditii normale, mucoasa nazala ajusteaza fluxul sanguin si productia de secretii in functie de necesitati. In cazul rinitei de acest tip, ar fi vorba despre dereglarea echilibrului intre sistemul nervos simpatic si cel parasimpatic la nivelul mucoasei nazale, precum si despre o reactie exagerata a nervilor care joaca rol in conducerea stimulilor nociceptivi (durerosi). Expunerea la stimuli externi va duce la un raspuns exagerat a sistemului nervos parasimpatic, ce provoaca dilatarea excesiva a vaselor de sange din mucoasa.
Rinita vasomotorie – cauze si factori de risc
Rinita, fie alergica sau non-alergica, afecteaza aproximativ 20% din totalul populatiei din tarile industrializate. Rinita non-alergica, spre deosebire de cea alergica, tinde sa apara mai tarziu de-a lungul vietii, de obicei incepand cu varsta de 30 de ani. Incidenta este mult mai mare in randul femeilor; conform datelor, aproximativ 70% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 50 si 65 de ani se vor confrunta cu o anumita forma de rinita non-alergica, cum ar fi rinita vasomotorie, macar intr-un an al vietii. Rinita vasomotorie nu are o cauza alergica specifica, ceea ce o diferentiaza de rinita alergica. In schimb, este cauzata de reactia exagerata la anumiti stimuli, cum ar fi:
-
schimbarile de temperatura si umiditate, fluctuatiile rapide de temperatura (cum ar fi cand se trece dintr-o camera calda la aer rece);
-
expunerea la fum de tigara si alti poluanti atmosferici, praf sau particule in suspensie, care irita mucoasa nazala si provoaca simptome de rinita vasomotorie;
-
agentii iritanti chimici si parfumurile puternice, vopselele, produsele de curatat;
-
consumul de alimente foarte fierbinti, picante, poate stimula nervii din mucoasa nazala, cu reactii ulterioare specifice;
-
schimbarile hormonale asociate sarcinii sau menopauzei pot atat duce la rinita vasomotorie, cat si exacerba simptomele asociate;
-
efortul fizic intens;
-
stresul emotional poate duce la rinita vasomotorie si, de asemenea, provoca episoade mult mai dese ale acestei afectiuni;
-
infectiile active;
-
tratamentul cu anumite tipuri de medicamente.
Nu se cunosc foarte multe lucruri privitoare la rinita vasomotorie. Totusi, s-a observat faptul ca persoanele cu aceasta afectiune tind sa aiba si alte afectiuni respiratorii, cum ar fi sinuzita si otita medie, sau astmul bronsic. Insa, spre deosebire de rinita alergica clasica, rinita vasomotorie este usoara, in special in contextul evitarii – daca este posibil – a factorilor de risc declansatori (triggers). Poate fi gestionata cu mai putin efort decat rinita clasica, chiar daca este suparatoare.
Rinita vasomotorie – simptome si manifestari
Simptomele rinitei vasomotorii sunt foarte similare cu cele ale rinitei alergice tipice. Totusi, nu poate fi identificata o componenta alergica evidenta. Persoanele cu rinita vasomotorie prezinta simptome precum:
-
congestie nazala, senzatia de nas infundat (care poate afecta ambele nari sau poate fi mult mai pronuntata pe o parte);
-
secretii nazale apoase, frecvente si persistente;
-
stranuturi repetate, in salve, de obicei de cel putin trei, provocate de expunerea la potentiali stimuli iritanti, umiditate, modificari ale temperaturii;
-
senzatia de mancarime la nivelul nasului si gatului;
-
dureri de cap, in special in zona fruntii, din cauza congestiei nazale pronuntate;
-
tulburari de somn, treziri frecvente in timpul somnului, uneori apnee obstructiva in somn;
-
hiposmie (diminuarea mirosului), iar in cazuri foarte severe chiar anosmie (pierderea totala a mirosului, mult mai frecventa in caz de rinita vasomotorie, semn al agravarii afectiunii).
Simptomele rinitei vasomotorii sunt adesea persistente si se pot agrava in conditii de umiditate crescuta, temperaturi scazute sau in prezenta agentilor iritanti, cum ar fi parfumurile puternice, fumul de tigara.
Assista Aquamare spray nazal hipertonic este un spray nazal recomandat atat pentru adulti, cat si pentru copii, inca din primul an de viata. Assiste Aquamare spray nazal hipertonic pentru copii si adulti contine apa de mare bogata in minerale, colectata din adancurile Oceanului Atlantic.
