Durerile de cap sunt o problema comuna cu care, de buna seama, fiecare dintre dumneavoastra s-a confruntat cel putin odata in viata. Acestea pot aparea din diferite cauze si nu de fiecare data tradeaza o problema de sanatate. Durerile de cap apar in mod frecvent la finalul sau pe parcursul unei zile solicitante, in conditii de stres, ca urmare a expunerii la lumina intensa sau la temperaturi care genereaza disconfort termic si in multe alte situatii. Evident, nimeni nu isi doreste asa ceva, iar pentru ca durerile de cap reprezinta o problema destul de frecventa, au existat dintotdeauna si preocupari pentru gasirea unor remedii eficiente.
Aceste preocupari nu au fost in van, astfel ca la momentul actual exista numeroase remedii naturale impotriva durerilor de cap, despre care ne-am propus si noi sa vorbim in acest articol. Pe parcursul sau, va vom prezenta cele mai frecvente cauze pentru dureri de cap, apoi ne vom concentra atentia asupra celor mai bune remedii naturale.
Pentru a ajuta eficient organismul in lupta cu stresul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Strescalm. Acest produs contine un amestec de 7 ingrediente active, care favorizeaza restabilirea echilibrului functiilor fizice si psihice, inducandu-va o stare de bine. De asemenea, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, precum si la reducerea oboselii si a extenuarii.
Dureri de cap - care sunt cauzele?
Durerile de cap care dau intr-adevar motive de ingrijorare sunt cele persistente, care se datoreaza unor afectiuni sau traumatisme cranio-cerebrale. Hipertensiunea arteriala, sinuzita, tulburarile de vedere, anumite infectii si tumori cerebrale se manifesta si prin dureri de cap, insa in astfel de cazuri se impune in primul rand tratament de specialitate, iar remediile naturale pot fi folosite doar ca adjuvant.
Totusi, in cele mai multe cazuri, durerile de cap sunt generate de factori care tin de viata cotidiana, iar in afara de disconfortul specific nu sunt asociate cu riscuri majore pentru sanatate.
Stresul si oboseala sunt doua dintre cauzele cele mai frecvente pentru dureri de cap, dat fiind faptul ca stilul de viata modern impune multora un program zilnic tot mai incarcat si agitat. Acesti doi factori provoaca fluctuatii hormonale si determina diferite dezechilibre chimice in organism, care au drept consecinta si aparitia de dureri de cap.
O alta cauza o constituie deshidratarea, care determina o ingrosare a sangelui si o crestere a presiunii intracraniene. Aceasta este explicatia pentru durerile de cap aparute pe fondul consumului redus de lichide, mai ales in zilele calduroase sau in conditii de efort intens.
Cafeina in exces, alcoolul si sarea sunt ingrediente care pot, de asemenea, sa provoace dureri de cap, prin cresterea tensiunii arteriale, precum si prin alte modificari chimice pe care le produc in organism.
Nu in ultimul rand, lumina puternica si zgomotul sunt stimuli care irita sistemul nervos in conditii de expunere prelungita, genereaza stres si cresc tensiunea arteriala, creand astfel conditiile propice pentru dureri de cap.
Pentru a va ajuta sa depasiti perioadele stresante, asa cum sunt cele cu examene sau cu proiecte profesionale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Tonico Forte. Este un produs recomandat si pentru perioada „asteniei de primavara”, datorita efectului pozitiv pe care il are asupra sistemului imunitar. Acest supliment alimentar ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi, avand si un gust delicios de capsuni.
Care sunt cele mai bune remedii naturale pentru dureri de cap?
De multe ori, cauzele determinate ale durerilor de cap nu pot fi evitate, astfel ca este important sa stiti care sunt remediile la care puteti sa apelati in orice moment pentru a scapa de acest simptom neplacut.
Asa cum v-am promis, va prezentam in continuare cele mai eficiente remedii impotriva durerilor de cap:
Masajul gatului si umerilor
Tensionarea muschilor la nivelul gatului si al umerilor duce la aparitia de dureri de cap, iar in aceasta situatie, cel mai indicat remediu este masajul. Acesta ajuta la detensionarea muschilor si induce o stare de relaxare, care contribuie la randul sau la ameliorarea durerii de cap. Gatul se maseaza timp de 5-10 minute pe partile laterale si in zona posterioara, iar in cazul umerilor se insista pe zona superioara dar si ipe partea de sus a spatelui.
