Termenul „reumatism” este denumirea comuna care a fost candva data tulburarilor musculoscheletice care afecteaza una sau mai multe structuri din organism, cum ar fi ligamentele, tendoanele, muschii si oasele.
Acest termen nu mai este folosit de profesionistii din domeniul medical, desi inca mai sunt in uz cuvinte similare, cum ar fi „reumatoid” si „reumatologie”. In prezent, cand se stabileste diagnosticul unei afectiuni reumatice, medicii prefera denumiri mai specifice, termenul „reumatism” fiind folosit mai degraba pentru a defini o categorie de afectiuni.
Avand totusi in vedere ca in unele tari termenul descrie de fapt sindromul fibromialgiei, se poate considera ca reumatismul are doua forme:
-
forma articulara – adica cea care afecteaza articulatiile (de exemplu, artrita reumatoida, lupusul, guta, spondilita etc.);
-
forma nearticulara – care afecteaza tesuturile moi si muschii, determinand sindromurile durerii regionale.
Ce trebuie sa stiti despre reumatism?
„Reumatism” este un termen generic, care defineste mai multe afectiuni ce provoaca simptome similare, toate aceste boli fiind autoimune sau inflamatorii.
In general, afectiunile din sfera reumatismului sunt cauzate de uzura cartilajului articular, inflamatia articulatiilor sau decalcificarea oaselor. Durerea reumatica poate aparea la nivelul articulatiei sau a structurilor din jurul acesteia, cum ar fi muschii, tendoanele etc. Exista si cazuri in care reumatismul apare exclusiv la nivelul articulatiilor si produce dureri atat de persistente, incat afecteaza calitatea somnului.
Pentru ameliorarea durerilor musculare si articulare, in special in cazul contuziilor, intinderilor, entorselor si suprasolicitarii musculare, specialistii Catena va recomanda Dolorgiet gel racoritor pentru uz extern.
Desi reumatismul este o categorie vasta de afectiuni, acestea se evidentiaza prin 7 caracteristici, si anume:
-
durere sau disconfort care se percepe de obicei la nivelul uneia sau mai multor articulatii (acesta putand sa apara inclusiv in zona coloanei vertebrale);
-
durere resimtita in timpul miscarii zonelor afectate;
-
sensibilitate la atingerea zonelor afectate de reumatism;
-
rigiditate articulara si musculara, mai ales dupa perioade de imobilitate;
-
ameliorare a simptomelor dupa ce pacientul cu reumatism face miscare moderata si agravare a simptomatologiei dupa exercitiile fizice solicitante;
-
accentuare a disconfortului ca raspuns la factorii climatici, mai ales in cazul scaderii presiunii atmosferice si a cresterii nivelului de umiditate;
-
atenuare a simptomelor daca zonele afectate sunt expuse la caldura.
Desi nu toate formele de reumatism manifesta prin toate cele 7 caracteristici, majoritatea prezinta cel putin primele 4 simptome de pe lista de mai sus.
Conform Institutului National de Artrita si Boli Musculoscheletale si Cutanate, exista peste 100 de tipuri de reumatism, majoritatea afectand sistemul musculoscheletal. Printre cele mai frecvent intalnite afectiuni reumatice se numara:
-
artrita reumatoida;
-
artrita infectioasa;
-
osteoartrita;
-
febra reumatica;
-
artrita reumatoida juvenila;
-
boala cardiaca reumatica;
-
guta;
-
fribromialgia;
-
lupusul;
-
spondiloartropatiile, precum spondilita anchilozanta si artrita psoriazica;
-
sindromul Sjogren;
-
sclerodermia;
-
polimialgia reumatica.
Afectiunile din sfera reumatismului, cum ar fi majoritatea formelor de artrita si spondiloartropatiile (tulburari spinale inflamatorii), sunt de obicei dureroase, cronice si progresive, adica se agraveaza in timp.
W Proenzi ArtroStop crema este destinata mentinerii unui sistem osos sanatos, prin aplicarea pe zonele articulare dureroase. Produsul contine extract de Boswellia serrata, metil-salicilat si sulfat de glucozamina, ce diminueaza durerile articulare si imbunatatesc mobilitatea articulatiilor.
