Rezistenta la antibiotice: ce este si cum poate fi prevenita

Rezistenta la antibiotice: ce este si cum poate fi prevenita Rezistenta la antibiotice: ce este si cum poate fi prevenita

Ultima actualizare: 28 august 2023

rezistenta-la-antibiotice

Rezistenta la antibiotice reprezinta o problema medicala majora, fiind un fenomen din ce in ce mai intalnit in practica clinica. Antibioticele sunt medicamente foarte puternice folosite pentru a combate afectiuni si patologii candva letale. Odata cu aparitia antibioticelor, speranta de viata a fost imbunatatita semnificativ, iar boli candva mortale sunt considerate acum usoare. Cu toate acestea, disponibilitatea antibioticelor si utilizarea inadecvata a acestora are repercursiuni care se fac resimtite atat pe plan personal, cat si la nivel de sanatate publica. Una dintre principalele cauze ale fenomenului de rezistenta la antibiotice o reprezinta utilizarea inadecvata a acestora.

Rezistenta la antibiotice este un fenomen care apare atunci cand o bacterie evolueaza si sufera mutatii, astfel incat nu mai este sensibila la agentul terapeutic candva eficient. Acest proces are loc printr-o gama variata de mecanisme, printre care sinteza de noi gene, transferul acestora de la o tulpina la alta, modificarea compozitiei antibioticelor, mascarea acestora, exportarea, insa si capacitatea anumitor bacterii de a-si modifica structura externa si receptorii, astfel incat gama de antibiotice folosite sa nu se poata atasa de suprafata lor, pentru a-si manifesta efectele. Drept urmare, rezistenta la antibiotice are potentialul de a deveni o preocupare majora de sanatate.

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.


Ce este rezistenta la antibiotice?

Rezistenta la antibiotice descrie o caracteristica a unor bacterii care, desi candva erau sensibile la aceste medicamente, acum au ajuns sa reziste tratamentului cu acestea. De fapt, exista tulpini de bacterii care au ajuns sa fie sensibile la aproape toate tipurile cunoscute de antibiotice si care si-au dezvoltat mecanisme complexe de rezistenta. O lista din ce in ce mai mare de afectiuni si boli de natura infectioasa (pneumonia, tuberculoza, gonoreea si altele) dispun de tot mai putine alternative de tratament, uneori devenind chiar imposibil de tratat, din cauza faptului ca aceste medicamente ajung sa fie tot mai putin eficiente in lupta impotriva agentului infectios.

Specialistii din domeniul sanatatii sustin faptul ca rezistenta la antibiotice este nu doar din ce in ce mai frecventa, ci si un fenomen care are potentialul de a transforma infectiile comune, relativ usor de tratat, in afectiuni care prezinta, din nou, risc ridicat de mortalitate. Unele bacterii care cauzeaza infectii au dezvoltat rezistenta la antibiotice care erau utilizate candva in mod obisnuit drept alternativa eficienta de tratament. Staphylococcus aureus si Neisseria gonorrhoeae sunt, in momentul de fata, aproape in totalitate rezistente la penicilina G. In trecut, infectiile cu acesti agenti patogeni erau aproape intotdeauna tratate folosindu-se penicilina.

Cea mai serioasa preocupare legata de rezistenta la antibiotice este faptul ca unele bacterii care in trecut nu ridicau probleme de tratament au ajuns sa fie rezistente la aproape toate tipurile de antibiotice disponibile in mod obisnuit. Aceste bacterii sunt capabile sa provoace boli deosebit de grave si, prin urmare, infectiile cu ele presupun o problema majora de sanatate publica:

  • Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA);
  • Enterococcus rezistent la vancomicina (VRE);
  • Mycobacterium tuberculosis multirezistent la medicamente (MDR-TB);
  • Enterobacteriaceae rezistente la carbapeneme (CRE).

Rezistenta la antibiotice apare ca urmare a faptului ca bacteriile reusesc sa dezvolte mecanisme si strategii eficiente de a evita actiunea specifica a substantei active continute in antibiotic. De asemenea, utilizarea inadecvata a acestor medicamente, intrebuintarea lor pe scara larga si fara prescriptie medicala, in patologii care nu necesita tratamente cu antibiotice si in care folosirea antibioticelor nu are niciun fel de eficienta contribuie in mod semnificativ la fenomenul acesta de rezistenta la antibiotice.

De ce apare rezistenta la antibiotice?

