Remedii pentru dureri menstruale

Remedii pentru dureri menstruale Remedii pentru dureri menstruale

Ultima actualizare: 12 mai 2023

remedii-pentru-dureri-menstruale

V-ati confruntat vreodata cu dureri menstruale? Daca da, aflati ca, de cele mai multe ori, ele sunt o parte fireasca a ciclului menstrual. Majoritatea femeilor se confrunta, la un moment dat in viata, cu astfel de manifestari. Aceste dureri menstruale se resimt sub forma de crampe musculare destul de intense, localizate la nievelul burtii, si se pot raspani la spate si coapse. Uneori, durerea vine in spasme intense, in timp ce alteori poate fi surda, dar mai constanta. Astfel, de la caz la caz, ciclul menstrual poate cauza un disconfort mic, sau inexistent sau poate presupune dureri puternice. Exista cazuri cand unele femei se pot confrunta cu dureri pelvine chiar si atunci cand nu au menstruatie sau au dureri menstruale intense, greu de suportat, in primele zile ale ciclului menstrual. Aflati, din acest articol, tot ceea ce trebuie sa stiti despre aceste dureri menstruale, cum le puteti ameliora si cand e cazul sa apelati la un specialist.

Cand vine vorba despre dureri menstruale trebuie sa stiti ca ele nu sunt acelasi lucru cu SPM (sindromul premenstrual). Acesta provoaca mai multe simptome diferite, cum ar fi cresterea in greutate, balonare, stari de iritabilitate si oboseala. SPM-ul are loc adesea cu una sau doua saptamani inainte de inceperea menstruatiei.

Farmacistii Catena recomanda Genera gel intim cu musetel, un produs care ofera ingrijirea optima a zonei intime atat la femei, cat si la barbati. Acesta are un pH natural de 4.5 si confera o senzatie de confort care dureaza intreaga zi.

Dureri menstruale – cum se manifesta

Cand vine vorba despre dureri menstruale, stiti deja ca, de obicei, ele se manifesta ca o durere surda, pulsanta, in abdomenul inferior, chiar deasupra osului pelvin. Aceasta poate incepe cu 1 pana la 3 zile inainte de menstruatie, atinge apogeul la 24 de ore dupa debutul menstruatiei si dispare in doua sau trei zile. De la caz la caz, in timpul menstruatiei, mai poate fi vorba si despre durere continua sau durere care iradiaza in partea inferioara a spatelui si a coapselor. Unele femei se mai confrunta si cu greata, diaree, dureri de cap si ameteli.

Trebuie sa consultati urgent un medic atunci cand va confruntati cu dureri menstruale care va perturba viata in fiecare luna, simptomele dumneavoastra se agravează progresiv sau au aparut dureri puternice dupa varsta de 25 de ani.

Nu uitat ca la controlul ginecologic periodic sa-i spuneti medicului dumneavoastra tot ceea ce va nelinisteste cu privire la menstruatie.

Farmacistii Catena recomanda NorMens, un supliment alimentar care contine extracte de Vitex Agnus Castus si Maca, plante cu efecte benefice asupra sistemului hormonal feminin. Produsul reduce simptomele neplacute ale sindromului premenstrual (cum ar fi crampele, balonarea sau edemele), regleaza ciclul menstrual, amelioreaza infertilitatea cauzata de insuficienta luteala, creste vitalitatea si energia organismului.

Clasificare dureri menstruale

Exista doua tipuri de dureri menstruale: dismenoree primara si dismenoree secundara.

Dismenoreea primara se manifesta prin crampe care apar inainte sau in timpul mestruatiei. Este cauzata de prostaglandine, adica de niste substante chimice care sunt produse in mucoasa uterului. Acestea duc la contractarea muschilor si a vaselor de sange ale uterului. In prima zi a menstruatiei, nivelul de prostaglandine este ridicat, insa incepe sa scada pe masura ce sangerarea continua si, implicit, mucoasa uterului se scurge. Datorita acestui proces, durerea se diminueaza dupa primele zile ale menstruatiei.

Dismenoreea secundara are la baza o tulburare a organelor reproducatoare. Durerea se agraveaza pe masura ce trece timpul si dureaza adesea mai mult decat obisnuitele dureri menstruale. Spre exemplu, durerea poate sa declansa cu cateva zile inainte de inceperea menstruatiei si se poate agrava pe masura ce ciclul continua. Mai mult decat atat, exista posibilitatea sa continue chiar si dupa ce sangerarea s-a oprit. Daca va confruntati cu astfel de situatii, mergeti de urgenta la medic!

Dureri menstruale – cauze

In momentul in care peretele muscular al uterului se strange, pacienta se confrunta cu dureri menstruale. Este interensant de mentioant faptul ca, de fapt, in pantec au loc permanent contractii usoare. De obicei, ele sunt atat de ușoare cele mai multe doamne si domnisoare nu le resimt.