Bolile inflamatorii din sfera reumatismului sunt principala cauza de durere severa si dizabilitate care afecteaza calitatea vietii pacientilor din intreaga lume, putand sa provoace tot felul de comorbiditati sau afectiuni asociate si chiar sa duca la deces.
Diagnosticul precoce si tratamentul pot incetini evolutia multor boli reumatice. Din pacate, intrucat simptomele tind sa fie similare, afectiunile din categoria reumatismului sunt dificil de diagnosticat. De obicei, medicii efectueaza un examen fizic si se intereseaza despre simptomele cu care se confrunta pacientii. Se pot efectua inclusiv analize de sange sau investigatii imagistice.
Peste 100 de milioane de persoane din Europa, adica aproximativ un sfert din populatie, sufera de reumatism. Se estimeaza ca 1 din 1.000 de persoane va dezvolta pe parcursul vietii o forma de reumatism.
Reumatism – cele mai cunoscute cauze
Majoritatea afectiunilor din categoria reumatismului apar cand sistemul imunitar al organismului incepe sa atace propriile tesuturi. Medicii nu cunosc cauza exacta a acestui fenomen. La unii pacienti, reumatismul apare ca urmare a unor factori genetici, in timp ce in cazul altora boala poate fi rezultatul factorilor de mediu, cum ar fi expunerea la fumul de tigara, poluarea sau aparitia unei infectii. Si sexul persoanei ar putea juca un rol in aparitia reumatismului, bolile reumatice afectand mai frecvent femeile decat barbatii. Se estimeaza ca aceste afectiuni apar la 8,4% dintre femei si la 5% dintre barbati.
Pentru mentinerea sanatatii psihice, reducerea oboselii si epuizarii si reglarea activitatii hormonale, farmacistii Catena recomanda Benesio Neuroalfa, un produs cu compozitie complexa, care contribuie la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ si sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale.
Reumatism – factori de risc
Contextul in care se dezvolta un sindrom de durere reumatica poate fi un reper pentru stabilirea diagnosticului exact.
Reudol de la Pharmalife este un gel pe baza de plante, recomandat pentru tratarea durerilor de muschi si articulatii, foarte util in caz de reumatism. Reudol gel contine arnica si gheara-diavolului, doua plante cu proprietati miraculoase in tratamentul reumatismului. Actioneaza imediat, fiind indicat si in cazul accidentarii la nivelul tendoanelor, daca apare si inflamarea zonei respective.
De exemplu, varsta si sexul pacientului sunt deosebit de importante in diagnosticarea unei afectiuni din sfera reumatismului. Spondilita anchilozanta apare de obicei treptat, initial ca durere de spate, si este mai frecventa la barbatii tineri, mai ales in perioada cuprinsa intre adolescenta si varsta de 30 de ani.
Lupusul eritematos sistemic apare la femeile tinere, iar artrita reumatoida tinde sa se declanseze la femeile de varsta mijlocie. Polimialgia reumatica vizeaza in schimb mai ales adultii in varsta.
Unii pacienti prezinta o combinatie de artrita reumatoida si lupus, in timp ce la altii, boala reumatica apare in asociere cu sindromul Sjogren, aceste cazuri fiind mai comune la femei decat la barbati.
La pacientii cu artrita psoriazica este relevant istoricul familial, deoarece in astfel de cazuri afectiunea se transmite genetic.
Si sclerodermia, mai exact sclerodermia localizata, determina dureri articulare si este cel mai frecvent diagnosticata la copii, aproximativ 90% dintre acestia fiind diagnosticati cand au intre 2 si 14 ani. La adulti, afectiunea se instaleaza mai tarziu, acestia primind diagnosticul cam in jurul varstei de 40 de ani.
Si traumatismele musculoscheletale pot provoca in timp reumatism. De exemplu, spre deosebire de majoritatea afectiunilor reumatice, osteoartrita nu este asociata cu tulburari ale sistemului imunitar, ci se dezvolta ca urmare a degradarii cartilajului, deteriorare care in anumite cazuri poate aparea inclusiv din cauza unei leziuni sau accidentari.
Surse:
https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/an-overview-of-rheumatic-diseases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK267/
https://www.topdoctors.co.uk/medical-dictionary/rheumatism#