Durerea in gat ii afecteaza frecvent pe copiii mici. In sezonul rece, aproape ca nu trece o luna fara ca disconfortul sa-si faca simtita prezenta. De multe ori, acest rosu in gat este insotit si de alte simptome neplacute. In ciuda faptului ca exista o multime de recomandari privind remedii pentru dureri in gat la copii, uneori, pare ca nimic nu functioneaza. Totodata, sa convingeti un junior sa-si ia leacul sau tratamentul pare o misiune imposibila. Cu toate acestea, este important sa perseverati. Netratata, durerea in gat poate duce si la alte probleme, precum deshidratare (din cauza disconfortului din gat, copilul evita sa bea apa), durere de ureche, abces parafaringian si chiar afectiuni ale rinichilor, daca exista o infectie cu streptococ.
Tratamentul se stabileste in functie de cauza problemei. In acest sens, pentru a va trata corect copilul, este necesar un exudat. Pana ajungeti la medic, este bine sa aveti la indemana cateva remedii pentru dureri in gat.
Atentie! In cazul copiilor, gargara cu apa sarata NU se afla pe lista recomandarilor de remedii pentru dureri in gat. Acestia pot inghiti amestecul, ceea ce poate duce ulterior la dezechilibre electrolitice. De asemenea, traditionala gargara cu sare poate favoriza deshidratarea si usca si mai tare gura si gatul.
Remedii pentru dureri in gat – incepeti cu o cana de ceai
Hidratarea este unul dintre cele mai la indemana remedii pentru dureri in gat. Micul pacient trebuie sa consume in aceasta perioada cat mai multe ceaiuri. Atentie, insa, bautura nu trebuie sa fie fierbinte, deoarece temperatura ridicata nu va face altceva decat sa dezvolte infectia. Asadar, cand vine vorba despre remedii pentru dureri in gat, apelati, in primul rand, la o cana de ceai cald.
Cateva dintre ceaiurile cunoscute ca remedii pentru dureri in gat sunt urmatoarele:
Pentru a spori efectul, este indicat ca ceaiurile sa fie indulcite cu miere.
Remedii pentru dureri in gat – lista de alimente indicate
Nu e deloc un moment bun ca pacientul sa sara peste mese. Hranirea are o contributie importanta la grabirea vindecarii. Asadar, consumul de alimente moi si/sau reci se afla pe lista de remedii pentru dureri in gat. Timp de cateva zile, in meniul juniorului trebuie sa se afle:
-
iaurt slab (fiind rece, calmeaza durerea si ajuta la oprirea dezvoltarii infectiei)
-
supa calda de pui;
-
supa crema de legume;
-
piure de cartofi;
-
paste;
-
ou fiert si zdrobit;
-
banana zdrobita;
-
smoothie-uri de legume sau fructe;
-
porridge;
-
miere.
Folosirea unui umidificator
V-ati gandit vreodata ca folosirea unui umidificator de camera poate fi unul dintre cele mai eficiente remedii pentru dureri in gat? Cand acest aparat detecteaza daca exista un nivel scazut al umiditatii in camera si pulverizeaza vapori ce regleaza nivelul umiditatii. Totodata, in acest mod, aerul este curatat de impuritati. Umidificatorul va reduce astfel disconfortul mucoaselor gatului si a nasului, reducand astfel iritatia si inflamatia.
Puterea aburului
Pe lista de remedii pentru dureri in gat se afla si puterea aburului. In cazul copiilor, evitati metoda de inhalatie cu aburi deasupra unei cratite care a dat in clocot. Chiar si sub atenta dumneavoastra supraveghere pot avea loc incidente. Alegeti, in schimb, sa stati cu copilul in baie, fara a intra in dus, in timp ce din robinetul de la cada curge apa calda. Se vor crea astfel aburi care vor ajuta la ameliorarea disconfortului in gat.
