Regim hepatita cronica: alimente permise si interzise

Regim hepatita cronica: alimente permise si interzise Regim hepatita cronica: alimente permise si interzise

Ultima actualizare: 13 august 2024

dieta-hepatita-cronica

Hepatita cronica reprezinta inflamatia persistenta a ficatului, timp de mai mult de 6 luni, putand aparea din diferite cauze, cum ar fi infectiile cu virusurile hepatice B si C. In timp, hepatita cronica ar putea duce la complicatii severe, cum ar fi ciroza si cancerul hepatic. Gestionarea cazurilor de hepatita cronica presupune atat tratamentul medicamentos, cat si adoptarea unui regim pentru hepatita cronica, fiind cunoscut faptul ca exista anumite alimente permise in hepatita cronica si anumite alimente interzise in hepatita cronica. In viata de zi cu zi, alimentatia joaca un rol vital, putand dicta atat aparitia unor boli, cat si prevenirea complicatiilor anumitor boli deja diagnosticate.

In contextul hepatitei cronice, nutritia joaca un rol la fel de important. Din acest motiv, esential este sa se opteze pentru un regim specific pentru hepatita cronica, consumand in general doar alimente permise in hepatita cronica si limitand consumul celor interzise. Un regim alimentar sanatos va furniza organismului nutrienti esentiali, ajutand ficatul sa isi mentina functiile vitale. De asemenea, va reduce riscul de a dezvolta complicatii asociate hepatitei, cum ar fi steatoza hepatica si diabetul. Alte simptome asociate hepatitei, cum ar fi oboseala marcanta sau disconfortul abdominal, pot fi ameliorate prin adoptarea unui regim pentru hepatita cronica si consumul alimentelor recomandate.


Alimente permise in hepatita cronica

Intr-un regim pentru hepatita cronica ar trebui sa se gaseasca, in principal, alimente cu un continut mic de grasimi (trebuie evitate in special grasimile saturate si cele de tip trans) si cu un continut ridicat de fibre vegetale. Evident, cele mai multe alimente permise in hepatita cronica fac deja parte din dieta obisnuita a unei persoane sanatoase, fiind mult mai important sa se aiba in vedere limitarea consumului alimentelor interzise. Prin urmare, intr-un regim pentru hepatita cronica sunt permise urmatoarele alimente:

Proteine slabe

  • Carne de pui si curcan (fara piele), fiind usor de digerat si cu un continut redus de grasimi. Proteinele sunt esentiale, deoarece constituie „piatra de temelie” a organismului.
  • Peste (somon, cod, pastrav): este bogat in proteine si constituie, de asemenea, o sursa foarte buna de acizi grasi omega-3, care au proprietati antiinflamatorii si protejeaza ficatul. Aceste alimente permise in hepatita cronica pot ajuta foarte mult la sustinerea functiilor ficatului.
  • Ouale: alte alimente permise in hepatita cronica sunt ouale, o sursa foarte buna de proteine de inalta calitate. De asemenea, contin colina, un nutrient care sustine functia hepatica. Cu toate acestea, intrucat contin colesterol, intr-un regim pentru hepatita cronica trebuie evita consumul excesiv de oua.
  • Leguminoase (fasole, linte, naut): surse excelente de proteine vegetale si fibre, esentiale in special pentru digestie.

Legume

  • Legume crucifere (broccoli, varza, barza de Bruxelles, conopida): sunt alimente permise in hepatita cronica, intrucat contin compusi naturali care ajuta la detoxificarea ficatului si care au si proprietati antiinflamatorii.
  • Spanacul si varza kale: ar trebui integrate intr-un regim hepatita cronica, deoarece contin o cantitate mare de antioxidanti naturali si nutrienti esentiali, cum ar fi fier, vitamina A si C.
  • Sfecla: sfecla ar trebui integrata intr-un regim hepatita cronica deoarece contine betaina, un compus natural care sprijina functia hepatica si reduce stresul oxidativ. Betaina are o gama variata de proprietati care sustin functionarea normala a ficatului.