Daca este sa facem referire la mecanismele prin care bacteriile capata rezistenta la antibiotice, putem face referire la:

  • Rezistenta intrinseca: bacteriile ar putea supravietui in mod obisnuit unui antibiotic datorita faptului ca prezinta o rezistenta intrinseca specifica. De exemplu, un antibiotic specific care actioneaza asupra mecanismului de biosinteza a peretelui celular bacterian, cum este penicilina, nu ar putea afecta o bacterie care nu are perete celular.
  • Rezistenta dobandita: bacteriile pot capata rezistenta la antibiotice, desi au fost susceptibile anterior la acestea, prin noi mutatii genetice care le ajuta sa fie rezistente sau prin transferul de gene si material genetic de la o bacterie deja rezistenta. Un exemplu de bacterie care si-a asigurat rezistenta la antibiotice in acest fel este Mycobacterium tuberculosis (prezinta un mecanism care ii confera rezistenta la rifamicina).
  • Schimbul genetic: materialul genetic al unei bacterii poate afecta productia de proteine, dar si de alti compusi structurali, ducand la componente si receptori bacterieni noi, care asigura faptul ca acestea nu pot fi recunoscute de substantele active din antibiotice. Bacteriile care impartasesc acelasi mediu de crestere pot adaposti determinanti genetici intrinseci ai acestui fenomen de rezistenta la antibiotice, care ar modifica genomica bacteriile. Un exemplu este rezistenta la trimetoprim a speciilor de Escherichia coli si Haemophilus influenza.
  • Transferul de ADN: rezistenta la antibiotice poate aparea si in urma transferului de material genetic si componente genetice intre bacterii deja rezistente si bacterii sensibile. Exista trei mecanisme prin care transferul orizontal gene, implicat in rezistenta la antibiotice, poate sa aiba loc: transformare, transductie si conjugare.

rezistenta-antibiotice

La nivel individual, fenomenul de rezistenta la antibiotice este sustinut chiar de catre populatia care avea cea mai mare nevoie de aceste medicamente. Exista mai multe practici care sustin in mod exacerbat incidenta din ce in ce mai crescuta a fenomenului de rezistenta la antibiotice:

  • utilizarea antibioticelor in industria zootehnica pentru furajele animalelor care, ulterior, vor fi consumate de catre oameni;
  • utilizarea antibioticelor pentru a trata infectiile virale, fiind cunoscut faptul ca antibioticele nu au niciun efect asupra agentilor patogeni de natura virala;
  • utilizarea antibioticelor fara prescriptie medicala si fara recomandarea medicului;
  • intreruperea tratamentului cu antibiotic odata ce simptomele bolii s-au ameliorat (conform indicatiilor specialistilor, tratamentele cu antibiotice trebuie folosite pentru o perioada foarte stricta, care trebuie respectata intocmai);
  • lipsa vaccinarii, care face necesara utilizarea antibioticelor pentru boli care, altfel, ar putea fi eficient prevenite prin vaccinare;
  • utilizarea antibioticelor chiar si in cazul afectiunilor usoare, din ingrijorare exacerbata;
  • prescrierea antibioticelor drept alternativa de tratament pentru infectiile bacteriene in lipsa efectuarii antibiogramei (modalitate utila pentru a determina care este tipul de antibiotic cel mai eficient in neutralizarea bacteriei).

Rezistenta la antibiotice este un fenomen tot mai des intalnit care, din pacate, pare sa isi extinda repercursiunile asupra intregii populatii. Specialistii din intreaga lume isi indreapta atentia spre ceea ce ar putea insemna faptul ca boli candva relativ usor de gestionat ajung sa aiba potential de mortalitate din cauza faptului ca rezistenta la antibiotice devine tot mai des intalnita.

Pentru a stimula intens sistemul imunitar adult si pentru a combate eficient raceala, gripa sau senzatia de oboseala, farmacistii Catena va recomanda sa folositi IMMUNE MAX LYSI ulei ficat de rechin. Este un produs cu un continut bogat in alkoxigliceroli, substante care se regasesc si in laptele matern sau in maduva oaselor sanatoase. Acestea ofera imunitate naturala organismului in lupta cu infectiile, ajutand eficient si la refacerea tesuturilor.

Cum poate fi prevenita rezistenta la antibiotice?

Rezistenta la antibiotice este un fenomen care implica si o componenta umana, intrucat anumite comportamente ajung sa stimuleze capacitatea bacteriilor de a-si dezvolta mecanisme eficiente pentru rezistenta la antibiotice. La nivel individual, rezistenta la antibiotice ar putea fi prevenita prin mai multe strategii eficiente, cum ar fi:

  • evitarea administrarii de antibiotice in cazul infectiilor de natura virala;
  • respectarea perioadei de tratament si a dozajului prescris de medic;
  • utilizarea antibioticelor doar la recomandarea expresa a medicului specialist;
  • evitarea administrarii de antibiotice drept metoda de preventie a imbolnavirilor;
  • evitarea folosirii antibioticelor pentru cazurile usoare de imbolnavire, cu simptome relativ usor de gestionat si suportat;
  • vaccinarea reprezinta o alta metoda prin care fenomenul de rezistenta la antibiotice ar putea fi prevenit;
  • asigurarea unei gestionari optime si eficiente a bolii infectioase.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513277/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7782542/
  3. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/antibiotic-resistant-bacteria
  4. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antibiotic-resistance
  5. https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/a/antibiotic-resistance.html
  6. https://www.nfid.org/antibiotic-resistance/
  7. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21655-antibiotic-resistance