Tratament rinita vasomotorie
Tratamentul rinitei vasomotorii are in vedere in primul rand reducerea simptomelor. Din pacate, nu exista un tratament 100% curativ, care sa rezolve afectiunea. In general, optiunile terapeutice in caz de rinita vasomotorie includ:
Medicatie topica
-
Spray-uri nazale cu corticosteroizi: se administreaza pentru reducerea inflamatiei mucoasei nazale si congestiei. Totusi, acest tip de spray pentru rinita vasomotorie, chiar daca poate fi deosebit de benefic, pe termen lung ar putea avea efecte nedorite.
-
Anticolinergice: spray-urile nazale cu bromura de ipratropiu sunt eficiente pentru a reduce secretiile nazale si congestia, prin blocarea efectelor sistemului nervos parasimpatic la nivel de mucoasa nazala (persoanele cu rinoree au un raspuns colinergic mult mai pronuntat).
-
Decongestionante: pot fi folosite pentru a reduce temporar congestia nazala, insa utilizarea pe termen lung duce la asa-zisa rinita medicamentoasa, care poate agrava simptomele.
Medicatie sistemica
-
Antihistaminicele: chiar daca rinita vasomotorie nu are o componenta alergica, tratamentul pe baza de antihistaminice este deseori prescris. Antihistaminicele de noua generatie, cum sunt cetirizina sau loratadina, pot ajuta la reducerea simptomelor.
-
Corticosteroizi orali: in anumite cazuri, in special cele de rinita vasomotorie severa, ar putea fi eficienta o cura de corticosteroizi orali pentru a reduce inflamatia.
Terapia cu solutii saline
Poate fi considerata o forma de tratament naturist pentru rinita vasomotorie, dar eficienta sa nu este la fel de ridicata precum terapia farmacologica. Spalaturile nazale pe baza de solutii saline izotonice sau usor hipertonice ajuta la curatarea mucoasei nazale si reducerea inflamatiei. Este o metoda sigura si relativ eficienta, fara efecte secundare, si poate fi utilizata zilnic drept forma de tratament homeopat pentru rinita vasomotorie.
Tratamentul chirurgical
In cazurile severe si refractare la tratamentul obisnuit, alternativele chirurgicale pot fi o optiune eficienta. Exista mai multe abordari, cum ar fi turbinoplastia sau septoplastia, pentru a ajuta la imbunatatirea fluxului de aer si reducerea congestiei nazale cronice. Totusi, acestea nu rezolva cauza de baza a afectiunii. Alte alternative mai includ si tratamentul cu laser CO2, prin care se indeparteaza o parte din mucoasa nazala (aceasta poate fi si conservata, dupa caz). Neurectomia vidiana reprezinta interventia prin care se intrerupe inervatia parasimpatica a mucoasei nazale. De cele mai multe ori, se realizeaza sub control endoscopic, dar are si efecte adverse.
Rinita vasomotorie – complicatii si riscuri asociate
Rinita vasomotorie nu se vindeca, ci este o afectiune care persista de obicei de-a lungul intregii vieti. Un studiu efectuat pe 180 de persoane cu rinita vasomotorie si-a propus evaluarea acestor persoane la 3-7 ani dupa diagnosticul initial, si s-a ajuns la urmatoarele rezultate:
-
52% au prezentat o agravare a bolii;
-
12% au inceput sa aiba episoade mult mai frecvente de rinita vasomotorie;
-
9% au dezvoltat sensibilizare la alti factori de mediu, care anterior nu declansau simptome.
In plus, au existat si persoane cu rinita vasomotorie care au dezvoltat noi comorbiditati, dintre care cea mai frecventa a fost astmul. Un numar mare de persoane a dezvoltat si sinuzita cronica. In mod obisnuit, rinita vasomotorie nu duce la complicatii majore, dar interfereaza cu viata de zi cu zi, performanta la locul muncii, studiul si altele. Rinita vasomotorie se poate prezenta cu complicatii si din prisma tratamentelor utilizate pentru a controla simptomele. Multe dintre ele pot duce la uscaciune nazala, palpitatii, epistaxis (sangerari nazale spontane) si somnolenta. De asemenea, rinita non-alergica se mai asociaza si cu alte afectiuni, cum ar fi:
-
durerile cronice de cap;
-
disfunctia trompei lui Eustachio;
-
polipii nazali;
-
sindromul de apnee obstructiva in somn;
-
tusea cronica.
Surse:
-
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2005/0915/p1057.html
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547704/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8303640/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650992/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650980/