Fructe

  • Fructele de padure (afine, zmeura, mure): fructele sunt alimente permise in hepatita cronica, in special cele care sunt foarte bogate in antioxidanti (cum sunt fructele de padure). Acestia protejeaza suplimentar celulele hepatice de daunele produse de speciile reactive de oxigen.
  • Citricele (portocale, lamai, grapefruit): ar trebui integrate intr-un regim pentru hepatita cronica deoarece reprezinta o sursa excelenta de vitamina C, care are functii antioxidante.
  • Merele: sunt bogate in fibre solubile si antioxidanti naturali care ajuta la detoxificarea ficatului.

Cereale integrale

  • Ovazul: din lista de alimente permise in hepatita cronica face parte si ovazul, deoarece este bogat in fibre solubile care ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de colesterol si chiar par sa imbunatateasca nivelul colesterolului HDL („colesterol bun”). De asemenea, ar trebui sa fie integrat intr-un regim pentru hepatita cronica deoarece ajuta la o mai buna reglare a glicemiei.
  • Quinoa: este o sursa complexa de proteine, continand cantitati mari de fibre si minerale.
  • Orezul brun: se recomanda deoarece este bogat in carbohidrati complecsi si sanatosi. Intr-un regim pentru hepatita cronica este de dorit sa se opteze pentru orezul brun in detrimentul celui alb.

Grasimi sanatoase

Grasimile sanatoase (in special cele polinesaturate, omega) ar trebui sa nu lipseasca deloc dintr-un regim pentru hepatita cronic. Grasimile polinesaturate ajuta la scaderea colesterolului LDL si, mai mult decat atat, la cresterea nivelurilor de colesterol HDL (cu rol hepatoprotector).

  • Ulei de masline: se regaseste pe lista de alimente permise in hepatita cronica, deoarece are un continut ridicat de grasimi polinesaturate sanatoase.
  • Avocato: este o sursa excelenta de grasimi sanatoase, fibre si antioxidanti naturali.
  • Nucile si semintele: sunt foarte bogate in acizi grasi omega-3 si antioxidanti naturali, care sustin functia hepatica.

regim-hepatita-cronica

Alimente interzise in hepatita cronica

Pe langa diferitele alimente permise in hepatita cronica, este important sa se aiba in vedere in special alimentele care nu ar trebui integrate intr-un regim pentru hepatita cronica. Acestea sunt:

Alcoolul

Desi alcoolul nu este un aliment, trebuie neaparat mentionat faptul ca persoanele diagnosticate cu hepatita (sau alte afectiuni hepatice, dar nu numai) nu ar trebui sa consume sub nicio forma alcool. Alcoolul este extrem de toxic pentru ficat si poate accelera semnificativ progresia bolii catre ciroza si insuficienta hepatica. Este vital sa se evite complet consumul de alcool. Daca se consuma alcool, acesta ar trebui limitat la maximum o data pe saptamana, in cantitati mici. Mai mult decat atat, ar trebui limitat si consumul bauturilor fara alcool.

Alimentele prajite, procesate si bogate in grasimi

Alimentele prajite (cartofi, carne), produsele de patiserie si fast-food nu sunt alimente permise in hepatita cronica, deoarece sunt bogate in grasimi nesanatoase (saturate si trans) care pot duce la agravarea inflamatiei si sustin stresul oxidativ. Mezelurile (salam, carnati, sunca) contin mari cantitati de sare, conservanti si aditivi alimentari, care pot agrava inflamatia hepatica existenta. Carnea rosie (porc, vita) este bogata in grasimi saturate nesanatoase.

Zaharul si alimentele bogate in zahar

Bauturile carbogazoase, sucurile dulci, prajiturile, biscuitii si bomboanele, precum si alte produse care contin zahar in exces, ar trebui limitate intr-un regim pentru hepatita cronica. Consumul excesiv de zahar nu doar ca este un factor de risc pentru diabet, dar poate contribui si la aparitia steatozei hepatice (ficatul gras).

Alimente bogate in sare

Produsele bogate in sare nu sunt alimente permise in hepatita cronica. In general, conservele si alimentele procesate contin cantitati mari de sare, iar consumul acestora poate duce la retentie excesiva de lichide si la hipertensiune portala. Snacksurile sarate (chipsuri, covrigei) ar trebui, de asemenea, evitate.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8067608/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9205793/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10459677/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6657019/

https://www.healthlinkbc.ca/healthy-eating-physical-activity/conditions/kidney-and-liver/healthy-eating-chronic-hepatitis

https://www.verywellhealth.com/chronic-hepatitis-nutrition-1759983