Un tranzit intestinal lent (digestie lenta) nu este o afectiune medicala diagnosticabila, ci un simptom. Cu toate acestea, multi oameni folosesc sintagma “digestie lenta” atunci cand se refera la simptomul cunoscut drept “intestin lenes”.
Multe persoane se confrunta cu digestie lenta din cauza rarelor procese de eliminare a materiilor fecale, pe care medicii le numesc constipatie. Persoanele care sufera de constipatie au scaune foarte dure. Scaunele dure sunt mai greu de eliminat si, in plus, pot cauza complicatii, cum ar fi hemoroizi si dureri la eliminarea materiilor fecale.
Unii oameni ajung sa dezvolte digestie lenta in urma administrarii pe o perioada lunga de timp a laxativelor stimulante.
Laxativele stimulante favorizeaza peristaltismul, care se manifesta printr-o serie de contractii musculare pe care organismul le foloseste pentru a deplasa alimentele prin tractul gastrointestinal. In timp, organismul poate deveni dependent de aceasta stimulare si poate dezvolta un peristaltism mai lent sau mai putin eficient.
Cu toate acestea, unii oameni pot simti nevoia sa ia laxative stimulante. In acest caz, este esential ca acestia sa utilizeze cea mai mica doza posibila si sa le ia doar pentru o perioada scurta de timp pentru a evita sa dezvolte digestie lenta.
Tranzit intestinal lent? 5 remedii importante
De fiecare data cand mancati, nervii trimit un semnal catre tractul digestiv pentru a initia o serie de activitati. Muschii sistemului digestiv imping alimentele inainte, formand miscari de tipul unor valuri, acest proces purtand denumirea de peristaltism. Aceasta miscare insa poate fi blocata, mai greoaie decat ar trebui, sau contractiile nu sunt suficient de puternice pentru a impinge alimentele.
O digestie lenta poate fi provocata de urmatoarele probleme sau tulburari:
-
dependenta de laxative
-
sindromul de intestin iritabil
-
tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia sau bulimia
-
consumul de narcotice
-
anestezie
Pot exista si alte cauze ale slabirii muschilor gastrointestinali. In unele situatii, motivul poate fi, pur si simplu, lipsa de fibre sau apa din alimentatie. In acest caz, de mare ajutor pot fi produsele alternative, cum ar fi Naturalis FibroProtect, un supliment alimentar care asigura un tranzit intestinal normal si care ajuta la procesul de detoxifiere. Contine fibre de Psyllium care confera rapid senzatia de satietate, diminueaza absorbtia grasimilor si a zaharului din alimente. Acestea contribuie la mentinerea unor niveluri normale ale colesterolului si glicemiei.
Reduceti administrarea de laxative
Dupa cum mentionam, laxativele stimulante pot sa agraveze simptomele de constipatie. De aceea este important ca persoanele care au aceasta problema sa reduca administrarea acestor laxative si sa discute cu un medic despre tratamente alternative.
Clisma
Clisma este o procedura des folosita de curatare si spalare a intestinelor, care implica injectarea unui lichid in rect. Clisma are rolul de a elimina materiile fecale din intestin. Cu toate ca are beneficii, este important sa discutati cu un medic despre utilizarea pe termen lung a acestui tratament in caz de digestie lenta.
Terapie prin tehnica biofeedback
Terapia de tip biofeedback are rolul de a ajuta persoana afectata de digestie lenta (sau tranzit intestinal lent) sa-si reantreneze intestinele sa se goleasca in mod regulat.
Exista diferite metode de a furniza tehnica biofeedback. Una dintre metode prevede amplasarea unor electrozi pe intestin cu scopul de a-i permite persoanei sa observe activitatea muschilor intestinali. Apoi, acea persoana poate folosi terapie prin tehnica feedback pentru a-si intelege mai bine miscarile intestinale si pentru a-si reantrena muschii.
De asemenea, pentru a ameliora o digestie lenta puteti incerca Naturalis Efi-Digest, un supliment alimentar cu activitate enzimatica ridicata, pe baza de pancreatina, o substanta naturala de origine animala. Naturalis Efi-Digest este recomandat pentru ameliorarea tulburarilor digestive cauzate de excesul culinar si pentru imbunatatirea digestiei.
Interventia chirurgicala
Exista cazuri foarte rare si extreme de digestie lenta sau inadecvata pentru care medicul recomanda interventia chirurgicala pentru a instala o punga de colostomie. Aceasta metoda este aleasa numai pentru persoanele care se confrunta cu incontinenta fecala si constipatie severa din cauza unei tulburari neurologice subiacente.
Stimulare electrica
Stimularea electrica presupune folosirea unor curenti electrici nedurerosi pentru a creste viteza digestiei si pentru a imbunatati functionarea nervilor din tractul gastrointestinal. Stimularea electrica poate fi o alternativa eficienta la interventia chirurgicala.
Digestie lenta? Combinatii alimentare de evitat in caz de tranzit intestinal lent
Lipsa de fibre din alimentatie poate provoca, de obicei, digestie lenta. De aceea, este recomandat sa mancati fructe si legume naturale, neprocesate, pentru a regla digestia, cu exceptia cazurilor in care simptomele de digestie lenta sunt cauzate de sindromul de intestin iritabil, gastropareza sau alta afectiune gastrointestinala cronica.
Printre cele mai bune surse de fibre se numara:
-
prunele uscate, smochinele, merele si bananele
-
migdalele si lapte de migdale
-
semintele de in, semintele de floarea-soarelui si semintele de dovleac
-
legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida, varza de Bruxelles
Pentru a preveni un tranzit intestinal lent este esential, de asemenea, sa beti 2-4 pahare de apa in plus fata de cantitatea recomandata.
In plus, mancati cat mai putine produse lactate, deoarece sunt greu de digerat, si eliminati produsele de panificatie din faina alba, care sunt procesate si conservate. Evitati inghetata, chipsurile din cartofi si alimentele congelate pentru ca nu contin deloc fibre.
Cu toate ca reprezinta un moment de rasfat si un adevarat deliciu pentru majoritatea oamenilor, cafeaua trebuie bauta in cantitati cat mai mici pentru ca deshidrateaza si provoaca digestie lenta.
In plus, cercetatorii au descoperit ca administrarea de suplimente care contin psyllium regleaza eliminarea materiilor fecale, evitand astfel un tranzit intestinal lent.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/lazy-bowel
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327136