Compresele reci sau calde
Acesta este unul din cele mai cunoscute remedii pentru dureri de cap, datorita faptului ca da rezultate in marea majoritate a cazurilor. Compresele reci sunt recomandate in cazul durerilor de cap cauzate de sinuzita, raceala si gripa insotite e febra, dar si de tensionarea muschilor gatului si umerilor. Puteti infasura cateva cuburi de gheata intr-un prosop sau puteti pur si simplu sa il udati cu apa rece, dupa care sa il aplicati pe frunte. Compresa se tine 15-20 de minute, dupa care se face o pauza de aproximativ 10 minute si se repeta procedura pana cand durerea de cap scade in intensitate sau dispare.
In mod similar se aplica si compresele calde, avand grija de aceasta data ca apa sa nu fie foarte fierbinte.
Este de preferat ca in timpul in care compresa este tinuta pe frunte sa va asezati intr-o pozitie confortabila si sa incercati sa va relaxati.
Consumul de lichide
Asa cum spuneam mai devreme, una dintre cauzele ce dau dureri de cap este deshidratarea. Se intampla cel mai des in timpul verii, cand organismul pierde mai multa apa si saruri minerale prin transpiratie, iar deficitul nu este compensat printr-un consum adecvat de lichide.
De aceea, daca durerea de cap incepe sa va chinuie intr-o zi torida sau dupa o activitate fizica ce a necesitat efort intens, puteti scapa de ea band multa apa sau alte lichide hidratante. Odata ce se restabileste echilibrul hidric din organism, va disparea si durerea de cap, pentru ca sangele isi recapata consistenta normala si nu mai exercita presiune intracraniana.
Inhalatia cu otet de mere
Otetul de mere este un remediu naturist bine cunoscut, iar printre beneficiile sale se numara si ameliorarea durerii de cap. In acest scop, nu aveti nevoie decat de un sfert de cana de otet de mere, care se amesteca intr-un bol cu alte 3cani de apa fierbinte. Pozitionati-va capul deasupra bolului si inhalati adanc timp de 5 minute aburii, dupa care beti un pahar cu apa rece.
Inhalatia are un efect revigorant, iar in cateva minute durerea de cap trebuie sa dispara, fiind inlocuita cu o stare generala de bine.
Uleiul esential de menta
Menta are proprietati analgezice si antiinflamatorii, iar mirosul sau are efect relaxant si revigorant. Datorita acestor caracteristici, menta este un alt remediu natural eficient pentru inlaturarea durerii de cap. Pentru aceasta, aveti nevoie de cateva picaturi de ulei esential de menta cu care sa masati usor dar apasat fruntea, tamplele sau alte zone dureroase. In timp ce masati, inspirati adanc aroma de menta si apoi asezati-va intr-o pozitie comoda si asteptati cateva minute ca uleiul patruns in piele sa isi faca efectul.
Daca nu aveti la indemana ulei esential, puteti folosi cateva frunze proaspete de menta pe care sa le tocati marunt pentru a va masa apoi zonele dureroase.
Boia de ardei iute
Chiar si un condiment folosit cu preponderenta in bucatarie poate fi un bun remediu pentru dureri de cap. Pe referim la praful de ardei iute cunoscut mai bine sub denumirea de boia. Ardeiul iute contine o substanta numita capsaicina, careia i se datoreaza senzatia de arsura sau usturime pe care o simtiti cand consumati un astfel de ingredient. Aceasta substanta interactioneaza cu receptorii nervosi, iar semnalele pe care acestia le transmit catre creier reduc senzatia de durere. Asadar, ardeiul iute, prin aceasta substanta pe care o contine, are efect analgezic si poate contribui astfel la ameliorarea durerii de cap.
Pentru aceasta, trebuie sa amestecati un sfert de lingurita de boia de ardei iute cu 100 de mililitri de apa, obtinand astfel o pasta care se aplica pe frunte si zonele dureroase, cu ajutorul unui tampon de vata. De asemenea, pentru detensionarea muschilor se pot masa cu aceasta solutie umerii si gatul, ceea ce va ajuta totodata la ameliorarea durerii de cap.
Ceaiurile
Nu puteam incheia lista remediilor naturale pentru dureri de cap fara a mentiona si cateva ceaiuri cu diferite proprietati. Ne referim la ceaiurile de musetel, menta, tei, sunatoare, ghimbir si rozmarim. Acestea contin substante cu efect antiinflamator si relaxant, asa ca le puteti consuma cu incredere pentru a scapa de migrene.