Rezistenta la insulina si prediabetul apar atunci cand organismul nu utilizeaza insulina corect. Insulina este un hormon secretat de catre pancreas, care ajuta glucoza din sange sa ajunga in muschi, grasime si ficat, transformand-o in energie. Glucoza provine din alimentele consumate, insa si ficatul o produce la nevoie, cand o persoana posteste, de exemplu. Nivelul de glucoza creste dupa masa, pancreasul eliberand insulina in fluxul sangvin pentru a-l controla.
Rezistenta la insulina apare cand celulele din muschi, grasime si ficat nu reactioneaza asa cum ar trebui, astfel incat pancreasul produce mai multa insulina pentru a ajuta glucoza sa patrunda in celule. Cat timp pancreasul va produce suficient de multa insulina pentru a suplini raspunsul slab al celulelor, glicemia va avea un nivel normal. Este important de stiut ca insulina are un rol foarte important in ceea ce priveste aparitia diabetului de tip 2.
Rezistenta la insulina si prediabetul nu prezinta, de obicei, simptome. Unele persoane se pot confrunta cu zone de piele mai inchise la culoare (in special la subrat, pe gat), care poarta denumirea de Acanthosis nigricans. De asemenea, la nivelul pielii pot aparea mici excrescente. Desi nivelul glicemiei nu este inca atat de mare pentru a conduce la aparitia simptomelor, cateva studii au aratat ca unele persoane pot prezenta deja modificari la nivel ocular, ce pot duce la retinopatie diabetica.
Ce este insulina?
Insulina este un hormon secretat de catre pancreas pentru a controla nivelul de glucoza din fluxul sangvin. De asemenea, contribuie la stocarea glucozei in ficat, grasime si muschi. In plus, regleaza metabolismul glucidelor (carbohidrati), al grasimilor si proteinelor din organism. In momentul in care insulina nu functioneaza adecvat, grasimea se descompune si produce, printre altele, acizi ceto. Cand o persoana mananca, nivelul glucozei din sange creste, iar pancreasul elibereaza insulina pentru ca zaharul sa fie stocat si utilizat ca energie pentru mai tarziu. Fara aceasta abilitate a pancreasului, glicemia fie va creste prea mult, fie va scadea. Rezistenta la insulina creste riscul de obezitate, de hipertensiune, precum si nivelul trigliceridelor.
Rezistenta la insulina este legata de prediabet si diabet de tip 2. Persoanele care se confrunta cu aceasta problema dezvolta practic toleranta, hormonul devenind astfel mai putin eficient. Ca rezultat, este nevoie de mai multa insulina pentru a „convinge” celulele adipoase si musculare sa prelucreze glucoza si sa o stocheze in continuare. Nu se stie exact care este cauza rezistentei la insulina, insa exista modalitati de a ajuta organismul sa fie mai receptiv la insulina pentru a preveni sau intarzia diabetul de tip 2, sau pentru a ajuta pacientii cu diabet de tip 1 sa-si managerieze nivelul de glucoza din sange.
Cum se instaleaza rezistenta la insulina?
Cei mai multi oameni nu-si dau seama ca au rezistenta la insulina pana cand nu isi fac analize de sange. Ea apare practic gradual si este important de stiut ca nu se numara printre cauzele diabetului de tip 1, insa pacientii care sufera de diabet de tip 1 vor avea nevoie de doze mai mari de insulina pentru a controla glicemia.
Rezistenta la insulina si legatura cu diabetul
Insulina regleaza cantitatea de glucoza care circula prin sange. Insulina induce absorbtia glucozei de catre celule, glucoza provenind din alimentele consumate de oameni.
Insulina este, de asemenea, mesagerul chimic care instruieste ficatul sa stocheze glucoza. Ficatul depoziteaza glucoza sub forma de glicogen.
Insulina ajuta, de obicei, organismul sa mentina un echilibru bun al energiei, nepermitand ca nivelul de glucoza din sange sa creasca prea mult timp.
Motivele rezistentei la insulina raman complexe, iar cercetatorii continua sa investigheze acest proces.
Pentru a intelege cum se dezvolta rezistenta la insulina este recomandat sa intelegeti urmatorii pasi care au loc:
-
Insulina isi pierde capacitatea de a sustine eficient celulele corpului.
-
La inceput, pancreasul secreta mai multa insulina pentru a mentine zaharul din sange la un nivel sanatos.
-
Pancreasul nu mai poate sa elibereze insulina suplimentara pentru a compensa rezistenta crescanda a celulelor.
-
Nivelul de glucoza din sange incepe sa creasca in mod constant, ceea ce poate duce la prediabet si diabet de tip 2 daca persoana in cauza nu primeste tratament si nu-si tine sub control nivelul zaharului din sange.
