Regimul alimentar in colecistita acuta

Regimul alimentar in colecistita acuta Regimul alimentar in colecistita acuta

Ultima actualizare: 28 iunie 2021

regimul-alimentar-in-colecistita-acuta

In zilele noastre, problemele cu vezica biliara sunt extrem de frecvente, putand afecta persoanele de diferite varste. In majoritatea cazurilor, motivul numarul unu pentru dezvoltarea colecistitei cronice si acute este formarea calculilor biliari. Acestia blocheaza tuburile vezicii biliare, cauzand acumularea de bila si inflamatii.


Ce este colecistita acuta si cum se manifesta?

Colecistita este termenul medical pentru inflamatia vezicii biliare. Colecistita acuta este o inflamatie brusca si intensa a vezicii biliare, localizata in partea dreapta, uneori insotita de greata si varsaturi, care poate sa provoace complicatii grave, motiv pentru care nu trebuie ignorata. Colecistita cronica este o inflamatie a vezicii biliare, care dureaza de mult timp si care este cauzata de atacurile repetate de colecistita acuta.

Pentru buna functionare a ficatului si a intregului sistem digestiv, farmacistii Catena recomanda produsul Naturalis BilActiv Anghinare care contine extract standardizat de anghinare, un remediu natural pentru afectiunile ficatului, detoxifierea hepatica si sanatatea intregului sistem digestiv.

Un atac de colecistita acuta poate dura 2 – 3 zile, iar simptomele resimtite ar trebui sa se opreasca in decurs de o saptamana. Daca acest lucru nu se intampla, este posibil ca aceasta afectiune sa devina mai grava si sa necesite asistenta medicala imediata.

Colecistita poate fi agravata de anumite alimente consumate, in special alimentele bogate in grasimi.

Cel mai evident simptom in colecistita acuta este durerea ascutita, localizata in partea dreapta sus a abdomenului. Acesta poate fi adesea simtit in umarul drept si face dificila respiratia completa. Spre deosebire de durerile de stomac, durerea este persistenta si pot exista mai multe simptome, cum ar fi:

  • greata,
  • febra,
  • pierderea poftei de mancare,
  • transpiratie excesiva,
  • balonare,
  • icter.

Pentru a combate disconfortul abdominal, recomandarea farmacistilor Catena este suplimentul alimentar Bil-Ex, pe baza de extract purificat de bila bovina, o substanta naturala de origine animala, cu rol in imbunatatirea digestiei.

Cauzele si factorii de risc ai colecistitei acute:

Istoricul familial: – calculii biliari sunt de peste doua ori mai frecventi la rudele de gradul intai ale persoanelor cu calculi biliari.

Varsta: – calculii biliari se dezvolta mai frecvent la persoanele cu varsta de peste 40 de ani.

Sexul: – femeile sunt mai predispuse sa dezvolte calculi biliari, indiferent de grupa de varsta, probabil din cauza efectelor estrogenilor.

Cresterea estrogenului si a progesteronului: – in timpul sarcinii, utilizarea contraceptivelor orale sau terapia de substitutie hormonala, estrogenul si progesteronul induc modificari ale sistemului biliar care predispun la calculii biliari.

Obezitatea: – obezitatea este un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea calculilor biliari, din cauza cresterii productiei de colesterol.

Pierderea rapida in greutate: – chirurgia bariatrica si dietele cu continut scazut de calorii cresc riscul formarii calculilor biliari, posibil datorita concentratiilor crescute de constituenti biliari.

Diabetul zaharat: – trigliceridele ridicate, staza vezicii biliare si rezistenta la insulina hepatica pot creste riscul de calculi biliari.

Ciroza: – ciroza creste de 10 ori riscul de formare a calculilor biliari.

Inactivitatea fizica: – exercitiile fizice pot reduce riscul de calculi biliari.

Pentru sanatatea si functionarea optima a colecistului, farmacistii Catena recomanda produsul Bileclar, care contine ingrediente naturale ulei de rozmarin, ulei de menta si extract de piper negru – care ajuta la reglarea motilitatii gastrointestinale, stimuleaza secretia biliara si functionarea optima a ficatului, sustinand functia digestiva.