Odihna adecvata
Odihna este unul dintre cele mai bune remedii pentru dureri in gat. In timpului somnului, sistemul imunitar lucreaza la capacitate maxima pentru a combate infectiile. Aveti grija ca piciul dumneavoastra sa se odihneasca din plin!
Perna, pe lista de remedii pentru dureri in gat?
Tineti cont ca, de cele mai multe ori, durerea in gat vine la pachet cu congestie nazala. De aceea, adaugati inca o perna sub capul micului pacient. Inaltimea suplimentara va ajuta copilul sa respire mai usor. Odata cu ameliorarea congestiei, juniorul nu va trebui sa doarma cu gura deschisa, actiune care i-ar fi putut usca si mai mult gatul.
De asemenea, sa nu pierdeti din vedere ca odihna este unul dintre cele mai bune remedii pentru dureri in gat. Mai exact, somnul ajuta sistemul imunitar sa se refaca si sa lupte impotriva infectiei care a cauzat inflamatia.
Dropsuri cu miere si alte ingrediente calmante
Pana ajungeti la medicul de familie, consultati-va cu un farmacist pentru a afla care sunt cele mai de ajutor remedii pentru dureri in gat (fara reteta) pe care vi le poate da pentru copilul dumneavoastra. De cele mai multe ori, durerile in gat sunt cauzate de virusi. Acestia nu pot fi distrusi cu antibiotice, deoarece antibioticele elimina doar bacteriile. Specialistii sugereaza ca virusul trebuie sa-si urmeze cursul in organism.
In topul listei de remedii pentru dureri in gat se regasesc bomboanele/dropsurile/sprayurile care conțin: miere, lemn-dulce, propolis, mentol, eucalipt, albastru de metilen etc. In vreme ce dropsurile ajuta la cresterea productiei de saliva si lubrifierea gatului, sprayurile au efect efect analgezic, antiseptic si dezinfectant.
Evitati in aceasta perioada
Durerile in gat sunt frecvente la copii. Rareori ele semnaleaza o afectiune serioasa. Daca am lamurit pana acum la ce remedii pentru dureri in gat sa apelati pentru a-l ajuta pe junior sa se simta mai bine, tineti cont ca exista si o lista de lucruri pe care trebuie pot incetini recuperarea:
-
inghetata - calmeaza doar partial si temporar durerea in gat. Aceasta reprezinta mai degraba un mic rasfat decat unul dintre recomandarile de remedii pentru dureri in gat. De multe ori poate chiar sa mareasca disconfortul;
-
gargara cu sare – este neplacuta si poate duce la deshidratare in cazul copiilor;
-
fumatul pasiv – evitati sa fumati in preajma copilului;
-
aerul uscat;
-
poluarea si potentialii alergeni (praful, polenul, mucegaiul, parul de animale sau vaporii chimici de la produsele de curatat);
-
alimente sau bauturi acide;
-
alimente uscate sau dure, precum covrigei, chipsuri sau floricele).
Exista multe remedii pentru dureri in gat, insa alegerea celui mai bun remediu se va face cu ajutorul unui specialist. Acesta este cel mai in masura sa stabileasca tratamentul in functie de natura problemei.
Este bine sa stiti ca durerile in gat pot fi cauzate de diferiti factori. Principala cauza este, desigur, o infectie virala. De asemenea, mai poate fi vorba despre un simptom specific bolilor copilariei, o consecinta a tusei, inhalarea de factori iritanti sau o consecinta a tipatului sau vorbitului excesiv.
Asadar, in special in cazul copiilor, nu va grabiti sa administrati remedii pentru dureri in gat, ci consultati-va cu un specialist.
Surse:
https://www.healthline.com/health/best-tea-for-sore-throat#benefits
https://www.healthline.com/health/cold-flu/what-to-eat-when-you-have-a-sore-throat
https://www.healthline.com/health/cold-flu/help-sore-throats#_noHeaderPrefixedContent
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318631
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/diagnosis-treatment/drc-20351640