Cauze si factori de risc
Factorii de risc ai rezistentei la insulina, prediabetului si diabetului sunt:
-
supraponderalitatea sau obezitatea, mai ales atunci cand greutatea corporala suplimentara se afla la nivelul abdomenului
-
stilul de viata sedentar (sedentarism) sau lipsa de exercitii fizice
-
fumatul
-
consumul unor cantitati mari de alcool, care poate afecta ficatul
-
problemele de somn
-
nivelurile ridicate de colesterol
-
hipertensiune arteriala, pe care un studiu din 2018 o coreleaza cu un risc crescut de rezistenta la insulina
Prediabetul si diabetul au unii factori de risc in comun cu bolile de inima si cu alte probleme cardiovasculare si cerebrovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral.
Acesti factori de risc nu pot fi intotdeauna preveniti, insa unii pot fi evitabili. Din acest motiv, medicii incurajeaza adoptarea unui stil de viata sanatos care poate ajuta la reducerea riscului aparitiei afectiunii.
Specialistii in medicina recomanda ca toate persoanele cu varsta peste 45 de ani sa fie testate pentru diabet.
De asemenea, se recomanda testarea inainte de varsta de 45 de ani daca o persoana:
-
este supraponderala sau obeza
-
are niveluri ridicate de colesterol
-
are antecedente familiale de diabet
-
este de origine afro-americana, asiatic-americana, latino-americana sau hispano-americana, nativ-americana
-
a avut diabet gestational sau a nascut un copil cu o greutate de peste patru kilograme
Semne si simptome
Rezistenta la insulina nu prezinta de obicei simptome pana la dezvoltarea diabetului. Specialistii raporteaza ca peste 85% dintre persoanele cu prediabet nu stiu probabil ca au aceasta afectiune.
Exista, de asemenea, legaturi intre rezistenta la insulina si urmatoarele probleme de sanatate:
Acanthosis nigricans
Aceasta afectiune a pielii se poate dezvolta la persoanele cu rezistenta la insulina. Mai exact, in zona inghinala, axilara si pe spatele gatului se dezvolta pete groase, cu aspect catifelat. Aceasta hiperpigmentare poate face ca pielea sa devina mai inchisa la culoare, in functie de nuanta pielii persoanei in cauza.
Sindromul ovarului polichistic (SOP)
Exista legaturi intre rezistenta la insulina si SOP. Sindromul ovarului polichistic se manifesta prin cicluri menstruale neregulate, infertilitate si perioade menstruale dureroase.
Boala vasculara
O persoana cu niveluri ridicate de insulina in sange poate avea, de asemenea, un risc crescut de afectiuni vasculare, cum ar fi bolile de inima, chiar daca nu sufera de diabet.
Tulburare depresiva majora (TDM)
Medicii asociaza, de asemenea, niveluri ridicate de insulina in sange - chiar si fara prezenta diabetului zaharat - cu un risc crescut de tulburare depresiva majora.
Daca o persoana banuieste ca ar putea avea una dintre aceste conditii, ar putea solicita un test de sange pentru a verifica nivelul de insulina si rezistenta la insulina.
Diagnostic
Medicii utilizeaza teste de sange pentru a diagnostica prediabetul, insa mai rar testeaza rezistenta la insulina. De obicei, se foloseste testul de glucoza plasmatica in repaus alimentar (FPG) si testul de hemoglobina glicata, ce masoara nivelul glicemiei din ultimele 3 luni. De asemenea, medicul va adresa pacientului intrebari legate de simptome, de istoricul familial si medical, va evalua greutatea si va masura tensiunea arteriala, precum si nivelul de colesterol.
Metode de tratament
Din pacate, rezistenta la insulina nu poate fi tratata, insa exista modalitati prin care puteti ajuta celulele sa devina mai receptive. Este foarte important sa va mentineti activi, pentru a combate rezistenta la insulina. Activitatea fizica deschide practic noi usi pentru ca glucoza sa patrunda in celule, fara ca insulina sa actioneze ca intermediar. Se recomanda si pastrarea unui nivel optim al greutatii corporale si, in general, evitarea alimentelor bogate in carbohidrati. Desi nu exista tratament medicamentos pentru rezistenta la insulina, unele medicamente pentru diabetul de tip 2 ar putea fi de ajutor, insa doar la recomandarea medicului.
Prevenire
Chiar daca rezistenta la insulina nu poate fi prevenita, tot se recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, activ si a unei diete echilibrate.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22206-insulin-resistance
https://www.medicalnewstoday.com/articles/305567
https://www.healthline.com/health/diabetes/insulin-resistance-symptoms