Regim alimentar colecistita acuta: alimente permise

Dieta in colecistita este considerata o parte importanta a recuperarii pentru cineva care a suferit o colecistectomie sau pentru cei care se confrunta cu simptome de colecistita acuta. Cercetarile sugereaza ca un plan adecvat de dieta pentru colecistita poate ajuta la ameliorarea multor simptome.

Alimente permise in colecistita acuta:

Ulei de masline: – uleiul de masline natural, brut si nerafinat, este considerat un bun remediu pentru colecistita acuta. Se recomanda o cura dimineata, cu ulei de masline si putin suc de lamaie, si pozitionarea pe partea dreapta timp de o jumatate de ora.

Carne slaba de pasare (fara piele), vita slaba, muschiulet de porc, peste proaspat sau congelat

Nuci si seminte crude

Lapte cu continut scazut de grasimi, branza, iaurt si smantana

Sosuri fara grasimi

Paine cu cereale integrale, cereale, biscuiti, tortilla si paste

Orez brun, quinoa, ovaz, grau

Fructe proaspete, congelate, uscate sau conservate in propriul suc

Legume proaspete, congelate si conservate

Oua fierte moi

Apa minerala plata, ceai de menta, musetel, sunatoare, tei

Condimente nu foarte picante, sare si zahar cu moderatie

Suc de sfecla rosie: – se recomanda consumul a aproximativ 100 ml de suc de sfecla in fiecare zi, pentru un efect bun asupra fierii, dar si asupra intregului organism.

Ulei din seminte de chimen negru: – curata caile biliare.

Ulei de canepa: – adaugarea a doua lingurite de seminte de canepa in meniul zilnic poate fi eficienta pentru tratamentul colecistitei.

Suc de lamaie: – ajuta la descompunerea acizilor grasi, care sunt prezenti in bila, si ajuta la digerarea alimentelor. Adaugarea atat a lamaii, cat si a otetului in dieta poate ameliora simptomele colecistitei.

Avocado: – fructul de avocado se numara printre alimentele favorabile in colecistita acuta, deoarece contine uleiuri esentiale naturale si bogate in vitamine, de care organismul are nevoie.

Mure: – doua portii de mure in fiecare zi pot furniza substante nutritive pentru a ajuta corpul sa functioneze bine. Boabele sunt pline de vitamine si fibre.

Papadie: – consumul de aproximativ 125 ml de suc de papadie in fiecare zi este util in producerea de bila.

Fibre: – alimentele bogate in fibre, cum ar fi leguminoasele, cerealele integrale, fasolea, murele, lintea, broccoli si varza de Bruxelles fac parte din dieta colecistitei.

Mentinerea unei greutati normale si o dieta moderata in calorii si saraca in grasimi ajuta la obtinerea celui mai bun rezultat pe termen lung.

Regim alimentar colecistita acuta: alimente interzise

In majoritatea situatiilor, inflamatia vezicii biliare apare din cauza formarii calculilor biliari, astfel incat evitarea anumitor alimente si combinatii de alimente poate preveni aparitia sau agravarea simptomatologiei.

Alimente de evitat in colecistita acuta:

Alimente cu continut crescut de grasimi: – carne grasa (mezeluri, proc, vanat), prajeli, afumaturi, produse lactate cu continut crescut de grasimi. Majoritatea persoanelor carora li se diagnosticheaza colecistita acuta trebuie sa urmeze o dieta cu continut scazut de grasimi.

Oua: – intrucat ouale au un continut ridicat de colesterol, au capacitatea de a agrava vezica biliara.

Bauturi carbogazoase si cofeina: – bauturile carbogazoase si cele cu cofeina pot irita stomacul.

Alimente picante: – pot irita o vezica biliara inflamata.

Alimente acide: – sosul de rosii si fructele, cum ar fi portocalele, sunt foarte acide, putand duce la disconfort abdominal.

Orice bautura foarte rece sau foarte fierbinte, acidulata sau care contine alcool

Paine calda si produse de patiserie

Sosuri grase

Consumul unei diete bine echilibrate, evitarea meselor copioase si regularitatea micului dejun pot ajuta in mare masura.

 

Surse:

www.medicinenet.com

www.medicalnewstoday.com