In timpul menstruatiei, peretele uterului incepe sa aiba contractii mai puternice decat in mod obisnuit pentru a ajuta mucoasa uterului sa se scurga.

In momentele in care peretele uterului se contracta, el comprima vasele de sange care captusesc pantecele. Acest lucru intrerupe temporar aprovizionarea cu sange si aportul de oxigen. In absenta oxigenului, țesuturile din uter elibereaza substanțe chimice care declanseaza durerea.

Specialistii inca nu au o explicatie pentru a ne lamuri de ce unele femei au mai multe dureri menstruale decat altele. Este posibil ca unele femei sa aiba o acumulare de prostaglandine, ceea ce inseamna ca experimenteaza contractii mai puternice decat in mod obisnuit.

Exista, insa, situatii cand pacientele resimt dureri menstruale cauzate de o afectiune subiacenta. Femeile cu varste cuprinse intre 30 si 45 de ani sunt cel mai frecvent afectate. Iata despre ce afectiuni ar putea fi vorba:

  • endometrioza – tesutul care actioneaza similar cu mucoasa uterului creste in afara acestuia, de cele mai multe ori pe trompele uterine, ovare sau pe tesutul care captuseste pelvisul;
  • fibrom uterin - excrescenta care se formeaza in exteriorul uterului, in interiorul acestuia sau in peretii lui. De obicei, cand sunt mici, fibroamele nu provoaca durere. Dureri mensturale apar daca fibroamele sunt mari si se afla in peretele uterului;
  • adenomioza - apare atunci cand tesutul care, in mod normal, captuseste uterul incepe sa creasca in peretele muscular al acestuia. Atfel de manifestari se intalnesc, in special, la femeile in varsta care dat nastere la unul sau mai multi copii de-a lungul vietii;
  • probleme congenitale ale uterului, trompelor uterine sau ale organelor de reproducere;
  • boala inflamatorie pelvina - infectie a organelor reproducatoare feminine cauzata de bacterii cu transmitere sexuala;
  • stenoza cervicala – unele femei au deschiderea colului uterin suficient de mica pentru a impiedica fluxul menstrual, provocand o crestere dureroasa a presiunii in uter;
  • boala Crohn;
  • tulburari urinare.

Dureri menstruale – factori de risc

Sunt expuse riscului de a se confrunta cu dureri menstruale pacientele care se regasesc in urmatoarele categorii:

  • varsta mai mica de 30 de ani;
  • pubertate inceputa pana in varsta de 11 ani;
  • menoragie (sangerare abundenta in timpul menstruatiei);
  • metroragie (sangerari menstruale neregulate);
  • istoric familial de dismenoree;
  • fumat.

Dureri menstruale – posibile complicatii

Crampele menstruale nu cauzeaza complicatii medicale, dar pot interfera cu activitatile de la scoala, serviciu si cele din timpul liber si pot afecta starea de spirit.

Cu toate acestea, sa nu pierdeti din vedere ca anumite afectiuni asociate cu suparatoarele dureri menstruale pot duce la complicatii grave. Spre exemplu, endometrioza poate duce la probleme de fertilitate. Boala inflamatorie pelviana poate cicatriza trompele uterine, crescand riscul ca un ovul fecundat sa se implanteze in afara uterului si sa duca astfel la o sarcina extrauterina.

Dureri menstruale - sfaturi pentru preventie

Cand vine vorba despre dureri menstruale, aflati ca exista catava lucruri pe care le puteti face pentru a preveni disconfortul:

  • renuntati la fumat;
  • faceti exercitii fizice in mod regulat;
  • practicati yoga sau meditatie;
  • reduceti stresul;
  • adoptati o alimentatie sanatoasa;
  • evitati consumul de alcool;
  • dormiti cel putin sapte ore pe noapte.

Dureri menstruale – cateva sfaturi pentru a ameliora disconfortul

Iata ce puteti face pentru a reduce acele dureri menstruale care va cauzeaza disconfort in fiecare luna:

  • beti suficienta apa astfel incat sa reduceti balonarea;
  • consumati ceai de musetel, fenicul sau ghimbir;
  • consumati alimentele antiinflamatoare care pot favoriza fluxul sangvin si pot ajuta la relaxarea uterului (spre exemplu, fructe de padure, rosii, ananas, turmeric, usturoi, migdale, nuci etc.);
  • renuntati la cafeaua obisnuita si consumati cafea decofeinizata;
  • administrati suplimente de vitamina E sau omega-3 (nu inainte de a cere sfatul unui specialist);
  • administrarea de analgezice sau antispastice;
  • plasturi pentru dureri menstruale;
  • aplicarea, la nivel local, a unei sticle cu apa calda.

Surse:

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Genera Gel intim musetel 300ml  281210

    Genera Gel intim cu musetel X 300 ml

    Pentru igiena intima ai nevoie de produse special adaptate acestei zone sensibile, care sa ingrijeasca pielea, sa curete cu blandete si sa-ti ofere o senzatie de confort care dureaza intreaga zi. Produsele…