Regim gastrita - informatii, recomandari
Atunci cand esti diagnostcat cu gastrita cel mai important aspect de care sa tii cont este adoptarea unei diete potrivite. Gastrita este termenul folosit pentru orice afectiune care implica inflamarea mucoasei stomacale.
Gastrita poate aparea brusc (gastrita acuta) sau poate aparea lent, in timp (gastrita cronica). In unele cazuri, gastrita poate duce la ulcere si un risc crescut de cancer de stomac. Pentru majoritatea oamenilor, totusi, gastrita nu este grava si se amelioreaza rapid cu tratament.
Consumul anumitor alimente si evitarea altora poate ajuta in gestionarea simptomele gastritei.
Gastrocalmin de la Naturalis este un supliment alimentar sub forma de comprimate masticabile cu gust de menta, pe baza de saruri de calciu si magneziu, extracte de musetel si lemn-dulce care ajuta la mentinerea confortului digestiv la persoanele cu sensibilitate digestiva. Produsul este recomandat si in cazul starilor provocate de cresterea aciditatii gastrice, dar si in urma exceselor alimentare.
Gastrita poate fi cauzata de iritatii cauzate de consumul excesiv de alcool, varsaturi cronice, stres sau anumite medicamente, cum ar fi aspirina sau alte medicamente antiinflamatoare. Infectia cu Helicobacter pylori este cea mai comuna cauza pentru gastrica cronica. Aproape 50% din populatia globala este infectata cu aceasta bacterie, neprovocand insa in toate cazurile gastrita.
Gastrita se manifesta prin:
-
Durere sau arsura puternica la nivelul stomacului;
-
Senzatia de „prea plin” imediat dupa masa sau dupa masa;
-
Senzatie de greata si varsaturi;
-
Balonare;
-
Lipsa apetitului;
-
Sughit frecvent;
-
Indigestie;
-
Varsaturi de sange;
-
Scaun de culoare neagra.
Metode de diagnostic pentru gastrita:
-
Analize de sange;
-
Teste pentru Helicobacter pylori : poate fi detectat intr-un test de sange, intr-un test de scaun sau printr-un test de respiratie;
-
Endoscopie.
Tratament pentru gastrita
Tratamentul pentru gastrita difera de la o persoana la alta in functie de faza in care se afla afectiunea si de factorii care au declansat afectiunea. Gastrita acuta cauzata de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sau de alcool poate fi ameliorata prin intreruperea utilizarii acestor substante
-
Antibiotice pentru eliminarea virusului Helicobacter Pyroli din organism;
-
Medicamente care blocheaza productia de acid si favorizeaza o vindecare rapida a mucoasei stomacului - Inhibitorii pompei de protoni reduc acidul prin blocarea actiunii partilor celulelor care produc acid;
-
Medicamente pentru reducerea productiei de acid. Blocantii acizilor - numiti si blocanti ai histaminei (H-2) - reduc cantitatea de acid eliberata in tractul digestiv, ceea ce amelioreaza durerea de gastrita si incurajeaza vindecarea;
-
Suplimente alimentare care ajuta la buna refacere a florei intestinale, recomandate in tratamentul cu antibiotice sau cu medicamente care reduc productia de acid pentru gastrita.
Regim alimentar gastrita – sfaturi si recomandari
In functie de gravitatea afectiunii, medicul poate recomanda un regim pentru gastrita, dar si indicatii asupra alimentelor care ar trebui evitate pentru o perioada.
Enterolactis Plus este un supliment alimentar care contine 24 de miliarde de celule vii de origine umana cu rol in re-echilibrarea florei intestinale si imbunatatirii activitatii sistemului digestiv.
Regim gastrita – alimente permise
Ca si recomandari generale, este indicat sa consumi cantitati mai mici si mai dese de alimente, sa ai ultima gustare inainte cu 3-4 ore de ora de culcare si sa consumi o cantitate cat mai mare de apa (cel putin 2 litri pe zi). Manageriaza-ti stresul si evita fumatul!
-
Alimente cu un grad de aciditate scazut;
-
Bauturi necarbogazoase;
-
Bauturi care nu contin cofeina;
-
Fasole si leguminoase (dupa cum este tolerat);
-
Oua (fierte, nu prajite) ;
-
Miere;
-
Legume cu aciditate scazuta (castraveti, cartofi albi, morcovi) ;
-
Fructe de mare (neprajite) ;
-
Fructe cu aciditate scazuta (merele, fructele de padure, caisele, ananasul, piersicile, smochinele, curmalele, bananele) ;
-
Branza slaba, nesarata;
-
Iaurt degresat;
-
Alimente bogate in probiotice (varza murata) ;
-
Carne de pui/curcan fara piele;
-
Peste;
-
Paste si cereale integrale: paine integrala, orez brun, ovaz, mei, amarant, hrisca.
Regim gastrita – alimente de evitat
-
Fructe acide (citrice);
-
Legume acide (ceapa) ;
-
Alcool;
-
Ciocolata;
-
Cafea
-
Bauturi carbogazoase;
-
Porumb si produse din porumb;
-
Smantana;
-
Energizante;
-
Mancare grasa, mancare fast-food, mancare condimentata;
-
Alimente prajite;
-
Usturoi (depinde cum este tolerat) ;
-
Inghetata, prajituri si produse de patiserie;
-
Maioneza, sosuri cremoase;
-
Carne procesata (mezeluri);
-
Carne rosie;
-
Carne de rata/gasca;
-
Cereale rafinate, paine proaspata, paste facute cu faina rafinata;
-
Carne afumata;
-
Snacksuri, chipsuri;
-
Rosii si produse din rosii (suc, pasta, sos).
Desi gastrita este o afectiune care provoaca simptome neplacute, calitatea vietii poate fi imbunatatita cu ajutorul unui regim alimentar potrivit si a unui stil de viata cat mai echilibrat!